Butterfly Effect – Scena Urbană la Zilele Clujului

În perioada 22 – 26 mai 2015, Scena Urbană invită clujenii să-și amintească împreună, în cadrul proiectului Urban Butterfly Effect, despre spațiile care ne-au găzduit în anii precedenți, să vedem în ce fel s-au transformat acestea între timp și în ce mod ar putea evolua mai departe.

„Revenim în această ediție a Scenei Urbane în locurile care ne-au găzduit în anii anteriori pentru a vedea în ce fel intervenția noastră a reușit să se constituie într-un pas înainte pentru comunitate. Gară mică din Cluj a fost deschisă în toamna anului 2014 pentru prima oară publicului după 15 ani. Se discută acum transformarea acesteia în spațiu de artă contemporană. Impactul acestei transformări poate fi unul semnificativ nu doar pentru Gară și Piața Gării, ci pentru legătura pe care Strada Horea o reprezintă între acest spațiu și centru. Este doar un exemplu și putem discuta în mod similar despre fiecare spațiu public. Interesul comunității și al specialiștilor poate aduce transformări extraordinare. Ne dorim să readucem în discuție unele dintre intervențiile din edițiile anterioare, și să reinterpretăm anumite spații. În acestă ediție vom avea din nou ocazia să experimentăm, să ne jucăm, să dansăm, să ascultăm, să simțim și să râdem împreună”, ne-a povestit Daniela Maier.

Organizatorii au pregătit o serie de concerte, piese de teatru, operă, expoziții, activități sportive, precum și proiecții de film. Diversele activități se vor desfășura pe parcursul celor 5 zile, conform programului, în următoarele spații: pe strada Mihail Kogălniceanu, în Grădina Botanică, pe Cetățuie și în Gara Mică.

Evenimentele dedicate lui Charlie Chaplin au fost promovate inclusiv pe pagina de Facebook Charlie Chaplin (Official):

charlie

Program:

Vineri, 22 mai 2015

Str. Mihail Kogălniceanu

17:30 Vernisaj expoziție ”Point of View”

Sâmbătă, 23 mai 2015

Str. Mihail Kogălniceanu (În fața Colegiului Academic)

15:00 Discuție deschisă în cadrul căreia copiii își susțin alături de arhitecți propunerile pentru pietonalizare din cadrul expoziției ”Point of View”, str. Kogălniceanu
În cadrul acestui experiment, mai mulți arhitecți vor fi puși în fața provocării de-a citi, interpreta și susține un punct de vedere trasat pe o coală de hârtie de către copii din clasele I-VIII.

Orice cadru didactic sau părinte interesat de participarea copiilor la proiect este rugat să trimită un email la adresa info@scenaurbana.ro pentru a putea primi planșele de lucru.

Grădina Botanică “Alexandru Borza” Cluj

18:30 Concerte copii: Los Pomelos și RockAkademy cu: The Minions, Fireslam, Altfive și The Citadel
20:00 “De-a Charlie Chaplin prin grădină” – copiii de la Liceul de Coregrafie
20:30 Charlie Chaplin în The Kid – proiecţie de film

Duminică, 24 mai 2015

18:30 Concert Marc Aymon. Locație: Scena Piața Muzeului
20:00 Habanera – fragmente din Opera Carmen. Locație: Cetățuie

Luni, 25 mai 2015

16:00 Primul Campionat Open Tug of War din România. Locație: Cetățuie (Zona Turnul parașutiștilor)
20:00 Fragmente de teatru din I.L. Caragiale. Locație: Gara Mică
21:00 Proiecție de film cu Charlie Chaplin – Modern Times. Locație Gara Mică

Marți, 26 mai 2015

17:00 Finalele Campionatului Open Tug of War. Locația: Cetățuie (Zona Turnul parașutiștilor)

afis

Scenă Urbană, în parteneriat cu Daisler Prinţ House va invită la o nouă discuţie despre una dintre cele mai frumoase zone ale oraşului, strada Mihail Kogălniceanu. În 2014, în cadrul proiectului Point of view, am propus un nou mod de a percepe, străbate şi trăi un spaţiu urban.

În acest an, proiectul Urban Butterfy Effect va readuce în discuţie acea prima intervenţie. Posibile strategii, soluţii şi idei de amenajare vor fi propuse de cei mai importanţi locuitori ai oraşului ­ copiii şi susţinute de către arhitecţi membri ai OART.

În cadrul acestui experiment, mai mulţi arhitecţi vor fi puşi în faţă provocării de­a citi, interpreta şi susţine unpunct de vedere trasat pe o coală de hârtie de către copii din clasele I­VIII. Scopul proiectului este de a sensibiliza şi educa pe cei mici, viitorii beneficiari direcţi ai intervenţiilor noastre în spaţiul urban cât şi de a promova comunicarea între specialişti şi comunitate.
Împreună cu partenerii şi susţinătorii Scenei Urbane din acest an, vom readuce în faţă publicului imagini şi înregistrări de la prima noastră intervenţie în acest spaţiu, propunerile colegilor arhitecţi realizate până în acest moment şi ideile copiilor. Toate acestea se vor regăsi într-­o expoziţie şi dezbatere pe care le dorim constructive şi deschise publicului de                         orice vârstă interesat de ceea ce înseamnă spaţiul public.

Vernisajul expoziţiei va avea loc în data de 22 mai ora 18:00, iar dezbaterea şi susţinerea proiectelor în 23 mai de la ora 15:00 în faţa Colegiului Academic de pe strada Mihail Kogălniceanu.

Mai multe informații despre evenimente se găsesc pe scenaurbana.ro.