Anul trecut, clinica Alverna s-a alăturat acțiunilor umanitare ale Clujului și, alături de Asociația Magic People, a început campania “Aducem zâmbetul pe buzele bunicilor”, prin care oferă proteze dentare gratuite bunicilor clujeni. Campania s-a lansat cu ocazia zilei internaționale a vârstnicilor, sărbătorită în fiecare an pe data de 1 octombrie și s-a desfăşurat în perioada octombrie-decembrie 2014. Cu ajutorul Asociației Magic People, clinica a oferit lunar câte două proteze vârstnicilor de la centrele de zi din Cluj, care nu dispun de posibilități materiale și necesită astfel de proteze dentare.
Președintele Asociației Magic People – Cristian Gog, alături de vicepreședintele – Dan Ciulea au făcut o selecție în rândul bunicilor care aveau nevoie de proteze, în funcție de veniturile pe care aceștia le au și de cât de urgente le erau protezele. Prima bunicuță care a beneficiat de acest cadou a fost Dunkler Ana. Dânsa are 72 de ani, a lucrat 30 de ani în contabilitate și s-a pensionat în 1995. Este din Cluj Napoca și îi place să își petreacă timpul la Centrul de zi pentru vârstnici nr 1 din Cluj Napoca.
***
Noi am stat de vorbă cu doi bunicuţi de la acelaşi centru, care au beneficiat de aceste servicii, şi am aflat poveştile lor de viaţă.
Szabo Carol, primul bunicuţ care a venit să vorbească cu noi are 66 de ani, este din Cluj-Napoca. A făcut şcoala elementară la şcoala maghiară („Facultatea Morcovarilor”), a fost ospătar timp de un an, apoi s-a apucat de şcoala profesională de construcţii şi a devenit tinichigiu. Liceul l-a terminat la seral, iar în 69 s-a înrolat în armată, pe lângă Arad. După ce s-a întors din armată s-a căsătorit cu actuala soţie, care lucra pe atunci la o cofetărie.
La început le-a fost greu, locuiau cu părinţii lui într-un apartament cu 2 camere, până în 74, când comitetul de partid i-a repartizat într-un apartament în Mănăştur. Tatăl său, care s-a născut în Budapesta, nu îşi găsea loc de muncă în Cluj. „Nu îşi găsea loc de muncă stabil pentru că a făcut armata la austro-ungari, a fost şi 4 ani de zile în lagăr în Siberia”, povesteşte domnul Szabo.
A lucrat 43 de ani în construcţii, iar cea mai mare greşeală a sa, spune el, e faptul că s-a privatizat în 1993. „A fost cea mai mare prostie pe care am făcut-o. Trebuia să plătesc şi ca angajat, şi ca angajator. A fost o ţeapă mare. Ca să câştigi 10 lei, de exemplu, trebuia să dai 20. Am avut şi amenzi”.
În 2009 a ieşit la pensie, primeşte 950 lei, iar soţia lui 660. Bolile nu-i ocolesc pe niciunul. Din fericire, îi mai ajută copii – cei doi băieţi sunt plecaţi de 12 ani în Italia la muncă şi au acolo familii, dar intenţionează să se întoarcă după ce se pun pe picioare. „Cine n-ar vrea să fie aici? Nepotul cel mai mic, când a văzut zăpada, n-a mai vrut să plece. Nu se pot întoarce de tot încă, pentru că nepoţii sunt obişnuiţi acolo la şcoală”.
La Centrul de zi nr. 1 vine de trei ani, de când nu mai poate lucra, din cauza problemelor la picior. A încercat şi „un PFA mic”, dar nu s-a descurcat de unul singur. „De lucru ar fi, dar eu nu mai pot şi nu am oameni, iar cei de la finanţe nu m-au crezut că am probleme la picior”.
Cu un zâmbet nou şi o familie mare şi frumoasă, domul Szabo Carol trece mai uşor peste toate problemele întâmpinate, dar ne lasă pe gânduri şi cu lacrimi în ochi: „Omul care-i bun, întotdeauna o păţeşte!”
Al doilea bunicuţ, vesel, mic de înălţime şi foarte sprinten la prima vedere, se numeşte Teofil Vădan, are 73 de ani şi, deşi începe prin a-şi descrie viaţa drept zbuciumată, continuă plin de optimism.
E din Gălăşeni, judeţul Sălaj, s-a născut într-o familie cu 12 fraţi şi de mic a învăţat să lucreze. În Cluj a venit din ’85 şi a lucrat ca mecanic de utilaje. „Tot Clujul mă cunoaşte, m-am descurcat, pot spune că am avut o viaţă bună. La început mergeam de multe ori flămând la lucru, dar lucrurile s-au rezolvat în timp. Nu există urcuş fără coborâş”.
Descurcăreţi şi săritor, mi-a dezvăluit o pasiune de-a lui şi chiar a insistat să-mi vină-n ajutor dacă am nevoie: din când în când, repară umbrele. Este unul dintre primii bunicuţi care au venit la centru. „Vin aici de vreo 10 ani, cred că am fost printre primii. Ne împăcăm foarte bine cu Mihaela”.
„Am ştiut să mă descurc în viaţă, chiar şi pe vremea lui Ceauşescu. Am avut cunoştinţe peste tot, eram om de colectiv, mergeam în multe delegaţii, dar niciodată nu mi-am pierdut omenia”, mai spune domnul Vădan.
Acum, singura lui grijă e să-şi vadă fata măritată. „Are nunta pe 9 mai. Nu sunt tatăl ei natural, dar o iubesc ca şi cum ar fi a mea. Primul lucru pe care ar trebui să-l facă după nuntă, ar trebui să-şi cumpere un apartament”, povesteşte pragmatic.
Cât despre ultimul gând cu care ne-a lăsat, acesta vine de la un om care a trecut cu veselie şi destul de multă uşurinţă prin greutăţile vieţii: “Când vezi că dă o dată, a doua oară nu mai răbda”.
Asociația Magic People este o organizație non-profit care își dorește ca prin proiecte de genul ”Nepoți de Crăciun” și ”Aducem zâmbetul pe buzele bunicilor”, să își aducă contribuția în a ajuta moral și material în special copii și vârstnici.
Alverna Dental Studio este o clinică de stomatologie și servicii de turism dentar din Cluj Napoca, care și-a asumat ca proiect integrat promovarea Clujului pe harta turismului dentar.