Open Karate Cup & Championships of the European Traditional Fudokan Shotokan Karate-Do Confederation a fost evenimentul care mi-a oferit şansa de a fi alături de echipa României reprezentată de clubul SEISHIN din Cluj Napoca condus de sensei Marin Bucur 5 Dan, maestru emerit al sportului. Cu 7 medalii de aur, 13 de argint, 6 de bronz şi un loc 4, România a ocupat locul 3 pe ţări într-o competiţie la care au participat peste 300 de sportivi din Germania, Polonia, România, Elveţia, Belarus, Lituania. A fost, în egală măsură, extraordinar de greu şi de frumos pentru sportivii care ne-au reprezentat: Alin Morar,Cosmina Hulduşan, Anca Brisan, Ioana Maja, Darius Maja,Luis Serb, Mara Bendriş, Mara Lucia Vlad, David Maier, Oana Chiorean şi Mircea Cristea.
Organizatorii acestei ediţii au fost sensei Michael Bock din Germania şi sensei Dariusz Bajkowski din Polonia.
Ca şi “outsider”, am fost mereu impresionată de aceşti sportivi. Alături de ei m-am simţit ca la o contemporană întâlnire de samurai. Cu siguranţă este mai mult decât un sport.
Dariusz Bajkowski, maestru în arte marţiale – 7 Dan, antrenor al multor campioni mondiali de karate, actor, coregraf de lupte şi organizator al multor campionate mondiale şi europene, a fost o extraordinară companie de dialog.
Ce înseamnă karate pentru tine?
Dariusz: A fost la început doar un sport care foarte curând a devenit un mod de viaţă. Acum pot spune cu certitudine că este chiar mai mult. Nu doar artă, ci un extraordinar mod de a te găsi, de a te cunoaşte şi defini.
La ce vârstă ai început?
Dariusz: 18.
La ce vârstă recomanzi primul pas în karate? De ce?
Dariusz: 4 ani. E bine să începi cât de repede posibil, este important pentru dezvoltarea micului sportiv. Avem azi instructori foarte bine educaţi şi formaţi pentru a şti cum să pregătească aceşti copii. In primul rând este important să-şi dezvolte abilităţile motrice şi de coordonare.
Cum ai decis că viaţa ta înseamnă karate? Care e povestea?
Dariusz: Am descoperit că îmi place să formez, să predau şi mi-am spus “ aş putea să devin instructor de karate pentru ca-mi place să predau si-mi place karate”. Asta este povestea. Se întâmpla în perioada de studenţie.
Mi-ai amintit de “gladiatorul”, am zâmbit când am văzut că eşti şi actor si coregraf de lupte aşa că mă întreb: karate este singurul sport care te-a atras?
Dariusz: Bineînţeles că nu. Am fost mereu fascinat de sporturi care au fost parte din viaţa unei comunităţi, care definesc, fac istorie, de forţă ca “unealtă” a unei societăţi. Nu mă refer doar la putere fizică sau abilitate ci în special la puterea minţii sau a unei echipe.
Ce poate învăţa un “outsider” dintr-o întâlnire a karatistilor?
Dariusz: Că aveţi instrumentele si puterea în interiorul vostru. Că trebuie să ai încredere în tine şi în abilităţile tale în tot ceea ce faci şi că asta este calea care te duce la victorie sau pur şi simplu mai departe. In karate poti sa fi învingător indiferent de formă sau dimensiuni. Contează felul în care foloseşti tehnica, felul în care o adaptezi calităţilor tale, felul în care îţi înţelegi şi respecţi adversarul.Trebuie să fi prezent, să ai echilibru, încredere, motivaţie si putere.
Acestea cred că sunt lecţii bune indiferent de ceea ce faci în viaţă.