Grădinile comunitare urbane pot fi curând o realitate și în orașul Cluj-Napoca!

Organizația SOS (Societatea Organizată Sustenabil) și Clujul Sustenabil întrețin de un an și jumătate o grădinuță experimentală lângă Canalul Morii și au creat un regulament local pentru grădinărit comunitar pe care vor să-l implementeze în Cluj-Napoca.

 În 1 mai, de la ora 10 am, cele 2 organizații vă invită la un eveniment tematic cu tur ghidat și picnic, in care veți descoperi potențialul Clujului pentru grădinărit urban.

Adrian Dohotaru: „Propunem autorităților printr-o propunere de politici publice și un regulament, generalizarea acestui exemplu in zona metropolitană pentru ca mii de clujeni să beneficieze de hrană sănătoasă, socializare și relaxare.”

Politica publică locală creează un cadru legal pentru grădini din diverse zone ale orașului, pe care orice clujean le poate gestiona la prețuri modice, calculate în funcție de pensia minimă. E de precizat că revendicarea grădinilor de către cetățeni e practică veche din secolul XIX, pe care cele 2 organizații doar intenționează să o ducă mai departe.

Odată cu acest eveniment, s-a lansat și o petiție prin care clujenii pot să-și exprime interesul pentru îngrijirea unei grădini comunitare: https://petitie.web.app/petitii/adopta-o-gradina-comunitara.

„Într-o lume a alienării tot mai mari de hrana noastră, de accelerare nemaivăzută a ritmului vieții urbane, o grădină oricât de mică în proximitatea casei noastre poate fi extrem de valoroasă, cu valențe educative pentru copiii noștri și loc de întâlnire facilă pentru comunități. Avem nevoie urgentă de acest tip de spații la Cluj!” declară Cami Gui, din partea Clujul Sustenabil. 

Inainte de picnic, participanții sunt invitați si la o mică clacă pentru curățarea straturilor din grădină. Spațiul de relaxare și discuție se numește GUST – Grădina Urbană Someșană Transilvania si este in prezent o gradina acceptată de autorități pe domeniul public.

Detalii legate de regulamentul pentru grădinărit comunitar găsiți aici: https://www.clujmet.ro/…/2024/04/PPP-gradinarit-urban.pdf