Regizorul ceh Jiří Menzel va fi premiat la TIFF

Cineastul Jiří Menzel va fi prezent la TIFF 2013, unde va primi premiul pentru întreaga carieră. Regizor de film şi teatru, dar şi actor şi scenarist, invitatul celei de-a 12-a ediţii a festivalului de film de la Cluj a fost numit de criticul american Rogert Ebert „un maestru al comediei umane”. Filmele lui au fos premiate la Berlin, Locarno, Veneţia, Karlovy Vary şi Oscar, iar la Cluj va fi distins cu „Lifetime Achievement Award” la gala de ]nchidere, pe 8 iunie.

tiff 2013

Cineastul este membru al Academiei Americane de Film, membru fondator al Academiei Europene de Film, și a condus departamentul de regie al FAMU între 1990 și 1992. Timp de 7 ani, între 1991 și 1998, a fost șeful Studio 89, parte a renumitei companii de producție Kratky Film. Montează, ca regizor de teatru, pe diferite scene ale lumii, și joacă la două teatre din Praga. Ca actor, a apărut în peste 40 de producții. În 1996, președintele Vaclav Havel i-a oferit Medalia de onoare a statului ceh.

De asemenea, cu ocazia evenimentului Noaptea Galeriilor, în 18 mai va fi deschisă la Cluj expoziţia ce cuprinde afişele filmelor sale, realizate de artişti cehu. Cele 17 postere aduse la Cluj fac parte din colecția unică de afișe de film a filmotecii Terry Posters din Praga. Expoziţia va fi deschisă publicului până pe 18 iunie.

No Comments Yet

Comments are closed