Guest post. Paul Văleanu: Sărbătorind legal

Pornind de la premisa potrivit căreia Dumnezeu a făcut lumea în 6 zile și a șaptea s-a odihnit (nu că ar fi avut nevoie, fie vorba, a lăsat această zi liberă în cinstea Sa), avem și noi reglementată în Codul muncii dispoziția potrivit căreia repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta și duminica, că doar n-om fi mai presus de divinitate.

În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă și duminică ar prejudicia interesul public sau desfășurarea normală a activității, repausul săptămânal poate fi acordat și în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă sau prin regulamentul intern.

legal 1

Așadar, în primul rând avem dreptul la 2 zile de repaus săptămânal, lăsând la o parte excepția, care intervine în situații excepționale, aceste zile acordându-se după o perioadă de maxim 14 zile.

Pe lângă aceasta, care dintre angajați nu se întreabă, cel puțin în sine, cât va mai trudi și în anul următor sau în cursul celui prezent și cât va sărbători, pe de altă parte. Firește, legal dacă este posibil, nimeni fiind mai presus de lege, s-ar zice, în afara pasiunii, care în cazul unora poate învinge legi.

Privind spre etimologia cuvântului sărbătoare, aceasta este de origine latină (servatoria, de la servo are, a păstra, a conserva, a respecta). Sărbătorile sunt instituite pentru a fi respectate.

legal 2

Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de sfârșit de săptămână. În zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepția unităților sanitare și a celor de alimentație publică, precum și a unităților în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită procesului de producție sau specificului activității. Salariații care lucrează în astfel de unități au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile. În prezent, conform Codului muncii, zilele de sărbătoare legală sunt următoarele:

–          1 și 2 ianuarie,

–          Prima și a doua zi de Paști, a treia rămâne încă o inițiativă

–          1 mai

–          Prima și a doua zi de Rusalii

–          Adormirea Maicii Domnului, 15 august

–          30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul  României

–          1 decembrie, ziua națională a României

–          Prima și a doua zi de Crăciun

–          2 pentru fiecare dintre cele 3 sărbători anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.

Ar rămâne o discuție interesată legată de ultimul paragraf și anume cum sărbătoresc legal cei care sărbătoresc potrivit calendarului Iulian, pe stil vechi, aceștia fiind tot ortodocși, implicit creștini, celelalte culte religioase la care se face referire incluzându-le doar pe cele necreștine.

Mai bine ar fi totuși să ne îndreptăm atenția, zic eu, asupra noilor propuneri legislative, pentru a vedea ce se mai născocește prin parlament, aici fiind demne de amintit ideea ca ziua de 10 mai să fie o a doua sărbătoare naţională.

O altă propunere legislativă susţine „instituirea celei de-a treia zi de Paşte drept sărbătoare legală în care nu se lucrează”. Cum rămâne cu a treia zi de Crăciun?!

În plus, pe ordinea de zi se află şi propunerea legislativă privind modificarea art.139 alin.1 din Legea nr.53/2003, Codul muncii, prin care se doreşte ca 21 mai, Ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, să fie declarată şi ea, sărbătoare legală.

Cea mai interesantă pare a fi ideea potrivit căreia ziua de naștere a oricărui cetățean să devină  o astfel de sărbătoare, idee nu prea îmbucurătoare, dacă ne gândim că cei care ar trbui să vină la o eventuală sărbătorire nu sunt scutiți de muncă.

Cert este faptul că în 2014, toate sărbătorile legale vor fi în cursul sătămânii, respectiv data de 1 și 2 ianuarie, miercuri și joi, ziua muncii de 1 mai joi, a doua zi de Paști și de Rusalii luni, Adormirea Maicii Domnului, vineri, 1 decembrie luni, iar prima și a doua zi de Crăciun joi și vineri, excluzând binențeles prima zi de Paști și Rusalii, duminica.

Până una alta să încercăm să nu ne iluzionăm peste măsura, până la urmă evenimentele durează puțin, urmează viața.

La mulți ani!

Sursa foto: thedoctorscoach.co