Teodora Baciu şi credinţa ȋn imposibil

POZA Teodora BaciuTeodora Baciu este unul dintre tinerii designeri ce fac parte ȋncă de la ȋnceput din proiectul Vestige Prêt-à-Porter. Absolventă a Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca, cu studii tehnologice completate la Vilnius, în Lituania, lucrează în prezent la dezvoltarea brandului propriu teodora baciu. A participat la prezentări de modă şi concursuri naţionale şi internationale, a fost finalistă în cadrul concursului Espoir Mode-Pasarela (Paris-Bucureşti)-2011 şi a realizat ţinute pentru evenimente internaţionale (printre care şi Wella Trend Vision Award). A fost implicată în numeroase proiecte de fashion şi styling, dintre care amintim Festivalul de la Mamaia, târgul pentru absolvenţi clujeni „Sartoria cum Laudae” de la British Galllery, colaborarea cu o fabrică românească de confecţii, participarea la colecţia de lansare a Innes Designer’s Delight. A avut apariţii şi interviuri în doitreisi.ro, atelierperwoll.ro, zipcodefashion.ro şi bloguri de fashion.

Dintre cele mai recente realizări menţionăm colectia SS/2014 “Flying stages”, prezentată ȋn cadrul Bonton Fashion Days (Bucureşti), eveniment realizat în colaborare cu Doina Levintza, şi mai apoi promovată în cadrul Salonului de Tendinţe al RFTB 2014, la cea de-a doua sa ediţie.

Colecţia “Flying stages” descrie stadiile de dezvoltare din viaţa fluturilor, pornind de la etapa de pupă şi larvă, ajungând, în final, la cea de maturitate. Formele produselor descriu aceste momente de transformare şi, împreună cu imprimeurile ce le completează, exprimă succesiunea etapelor. Materialele sunt imprimate prin tehnica digital print şi au diferite texturi şi compoziţii care întregesc conceptul.

[easyrotator]erc_21_1407814423[/easyrotator]

Design & Stil

“Always believe the impossible”, să crezi în imposibil, este motto-ul după care se ghidează designerul Teodora Baciu , atât în timpul lucrului, cât şi în viaţa de zi cu zi. Inimaginabilul are loc chiar din prima clipă, atunci când din idee se naşte conceptul, apoi schiţa, fişa tehnică şi, ulterior, produsul.

Textura materialelor, scoarţa de copac, rugozitatea muşchiului, stropii de ploaie, aripile de fluture sunt tot atâtea surse de inspiraţie pentru fiecare haină care prinde contur ȋn mâinile Teodorei Baciu.

“Mă inspiră formele şi lucrurile organice, naturale, texturile, pe care încerc să le exploatez în stilul meu, în fiecare colecţie. La fel, materialele naturale, lâna şi textura ei pe care am exploatat-o în colecţia de final de master ”In slow motion”, unde am folosit un imprimeu stilizat al texturii tricotajelor, aplicat pe o stofa de lână uşor aspră, dar care îi potenţa expresivitatea. “Flying stages” este compusă din produse cu tipare destul de asemănătoare, în care imprimeurile inspirate de insecte zburătoare, fluturii şi libelulele, cu ale lor aripi fragmentate, sunt vedetele. Materialele alese sunt când fragile, translucide, pastelate, când opace, completate de culori vii, cu contururi puternice.

[easyrotator]erc_19_1407814567[/easyrotator]

“Fiecare colecţie vorbeşte despre o etapă a existenţei mele, ca om şi ca designer”, spune Teodora. De curând, ea a lansat şi o linie de accesorii care să completeze ţinutele din cea mai recentă colecţie, dar care, ulterior s-a dezvoltat separat. Continuând în aceeaşi notă a texturilor şi materialelor naturale, designerul ne propune coliere franjurate din piele, de diferite culori şi lungimi. Paleta cromatică se încadrează în tema insectarului, pornind de la negru şi bleumarin, ajungând până la corai şi bej.

Produsele create de Teodora Baciu sunt elegante, uşor de purtat, cu o linie minimalistă, însă mereu interesante prin textură, imprimeu sau detalii. Linia acestora variază de la o colecţie la alta, de la zona de business, clasică, la cea casual & cocktail.