Coblația – alternativa chirurgiei cu bisturiu și laser!

În cei peste 4 ani de activitate, Spitalul Sf. Constantin din Brașov a contribuit esențial la mărirea numărului de premiere medicale în domeniul chirurgiei, inclusiv cel al chirurgiei ORL. Una dintre cele mai importante astfel de intervenții asigură tratamentul chirurgical minim-invaziv pentru multiple boli ale gâtului sau ale nasului, prin tehnologia Coblation.

Tehnologia Coblation este o metodă modernă de tratament chirurgical și este o opțiune preferată intervenției clasice realizată cu bisturiul, dar și celei cu laser, datorită faptului că nu cauzează sângerarea post-operatorie (specifică chirurgiei clasice) și nici nu produce arderi ale țesuturilor (cum se întâmplă în cazul laserului).

Metoda permite eliminarea țintită cu plasmă a țesuturilor bolnave, fără a le afecta pe cele sănătoase din jur, fapt care o recomandă în intervețiile ORL de mare finețe, atât pentru tratamentul adulților, cât și al copiilor.

Exemplu de caz: Îndepărtarea Amigdalelor

Atunci când vorbim de operația de îndepărtare a amigdalelor prin Coblație, diferențele simțite de pacienți sunt majore și constau în următoarele aspecte:

  • Dureri post-operatorii: minime;
  • Perioada de recuperare: este redusă la câteva zile, prin comparație cu chirugia clasică, cu bisturiul (7 – 14 zile).
  • Riscul de sângerare: este în cele mai multe cazuri absent sau foarte mic, fapt exclus în cazul chirurgiei clasice.

Control se recomandă a doua zi după operație, apoi la patru, șapte (zile) și, ulterior, la o lună.

”Această metodă este eficace pentru adulți, dar mai ales pentru copii, în cazul cărora amigdalele asigură protecție imunitară împotriva infecțiilor. Din acest motiv, în cazul celor mici se intervine doar pentru micșorarea volumului amigdalelor și nu pentru îndepărtarea lor în totalitate“, explică Dr. Valeriu Bronescu, medic primar secție ORL, în cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brașov.

dr. valeriu bronescu_medic primar orl

Cu ajutorul acestei tehnici chirurgicale pot fi tratați pacienții care suferă de boli ale gâtului (amigdalită, vegetațiile adenoide, valul palatin) sau ale nasului, inclusiv cei care se confruntă cu problema sforăitului, precum și patologia de apnee în somn.

Indiferent dacă vorbim despre afecțiuni ale sinusurilor, probleme de auz sau tumori la nivelul corzilor vocale, chirurgia ORL, practicată în cadrul secției ORL a spitalului Sf. Constantin, oferă soluții moderne și eficiente pentru tratamentul maladiilor sinusurilor paranazale și nasului, dar și gâtului și urechilor.