Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor din România, marcată printr-un eveniment de promovare a identității culinare românești

Anul acesta, sărbătorim pentru a doua oară Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor, care este cu atât mai importantă când, în contextul actual, turismul și industria HoReCa au nevoie de sprijin atât din partea consumatorilor, cât și din partea autorităților.

Inițiatorii proiectului de lege privind declararea unei Zile Naționale pentru gastronomia și vinurile din România, Nico Lontras – Executive Chef Casa Timiş, Cezar Ioan – publisher vinul.ro şi Cosmin Dragomir – publisher gastroart.ro, și-au dorit foarte mult ca identitatea culinară națională să fie sărbătorită printr-o zi dedicată.

„Este un pas important pentru ne stabili identitatea culinară națională, regională, locală și microlocală. E timpul să avem un concept robust și atractiv pentru potențialii turiști, o strategie pe termen scurt, mediu și lung care să fie în folosul tuturor.”, spunea Nico Lontras în 2019.

Chef Nicos Lontras
Chef Nicos Lontras

În 2018, România a ajuns la 5,2 milioane de hectolitri în producția de vinuri, fapt ce ne plasa pe locul 12 la nivel mondial şi şase european. În 2019, existau undeva la 50.000 hectare de plantații noi de viță de vie pentru vin, dintr-un total de vreo 120.000 în exploatare economică cu un oarecare grad de eficiență industrială. Pe de altă parte, producătorii români îşi fac loc cu greu pe pieţele internaţionale, doar 3,5% din producţie ajungând în export.

Așadar, deși România produce vin în cantități mari, eșuăm în promovarea producției naționale și, tocmai în acest sens, Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor este o oportunitate de a promova producția locală.

Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor din România poate fi unul dintre factorii care să declanșeze pofta pentru (re)cunoaștere, mândrie și progres. Francezii, italienii, spaniolii, nemții, cehii, turcii (și cam toate popoarele cu istorie” la care ne putem uita) au făcut din gastronomie (și vinuri, unde acesta e tradițional) vârf de lance pentru atragerea de turiști, pentru exporturi, pentru a reconstrui legăturile invizibile care alcătuiesc țesătura intimă a unei națiuni”,  a explicat Cezar Ioan, anul trecut, când a fost aprobat proiectul de lege.

Cei trei promotori vor face echipă anul acesta cu Sergiu Nedelea, cunoscut ca cel mai bun sommelier din România, în prezentarea unui meniu special conceput pentru această zi și descoperirea tainelor vinului şi a terroir-ului din Dealu Mare.

Astfel, pe 4 octombrie, se reunesc pe Drumul Vinului, la Casa Timiș, pentru a sărbători Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor din România în natură, în mijlocul viei și a tradițiilor și valorilor românești.

Ziua Naţională a Gastronomiei şi Vinurilor din România este sărbătorită în prima duminică a lunii octombrie, respectiv 4 octombrie anul acesta, fiind instituită prin Legea nr. 79/2019, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis la 24 aprilie 2019.

No Comments Yet

Comments are closed