Februarie, 2020, o seară oarecare. E 22:32 și eu m-am așezat conștiincioasă la masa de lucru. Am de verificat niște rapoarte de contabilitate (din care nu înțeleg încă nimic), de scris niște mailuri și pe listă mai era un duș. Și să termin odată Bastarda Istanbulului.
Nu fac nimic din toate astea pentru că trebuie. M-am dezis de vreun an de orice trebuie. Fac asta pentru că-mi place și pentru că acum sunt într-un moment în care le pot face. Am terminat de scris două interviuri azi și abia acum am găsit răgaz de chestiuni administrative. Ca să fiu sinceră, habar nu am cum am ajuns să deschid un nou document și să scriu.
Cert e că undeva de lângă mine se tot lipește o carte: The things you can see only when you slow down de Haemin Sunim. Cartea asta e despre cum să fii calm și echilibrat, ca să-ți fie bine la cap. Și la suflet. Și, deci, în tot ce iese din astea două. E luată dintr-o librărie din Ljubljiana în urmă cu doi ani când mă pierdeam în deadline-uri care îmi sfâșiau creativitatea și mă aruncau în fiecare dimineață sub semnul întrebării: eu de ce fac asta?
Vi se întâmplă să vă puneți întrebarea asta? Înseamnă că nu-i neapărat bine.
Ce face Haemin Sunim este să ne îndrepte o perspectivă: dacă de multe ori considerăm că mintea noastră și lumea exterioară sunt două chestiuni diferite, ei bine, s-ar putea să nu fie chiar așa. De aici și firul roșu care leagă toată cartea: „When your mind rests, the world also rests”.
Și aceasta este doar una dintre dilemele moderne pe care cartea le tratează foarte frumos. Ca de exemplu, atunci când pe Netflix sunt prea multe seriale și nu știm pe care să-l alegem; de unde rezultă că prea multe opțiuni ne pot face nefericiți.
„Odihna e un lucru periculos” țin minte că mi-a spus cineva la un moment dat. Așa e. A te odihni înseamnă a lua o pauză. Iar în pauză, multe lucruri se pot schimba: perspectiva prin care vezi lucrurile, modul de a acționa. Nu degeaba oamenii își iau „pauze” de câteva luni sau ani sabatici. Nu degeaba se spune „să dormi o noapte când ai de luat o decizie”. Nu degeaba toți cei care practică mindfulness îți recomandă ca, atunci când simți că te enervezi sau te întristezi, să iei o pauză de 5 minute și să respiri.
Eu renunț la a verifica raportul ăla și mă duc să mă odihnesc. Ceea ce vă recomand. Dimineață va fi mai bine.