Cinci artiști GRUND expun la Five Plus Art Gallery Viena

GRUND continuă acțiunile de promovare a artei tinere românești. După recent încheiata ”Mute” (Galerie Mansart, Paris 2019), urmează vernisajul expoziției „Distant Closeness, Intimate Expanse” de la Five Plus Art Gallery, Viena.

IMAGINECUSPONSORI (1)Primul eveniment care aduce împreună toți membrii comunității artistice bucureștene a avut vernisajul pe 24 iulie, de la ora 19:00 la galeria FIVE PLUS Art Gallery din Viena și va fi deschis până pe 30 august. Expoziția cuprinde exclusiv lucrări de pictură și ia forma unui discurs comun care interoghează la nivel general noțiunea de spațiu. Fără a avea o idee centrală pe care să o argumenteze, expoziția pune în discuție viziuni artistice diferite în ceea ce privește redarea spațiului prin mijloace picturale.

”Distant Closeness, Intimate Expanse”

Curator: Miel Delahaij

Artiști: Daniel Roșca, Laura Niculescu, Adrian Dică, Răzvan Radu, Răzvan Năstase

„Cinci pictori ai grupului de artiști români GRUND prezintă cele mai recente lucrări ale lor. Expoziția reliefează o mișcare de pendulare pe linia ce divide gesturile pur abstracte și fragmentarea figurativă. Deși ei își limitează discursul și limbajul plastic la gesturi clare și măsurate, acestea raman o expresie spontana a inconstientului care se solidifica in articulatii picturale. ” Miel Delahaij

GRUND e o grupare artistică înființată în 2017 de cinci artiști și are ca principal scop promovarea artei contemporane. Funcționează ca interfață pentru activitățile unei comunități de tineri din București, România. Numele asociației are în mod direct o semnificație artistică. Este binecunoscut că grundul, în tehnicile picturii de șevalet și nu numai, este primul strat care se așază pe pânză. Stratul de grund este premergător oricărei picturi, oricărei lucrări de artă bidimensională, bine realizată tehnic, trainică. Cuvântul „grund” este preluat din construcția filosofică a lui Martin Heidegger, unde apare în forma limbii germane „grunden” și reprezintă unul dintre cele trei sensuri ale lui Stiftung (a ctitori), și anume întemeierea (Grunden). Pentru activitatea comunității care aparține de Asociația Grund, acest termen cheie reprezintă solul pe care se întemeiază, primul strat care participă la ctitorire, fundamentul activității și inițiativa primară de a începe „să facă”.