Ce faci? Bârfești?

Oamenilor le place să vorbească despre ceilalți! De ce? Îi face să se simtă superiori (da! Pot avea un complex de inferioritate “în spate”). În plus, le dă un sentiment de control… control al gândurilor celuilalt, cel care le ascultă poveștile (și culmea, nu suntem mentaliști). Un fel de: “poate daca îi spun asta și asta despre cel/cea în cauza, mă va plăcea mai mult pe mine decât pe el/ea”. Această nevoie de control e atât de parșivă încât te face să spui lucruri urâte despre cei din jur crezând că așa, poate îți controlezi șansele pentru a avea succes. Unele studii evoluționiste spun că acesta ar fi și motivul pentru care ar bârfi bărbații: să se asigure că îl pune pe cel de lângă el în inferioritate, astfel crescându-și șansele să își perpetueze propriile gene. Justificat motiv de bârfă! (a se nota că studiile sunt evoluționiste, nu și felul în care gândim!).

barfa 1

Dar oare după ce spunem verzi și uscate stăm să ne gândim: “Doamne! Dar cum am putut spune atâtea?” Cred că nu! Bănui că ne-am opri dacă am face asta. Și apoi se transformă totul într-un cerc vicios: bârfitul aude, se enervează, te bârfește, tu auzi, te enervezi, îl bârfești. Un cerc vicios aparent fără sfârșit. Problema acestui comportament – bârfa, este aceea că el nutrește o emoție: invidia! Și cât e de dureros să fii invidios! Să ai impresia că niciodată nu îți e nimic de ajuns, că ai vrea mai mult din ce are celălalt, preocupându-te mereu să îți copiezi semenul aducând un touch personal, bineînțeles.

Cine bârfește? Nu am să dau informații statistice, dar pot spune că dacă bârfa ar fi mâncare, multă lume, și insist, multă lume ar fi supraponderală!

Pe lângă evoluție mai sunt câteva teorii din psihologie care explică apariția bârfei. Existând teorii, decurg logic și o serie de tehnici prin care putem reduce frecvența acestui comportament și prin care putem reduce intensitatea invidiei, a emoției. De asemenea, câteva principii ale bunelor maniere te pot ajuta să te integrezi acolo unde îți dorești fără a fi nevoie să bârfești pentru a-ți face loc.

Toate principiile psihologice aflate într-un mélange perfect cu bunele maniere și asezonate cu informații interesante din istoria bârfei se pot afla la un workshop mai mult decât “palpitant”. Credeai că le vei afla pe toate din articol? Nu, nu! Te aștept la workshop împreună cu colega mea Anca Șerban – consultant în bune maniere!

 barfa 2

Înainte să vii poți împrăștia zvonul în sat. Atenție! Acest comportament nu se numește bârfă, ci comunicarea eficientă a unei informații.