Mi-a plăcut de ea „din prima”. Rar ţi-e dat să vezi oameni frumoşi şi în exterior şi în interior, aşa, la prima întâlnire. E tânără, frumoasă şi „melodioasă”. Am întâlnit-o la lansarea revistei, unde s-a asortat perfect cu noi, restul echipei, cu atmosfera, cu locul.
Am descusut-o pentru voi, în cele ce urmează…
Cine este Elena Mîndru?
Elena Mîndru este un om simplu care vrea să se exprime liber prin muzică. Simt că am multe lucruri de spus în felul ăsta și simt că are cine asculta.
Ce te motivează să te trezești dimineața?
Faptul că trăiesc și pot să experimentez atâtea lucruri frumoase oferite de viață. Îmi place viața mult de tot și îmi pare bine că m-am născut. Fiecare dimineață e un nou început pentru o nouă aventură, pentru noi experiențe.
Cum ai ajuns la jazz?
Întotdeauna mi-am dorit să fiu muzician. Am studiat muzică clasică de mic copil, vioară și pian, însă cu jazz-ul am făcut cunoștință abia pe la 15 ani. A fost o conjunctură interesantă, pe care n-am să v-o povestesc acum, vreau doar să menționez un nume: Vannai Ștefan. Așa am început să cânt jazz, la Palatul Copiilor, sub îndrumarea profesorului Vannai Ștefan. Mai apoi, am fost autodidactă. Mi-am dat seama imediat că îmi place extrem de mult și că mi se potrivește, drept dovadă că azi asta e meseria mea – sunt muzician de jazz.
De ce Finlanda?
Am ajuns în Finlanda datorită programului în cadrul căruia studiez, Nordic Master of Jazz, care e în esență o “călătorie” prin jazz-ul scandinav și care a început în Danemarca, a continuat apoi în Suedia, iar acum locuiesc în Finlanda, pentru tot anul universitar care urmează. Însă, până acum m-am simțit cel mai bine în Finlanda, din punct de vedere muzical și social, motiv pentru care am cerut să se dubleze perioada șederii mele în Helsinki, așa că pot spune: Finlanda, pentru că e locul unde mă pot dezvolta ca muzician.
Ce-ai schimba în România?
Să știi că sunt multe lucruri pozitive în România și că îmi iubesc extrem de mult țara de baștină. Vreau să încep întotdeauna cu ce e bun în România, nu cu ce e rău sau negativ. Totuși, pe lângă debandada pe plan politic care ia amploare pe zi ce trece, aș schimba atitudinea unora dintre locuitori față de cultură și artă, mai ales față de muzică. Vreau ca lumea să învețe un lucru: muzicienii/artiștii sunt oameni care au nevoie de absolut aceleași lucruri ca și oamenii normali pentru a trăi, așa că munca lor trebuie respectată din toate punctele de vedere, mai ales cel financiar.
Ce faci în timpul liber?
Acum că mă întrebi lucrul ăsta, îmi dau seama că aproape tot ce fac ține de profesia mea, ține de muzică. Nu am mai avut de mult acest timp liber, însă am pasiuni pentru tot felul de activități sau lucruri. Iubesc pisicile foarte mult și îmi place să gătesc, să creez “opere” culinare … care pot fi uneori și dezastre culinare. Oricum, îmi place să îmi ocup timpul la maxim cu muzică și activități care mă dezvoltă ca artist, ca om de cultură sau ca om pur și simplu.
Câteva cuvinte despre ultimul tău proiect (CD-ul de care ne-ai povestit):
Am inițiat un proiect despre care îmi face mare placere să vorbesc. Se numește Romanian Christmas Stories și oferă publicului 10 colinde tradiționale românești, foarte cunoscute, prelucrate în felul nostru, cu ritmuri și armonii de jazz. Pe scurt, ne-am propus să colindăm jazz pe românește! Îi invit pe toți cititorii de pe Bulevard să urmărească pagina mea de internet pentru a asculta muzica pe care am pregătit-o și pentru a afla noutăți despre concertele noastre. De asemenea, pot găsi albumul Romanian Christmas Stories în toate librăriile Cărturești din România.
Ce urmează?
Deocamdată urmează lansarea acestui album în luna decembrie, printr-un turneu în România alături de Lucian Nagy la saxofon, Albert Tajti la pian, Michael Acker la contrabas și Tavi Scurtu la tobe. Apoi, urmează un alt proiect, sper chiar un alt album în care îmi propun să îmbin, în felul meu, jazz-ul cu muzica simfonică. Atât vă spun acum, restul descoperiți voi la momentul potrivit.
Când începe și când se termină viața unui artist?
Un artist e artist toată viața lui. Cred că în special jazz-ul e un mod de viață, un mod de a fi. Nu știu însă când începe și se termină totul, poate să fie într-o altă dimensiune a existenței noastre, cert e că a fi artist cuprinde în totalitate existența unui om pe Pământ.
Ce întrebare crezi că am ratat?
:)Cum m-am simțit alături de Bulevard la lansare? A fost excelent. Am primit multă energie pozitivă de la fetița de 7 ani (Gloria n. red.) care are ceva de spus și scrie în Bulevard. Incredibil!
10 things I love
- Cuvântul preferat libertate
- Culoarea preferată dark turquoise
- Brandul preferat Shure
- Cartea preferată Le Petit Prince, Antoine de Saint-Exupéry
- Artistul preferat Herbie Hancock
- Țara preferată Finlanda
- Vacanța preferată la munte
- Desertul preferat tiramisu
- Gadget-ul preferat X-Mini II Capsule Speaker
- Calitatea preferată la un om respectul față de ceilalți
Sursa foto: Florina Aştilean
*
Elena Mîndru este absolventă a Academiei de Muzică “Gheorghe Dima”. A studiat muzică sub îndrumarea maeștrilor Adrian Pop, Valentin Timaru, Cornel Țăranu, Cristian Misievici, Cornel Groza, Constantin Rîpă, iar jazzul alături de Darius Bubeck, Mary King.
Este influenţată de Eva Cassidy, Nina Simone, Diana Krall, Michel Petrucciani.
A colaborat cu muzicieni români și străini: dirijorul Ionel Tudor, Horia Moculescu, Sorin Romanescu, Patrice Rushen, Will Kennedy, Darius Brubeck, Alfredo Paixao, Hans Vrooman, Borislav Petrov, Big-Band-ul Radio București, Blue Note Orchestra – SassariElena.
Premii (jazz vocal și compoziție clasică) la festivaluri precum Festivalul Jazz Napocensis, Festivalul de Jazz de la Sibiu, Festivalul Jeunesses Musicales, Festivalul Național Mamaia, Festivalul George Grigoriu, Festivalul de Jazz de la Montreux (Elveția), Festivalul Scrivere in Jazz (Sassari, Italia), Keep An Eye Jazz Award (Amsterdam). În iulie 2012, a reprezentat România la cel mai prestigios festival de jazz din lume, Montreux Voice Jazz Competition, unde a câştigat locul II şi Premiul Publicului.
Concerte: Cluj-Napoca, Baia Mare, Sibiu, Galați, București, Târgu Mureș, Geneva (pentru familia regală a României, Fasching Jazz Club (Stockholm), Sodra Teatern (Stockholm), Bimhuis (Amsterdam), Det Jyske Musikkonservatorium (Aarhus, DK), Palais de l’Athénée (Geneva).