Interviu cu Georgina Lupu – Florian: Tehnologia este esențială în cum va funcționa lumea de mâine

A studiat inginerie și business management în Londra, timp de doi ani. Dar s-a întors acasă, în Cluj, orașul său natal: „Cred că cel mai mult contează acel vibe general de cinste și de hărnicie, care poate fi contagios. Acesta a fost și unul dintre factorii care m-au determinat să mă întorc în țară.”

Georgina Lupu – Florian este CEO al Wolfpack Digital, un business care pune la îndemâna companiilor din întreaga lume dezvoltarea completă de aplicații web sau mobile. De numele său se leagă și aplicația Pamble – o soluție tech pentru adicția de jocuri, comunitatea Women in Tech Cluj, dar și faptul că este unul din cei patru ambasadori StartITup, al Global Women in Tech. Drumul său până aici s-a conjugat în termeni de curiozitate, învățare continuă și strictețe.

Mi-am dorit să aflu mai multe despre cum se simte domeniul tech din fotoliul unui om pentru care tehnologia este instrumentul prin care ziua de mâine poate fi mai bună, dar și din postura unei femei care folosește psihologia pentru a construi aplicații care să îi servească mai bine omului.

Am vorbit despre business-ul său de acum, cel care îi ocupă cea mai mare parte din timp, despre ce înseamnă experiența de ambasador în cadrul Global Women in Tech, dar și despre ce a învățat din experiența sa de până acum. Și despre aplicația sa favorită!

Urmează un interviu cu substanță și idei de pus pe hârtie!

Georgina, povestește-mi puțin despre tine și despre cum a ajuns psihologia, ingineria și IT-ul să se potrivească așa de bine în viața ta.

Îmi pare și mie foarte bine să ne cunoaștem, Daniela! De când eram mică mi-au plăcut foarte multe materii la școală și am fost mereu foarte curioasă. Am participat la multe concursuri unde am câștigat premii și m-am implicat în activități extrașcolare de fiecare dată când am avut ocazia.

Această diversitate de interese m-a adus apoi într-un impas atunci când a trebuit să îmi aleg „calea” în viață. Am ajuns să aleg să studiez în cadrul mai multor specializări la nivel de licență și masterat, urmându-mi pasiunile. Nu am știut în acel moment că toate aceste cunoștinte îmi vor folosi mai târziu, însă acum pot spune că toate aceste domenii diferite mă ajută în business-ul meu și în viața de zi cu zi. Pot să văd toate punctele conectându-se atunci când mă uit înapoi, așa cum spunea și Steve Jobs.

Optimized-gina-wireframing-ux-ui-wolfpack-digital

„Suntem născuți pentru a învăța”, cartea pe care o citesc momentan, pune pe masă subiectul educației și al nevoii de a include tehnologia în educația copiilor, fără a scăpa din vedere și contribuția pe care o aduce profesorul.

În acest sens, mi-ar plăcea să-mi povestești despre felul în care te-a ajutat pe tine școala sau contextele create pentru a-ți descoperi pasiunile, a evolua, dar și pentru a crede în ceea ce vrei să faci.

Sunt una dintre persoanele cărora le-a plăcut mult și educația formală, cu toate că înțeleg de ce multă lume o consideră limitativă. Deși programa școlară era foarte rigidă, m-am bucurat că am avut ocazia să explorez o varietate atât de mare de materii și de cursuri și să îmi dau seama ce îmi place.

Am realizat și că creativitatea este foarte prețioasă atunci când vine vorba să operezi cu toate cunoștintele și abilitățile dobândite și să rezolvi probleme practice.

Cu siguranță profesorii sunt foarte importanți deoarece un profesor bun te poate face să iubești o materie și să ai o deschidere și o curiozitate mai mare, în timp ce un profesor care nu știe să realizeze o conexiune cu clasa sau cu sala poate face un elev natural curios de un anumit domeniu să îl ignore complet. Frumusetea însă stă și în ochii privitorului, așa că e importantă și atitudinea elevului față de profesor.

Dar în ceea ce privește oamenii? Ai avut vreun mentor, o persoană care să te încurajeze sau cineva care să te inspire și să spui „vreau și eu”?

