O călătorie de un milion de kilometri începe cu un pas. Răzvan Marc a făcut pasul acesta de mai multe ori, de când a început să înconjoare Pământul pentru a ne dezvălui Lumea. L-am cunoscut pe Răzvan când a intrat în restaurantul pentru care lucram și mi-a propus o expediție de 22 de mii de kilometri. De atunci suntem prieteni. Din acest motiv mi-e foarte ușor să-i pun întrebări. Din acest motiv, lui îi e ușor să răspundă.
*
Ai înconjurat Terra de mai multe ori, din mai multe direcții. Ai trecut prin primejdii și aventuri pe care alții nici nu le visează. Ai văzut lumea din aer și de pe sol ori din largul mării, mai mult decât oricare dintre oamenii pe care-i cunosc eu. Pare genul de viață pe care-i musai să ți-l dorești ori măcar să-l invidiezi. Cum e în realitate viața ta, Răzvan Marc?
He, he, departe de ce ai descris tu atât de atrăgător.
Tot ce-ai spus cu înconjuratul Terrei, cu aventuri, cu lumea vazută de peste tot, e adevărat, total adevărat. Însă de cele mai multe ori aceste lucruri fac parte din job-ul meu. Mă duc și eu la serviciu la fel ca toată lumea, doar ca serviciul meu e puțin mai altfel. Dar tot serviciu e. Și dincolo de serviciu, așa cum m-ai cunoscut și tu, sunt un om obișnuit.
Abia ai terminat filmările la o nouă serie despre aromele Asiei. Ai o aromă preferată? O mâncare de care ți se face dor atunci când ești acasă?
Adi, după cum mă știi, eu aș mânca orice, oriunde și oricât. Mi-e constant dor de tot ce am gustat și mi-a placut sau nu, mâncărurile bune le trec la bucurii, cele mai puțin bune, la experiențe.
Cât despre noua serie, m-am bucurat să lucrez din nou cu echipa mea de la Bazar (Ana Maria Caia – producător și Andrei Gorgan – director de imagine și editor, plus Costi Ioniță – compozitorul coloanei sonore) la un proiect în care prezentăm mâncăruri de bază, tradiționale, din bucătăria comunităților pe care le vizităm. Rețete transmise din generație în generație, rețete născute din nevoi și sărăcie, pentru ocazii deosebite, aniversări și sărbători; rețete adevărate, neprelucrate pentru turiști, în care guști geografia, istoria și cultura unui popor.
Ai un loc preferat pe Terra, în afară de Turda (orașul unde te-ai născut)? Nici Clujul (orașul unde ai crescut) nu intră în discuție, interviul e despre călătorul Răzvan Marc.
Sunt călător și cu firea, și cu meseria, mă adaptez rapid oricărui loc și mă simt bine oriunde aș fi.
Unde ți-e casa acum?
Sunt într-un loc bun, în viața și cariera mea, liniștit, departe de orgoliile din România, însă destul de vizibil pentru publicul pe care mi l-am format de-a lungul anilor.
Cum sunt oamenii lumii? Seamănă mult sau din contră?
Poate suntem la fel, dar cultura, în care trăim și ne dezvoltăm, ne diferențiază. Diversitatea e bună și distractivă. Oameni buni sau răi sunt peste tot. E bine că există diverse nuanțe de bun și rău.
Care dintre expedițiile tale ți-a tăiat respirația ori te-a lăsat fără grai?
Toate. În fiecare am fost impresionat într-un fel sau altul. În fiecare au existat momente, lucruri, povești care mi-au tăiat respirația. Fie că am filmat pentru Bazar, am fost în concediu cu familia sau m-am plimbat de nebun cu tine prin Asia de Sud Est, am văzut și aflat atâtea încât, presupunând că le-aș ține pe toate minte, nu mi-ar ajunge o viață să le povestesc.
Fiecare călătorie mă taxează emoțional, fie că mă duc la buna la Turda sau că zbor până în Noua Zeelanda. Și da, contează destinația, dar și drumul în sine e o experiență.
Ai zburat sute de ore. Cum te simți în aer? Ai o companie preferată?
Zbor pentru că trebuie să ajung în diverse locuri. Să-mi fac meseria, să-i vad pe cei dragi, să mă dezvolt. Recunosc că în atâtea zboruri, din atâția ani am dezvoltat o mică fobie de avion, dar, de obicei, personalul sau compania mă ajută să trec ușor peste acele momente.
Companii preferate? Răspund în două feluri: îmi place să călătoresc singur, fără o persoană cunoscută lângă mine pentru că n-am la cine-mi manifesta frica și arăt și eu a om normal în avion. Când sunt cu soția mea îmi manifest teama de zbor din plin pentru că știu că are cine să mă încurajeze, înțeleagă, liniștească. Și dacă te-ai referit la companie de zbor, păi lista e lungă: Emirates, Qatar, British, Lufthansa, Tarom (foarte tare pe Tarom), Luxair și Swiss… Am călătorit câte o singură dată cu Lan Chile, Singapore Airlines, Qantas, Cathay și Thai Airways – și am fost impresionat.
Călătorești de cele mai multe ori împreună cu echipa de filmare. Nu te ajunge uneori sentimentul de singurătate, știind că ești foarte, foarte departe de familia ta? Ce faci când se întâmplă asta?
Încarc factura la telefon. Simplu, rapid, eficient și nu am nevoie nici de conexiune la net.
Călătorind prin lume, ai ocazia să vezi istoria scriindu-se. Ai nimerit vreodată în locuri tulburate de vremuri?
În Liban, în 2006, înainte de problemele cu Israelul din acel an. În Thailanda, înainte de tsunami, în Nepal, înainte de masacrul din familia regală, în Chile și Japonia, înainte de cutremurele devastatoare… am fost un fel de „după mine potopul”. Am fost norocos că nu m-au prins evenimentele acolo, dar asta nu înseamnă că nu am urmărit cu sufletul la gura desfășurarea evenimentelor din fața televizorului.
Cu ce propoziție va începe cartea ta de memorii?
Într-o zi a trebuit să dau un interviu la revistabulevard.ro și am aflat că trebuie să scriu o carte de memorii.:)
Sursă foto: Adi Hădean
Răzvan Marc are 35 de ani.
- A terminat Facultatea de limbi străine din cadrul UBB, secţia engleză-italiană.
- Până în 2002 a lucrat în presa scrisă din Cluj-Napoca.
- În 2002 a plecat în Capitală, iar în următorii 3 ani a lucrat, în paralel, la revista Popcorn şi la casa de discuri Cat Music.
- În 2003 a devenit International Manager la Cat Music
- Între 2006 şi 2009 a fost Redactor-şef la Clever Travel
- Din 2006 este prezentatorul emisiunii de călătorie „Bazar„, difuzată de TVR2.
- Cărţi publicate: “Austria – o altfel de vacanţă” (2010) şi “Nepal Internet Cafe” ( 2011). În lucru “Best Of”.