O plimbare prin Praga e mereu comparabilă cu răsfoitul unei cărţi. Istorii hazlii şi impresionante marchează fiecare stradă şi clădire. E la fel în toate oraşele vechi îmi veti spune, cu siguranţă. Iubesc istoria, atmosfera, bucuria si arhitectura multor metropole dar nu le-am simtit nicicând refugii. Ȋn Praga însă te poţi pierde uşor, ca într-o carte. Poate nu întamplător au avut oamenii ăştia marele noroc al unui preşedinte scriitor. Fiecare detaliu vechi sau nou poarta poveşti, legende şi mituri. Cronicari străvechi sau filologi entuziaşti poartă peste timp acest trecut fascinant. Forţa acestor legende inspiră şi dă curaj intervenţiilor contemporane impresionante.
Orologiul (ceasul astronomic) din oraşul vechi, pe latura stângă a turnului primăriei e poate primul gând legat de Praga al multora dintre noi. Orologiul construit în 1410 de Mikulaš din Kadan a fost perfecţionat de Hanuš din Růže. M-a impresionat povestea meşterului Hanus care a fost orbit de oficialii timpului pentru a nu mai putea face un orologiu atât de frumos. Plin de amărăciune s-a întors la primărie şi cu o singură atingere a blocat pentru foarte mulţi ani propria lui operă. Se spune că inima lui s-a oprit odată cu ticăitul orologiului. În 2010 ceasul astronomic a sărbătorit 600 de ani. Proiecţia cartată a redat întreaga istorie a turnului.
Tot in oraşul vechi te aştepţi să întalneşti templierul fără cap, să-ţi faci curaj să prinzi calul de căpăstru şi poate-l eliberezi de blestem. Nu foarte departe, în oraşul mic bântuie Laura care-şi caută capul. Nu poţi să nu speri într-o neistorisitâ întâlnire.
Podurile oraşului poartă de asemenea istorii extraordinare. Podul Carol a rezistat fără prea mari distrugeri la marile revărsări ale Vltavei. Construit după distrugerea podului Juditei (soţia lui Vladislav al II-lea care a insistat pentru construcţia acestui pod din piatră cu o lungime de peste 500 de metri, în 1158 cel mai lung din Europa Centrală), Podul Carol a primit piatra de temelie în momentul stabilit de astrologi, consemnat sub forma seriei numerice 1-3-5-7-9-3-5-1 adică în anul 1357, cea de-a 9-a zi din luna a 7-a la ora 5 şi 31 de minute.Se spune că în amestecul mortarului, constructorul a hotărât să adauge vin, ouă şi brânză de vacă (şi fiecare ingredient are propria poveste). Podul a fost o minune şi a rezistat eroic inundaţiilor până când a fost lovit de blestem. În ziua în care a fost smulsă de pe pod statuia preotului Jan Nepomucky se spune ca s-a distrus tot arcul podului. Ce se reconstruia ziua se dărâma noaptea. Se spune că diavolul a cerut sufletul primului om care trece podul şi l-a păcălit pe constructor făcând în aşa fel încât să fure sufletul soţiei lui şi a copilului pe care-l aştepta.
Aşa e Praga. Fiecare casă din oraşul vechi, din cartierul evreiesc, din Vysehrad sau din oraşul nou ascunde poveşti care te lasă să visezi . Aici timpul îşi pierde mare parte din valoare pentru că trăieşti parcă mereu alături şi prin legende şi istorie.
In oraşul mic e zidul foamei, cei trei clopoţei care anuntă necazuri şi multe altele. Oraşul nou cu casa lui Faust si celebre poveşti cu arhitecţi ascunse pe străduţe minunate.
Cu toate astea, aceşti oameni ce-şi apără legendele sunt şi cei care adoptă şi încurajează idei şi proiecte revoluţionare. “Dansul” , controversata clădire a arhitecţilor Vlado Milunic şi Frank Gehry, se ridică nonşalantă între clădirile în stil neo-gotic ,neo-baroc şi art nouveau. Se consideră că întrupează dansul celebrilor Ginger Roger si Fred Astaire.
Future systems a propus pentru Biblioteca Naţională din Praga o structură impresionantă care a convins tocmai prin faptul că a spus şi a oferit şansa de a trăi o poveste.
Contestate sau nu, toate aceste impresionante intervenţii contemporane te cuceresc tocmai prin faptul că se susţin continuând povestea oraşului. O lungă listă de intervenţii care atrag nu doar specialişti oferă şansa să înţelegi cât de mult înseamnă să-ti păstrezi curajul de a visa şi a-ti susţine visele.
Trecutul si viitorul se întalnesc în acest oraş in materializări impresionante de legende, istorii si viaţă păstrate cu dragoste şi curaj. E mai mult decât o metropolă. E o carte, un vis, un film, o poveste ce aşteaptă să fie descoperită la fiecare vârstă. Se dezvăluie copilăreşte, maiestuos, elegant, senzual, impresionant pentru ochi si minţi deschise.
N-am să pot refuza nicicând o invitaţie în Praga.
Surse foto: e-architect.co.uk, ro.wikipedia.org, disneyandmore.blogspot.ro