Pot spune că tatăl meu, Viorel Lupu, a fost și este foarte încurajator și am apreciat mereu spiritul său creativ și modul lui empatic de a rezolva problemele. De asemenea, profesoara mea de fizică din liceu a fost pentru mine un model feminin important de realizare profesională, etică, relaționare și performanță.

Mai târziu am avut ocazia să cunosc numeroși oameni extraordinari odată ce am intrat în lumea de business – atât specialiști tehnici, cât și antreprenori vizionari. Pot spune cu certitudine că pe măsură ce au trecut anii, am ajuns să pun tot mai mare preț pe aspectele pragmatice care țin de carieră.

Ai jonglat cu multe domenii. Cum te-a ajutat, de exemplu, psihologia în studiul științei? Te întreb fiindcă există credința potrivit căreia dacă ai început pe un drum, atunci e bine să îl urmezi îndeaproape. Sau cum că a te risipi în prea multe activități, poate să dăuneze.

Cred că în societatea românească există o presiune nefondată pusă de părinți asupra copiilor ca aceștia să aleagă o cale sau alta. Asta poate aduce multă nefericire. Rolurile și oportunitățile în carieră sunt foarte fluide în zilele noastre, ele îmbină foarte multe abilități diferite și pentru multe dintre joburile care vor exista peste 20 de ani, nu există momentan programe educaționale formale.

De aceea cel mai important e să învățăm cum să gândim și cum să ne adaptăm, ca să fim pregătiți să parcurgem drumuri cât mai interesante și să schimbăm direcția atunci când e nevoie sau atunci când ne dorim. Raportat la legătura știință – psihologie, știința nu poate exista independent de scopul său de a servi umanitatea, iar psihologia ne ajută să înțelegem mai bine cum gândesc, cum simt și cum acționează oamenii.

Înțelegerea psihologiei mă ajută, de exemplu, să înțeleg mai bine comportamentul unui utilizator dintr-o aplicație software, astfel aplicația va servi utilizatorul mai bine și va fi dezvoltată din punct de vedere tehnic ținând cont de acest aspect.

Știu că ai fondat mai multe companii, cu ADN-uri diferite, printre care Wolfpack Digital, Women in Tech Cluj Community sau Pamble APP – o soluție tech pentru adicția de jocuri. Pe ce te concentrezi acum?

Cu toate că există numeroase inițiative și oportunități care mă entuziasmează, din păcate timpul este limitat și de aceea e esențial să am o listă de priorități pe care să o respect cu strictețe.

Wolfpack Digital este compania căreia mă dedic cel mai mult în momentul de față. Avem aici o echipă minunată alături de care dezvoltăm aplicații web și mobile de la A la Z pentru clienți din întreaga lume, din industrii diferite. Astfel avem ocazia să intrăm în contact cu destinele a zeci de antreprenori și cu ideile lor de produse digitale și să ne lăsăm amprenta asupra lor. Mi-ar plăcea să am resursele necesare să mă ocup la fel de mult și de celelalte proiecte, care îmi sunt foarte dragi și cărora în continuare le dedic cât pot de mult din energia mea.

Optimized-development-team-wolfpack-digital

Se spune că omul cinstește locul, dar îți mărturisesc că uneori am impresia că este și invers.

În ce fel ajută Clujul la susținerea inovației prin tehnologie, la educație în acest sens? Sau cum a contat pentru tine, mai mult decât ar fi făcut-o alt oraș sau chiar altă țară?

Clujul este și orașul meu natal și îl iubesc nespus de mult, mai ales având ocazia să îi văd evoluția în ultimii ani. Sunt de acord cu afirmația ta, cum că și locul cinstește omul. Cred că este o binecuvântare să fii într-un ecosistem multicultural în care oamenii au o atitudine pozitivă, senină și în care vezi că oamenilor le place să muncească și să construiască lucruri.

Exista, de asemenea, foarte mulți oameni talentați în domeniul tehnic aici, Clujul fiind un centru universitar puternic, iar asta cu siguranță m-a ajutat la construirea afacerii.

Dar cred că cel mai mult contează acel vibe general de cinste și de hărnicie, care poate fi contagios.

Acesta a fost și unul dintre factorii care m-au determinat să mă întorc în țară, după doi ani petrecuți în Londra, unde am studiat în cadrul unui masterat de inginerie și business management și am lucrat ca inginer la un start-up care se ocupa de crearea bijuteriilor inteligente.

Georgina, tu faci parte și din board-ul de advisors Global Women in Tech, pentru proiectul StartITup, cu misiunea tare frumoasă de a sprijini start-up-urile din tech, fondate de femei.

Ce înseamnă pentru tine acest proiect?

Sunt foarte încântată să fiu mentor și ambasador în cadrul StartITup, cu atât mai mult cu cât am ocazia să ajut femei fondatoare de start-up-uri tech deoarece noi, femeile, reprezentăm un procentaj încă relativ mic din totalul antreprenorilor tech.

Totodată știu cât de importantă este susținerea exterioară și încurajarea venită din partea cuiva care a mai trecut prin aceeași experiență. Cred că femeile vor avea un cuvânt și mai important de spus decât până acum în cum va arăta societatea în următorii ani.

De aceea e important să facem tot ce putem pentru a fi pregătite să aducem un impact cât mai bun și cât mai mare, iar tehnologia este esențială în cum va funcționa lumea de mâine. Eu sunt aici pentru a le ajuta pe fondatoare cu toate cunoștințele și sfaturile mele pentru a reuși cât mai bine în ceea ce își propun.

Care sunt nevoile femeilor care își doresc să facă carieră în acest domeniu și cum pot fi ele susținute mai mult?

Cred că pentru femei e important să simtă că mediul în care se află este unul empatic, care le sprijină și în care se pot exprima liber, inclusiv pe plan emoțional. Cred că organizațiile care oferă multă deschidere și le încurajează să se exprime mai mult decât au curajul de multe ori (din cauza bias-urilor generale) pot beneficia real de pe urma perspectivei unice cu care vin femeile în mediul organizatoric.

Optimized-mentoring-startup-apps-wolfpack-digital

Frumusețea stă în ochiul privitorului, dar dacă o facem cunoscută mai des, poate că se transmite mai ușor și ajunge să-l facă curios și pe celălalt. Astfel…Georgina, cum se vede frumusețea acestui domeniu prin ochii tăi?

În principal, frumusețea IT-ului pentru mine se regăsește în dimensiunea sa foarte creativă și în felul în care soluțiile tehnologice reușesc să rezolve problemele oamenilor și ale companiilor, oferindu-le oamenilor în același timp și o stare de bine.

În ceea ce te privește, care sunt direcțiile și abordările pe care ți le dorești pentru viitor? În ce îți dorești să investești (din punct de vedere produs, inovație, educație, experiențe, oameni)?

Îmi doresc să investesc în îmbunătățirea experienței oamenilor din echipa mea, în noi idei de produse digitale din domeniul sănătății mintale și nu numai. Și probabil că voi investi, în continuare, pe plan personal în călătorii.

Georgina, schimb puțin registrul. Care este app-ul tău preferat și cum te ajută în viața de zi cu zi?

Îmi plac foarte mult aplicațiile de mindfulness și momentan app-ul meu preferat este „Calm”, care conține o serie de meditații pe subiecte diferite, de la la gestionarea stresului până la exersarea recunoștinței.

Ce alegi să faci atunci când ai un timp liber? Cum te relaxezi?

Îmi place foarte mult să călătoresc și să cunosc culturi noi, să citesc beletristică, să mă uit la filme și la seriale britanice, să alerg și să îmi petrec timpul alături de cei dragi și de pisicuțele mele. Am învățat să îmi protejez weekend-urile cu orice preț, așadar acestea sunt dedicate exclusiv relaxării.

Și nu în ultimul rând, dacă ar fi să sintetizezi în câteva cuvinte ceea ce ai învățat tu din experiența construirii acestor companii, din sfaturile pe care le-ai primit, din comunicarea cu business-uri din afară, cum ar suna un sfat pe care să îl oferi unei femei care abia începe un start-up în tech?

Am învățat că alegerile de la început de drum, în orice afacere sunt foarte importante, iar dacă acestea se întâmplă să nu fie cele mai bune, următorul cel mai important lucru pe care îl poți face e să îți înveți lecțiile și să valorifici cum poți tu mai bine experiența dobândită, fără să te descurajezi.

Am mai învățat că, deși e benefic să te înconjori de oameni străluciți în domeniul lor, nimeni nu e deținătorul adevărului absolut și, până la urmă, e mai bine ca deciziile să fie dictate de vocea ta interioară!

 

No Comments Yet

Comments are closed