Lupta împotriva bullying-ului, susținută de Cristina Neagu, cea mai bună handbalistă a lumii în campania „Fii prietenos, nu răutăcios”

cristina neagu1

Pe 24 aprilie 2018, Asociația Telefonul Copilului și CartoonNetwork au lansat campania „Clubul Prieteniei”, Cristina Neagu alăturându-se campaniei în calitate de ambasador.

Fenomenul de bullying, cunoscut ca fiind un comportament ostil și de umilire al copiilor de către colegii lor ia amploare, în fiecare an, tot mai mult în România. În școlile românești, dar și în mediul online, tot mai mulți copii devin victime ale acestui fenomen îngrijorător. Copiii sunt etichetați, tachinați sau chiar batjocoriți de colegi sau alți copii, iar în unele cazuri aceste tachinări și jigniri se transformă în încăierări fizice violente.

Asociația Telefonul Copilului este cea care le oferă sprijin minorilor care devin victime ale fenomenului de bullying. Statisticile din ultimii ani scot la iveala date îngrijorătoare. În doar 3 ani, asociația a înregistrat nu mai puțin de 4.328 de cazuri de bullying. O treime dintre cei care au apelat au solicitat și consiliere de tip psihologic, pentru a gestiona abuzul de tip bullying. Mai mult de jumătate dintre cei care au apelat linia gratuită 116 111 au fost fete (51%), urmate de băieți (42%) și de un număr redus de adulți (6%), care au sunat în calitate de părinți ai celor agresați.

În 62% dintre situații copiii au declarat că au fost expuși mai multor forme de bullying în același timp: fizic (îmbrâncire, deposedare de obiecte, lovire) verbal (insulte, umiliri, intimidări) relațional (zvonuri, situații stânjenitoare, bârfe, excluderi) și online (mesaje, filme, imagini cu conținut defăimător, jignitor, umilitor). Principalele motive pentru care copiii au fost hărțuiți sunt: aspectul fizic, statutul social, interesele și pasiunile, situația școlară foarte bună, situația școlară mediocră, nevoile speciale sau dizabilitățile, etnia, religia și orientarea sexuală.

Comportamentul celor care agresează este de cele mai multe ori învățat acasă, în cadrul familiei, de aceea specialiștii spun că părinții joacă un rol extrem de important în dezvoltarea acestor comportamente. Dacă minorii sunt expuși formelor de agresiune în familie, aceștia vor arăta același comportament și atitudine și față de colegii lor de la școală.

„Modul tendențios în care se discuta în casă, aparent nevinovat, despre vecini, prieteni colegi, episoadele de confruntări verbale, umilințe din trafic, din autobus și alte interacțiuni, violența domestică între parteneri, stau toate împreună și separat la baza agresiunii de tipbullying. Copiii noștri nu pot fi altfel decât suntem noi. Avem o responsabilitate imensă să le oferim ancore sănătoase și să îi învățam prin exemplul propriu, empatia, respectul, toleranța Ia îmbrățișarea diferențelor”, a declarat Cătălina Surcel, Director Executiv Asociația Telefonul Copilului.

Sportiva Cristina Neagu, desemnată de 3 ori cea mai bună handbalistă a lumii s-a alăturat în calitate de ambasador al campaniei antibullying „Clubul Prieteniei”.

“Mă bucur foarte mult să fiu parte din acest efort. Vreau să le transmit celor afectați de bullying că nu sunt singuri și că întotdeauna exsită un sprijin: părinții, prietenii, colegii, sau Telefonul Copilului. De asemenea vreau să îi încurajez să fie puternici, să aibă încredere în ei înșiși, să fie ei înșiși și să își accepte diferențele, indiferent de ceea ce aud în jurul lor.” a declarat Cristina Neagu.

Ajunsă la cea de-a patra ediție, campania promovează anul acesta empatia, toleranța, acceptarea proprie, precum și a diferențelor între copii.

“Mesajul prieteniei merge mai departe anul acesta și adresăm problema complexă a bullying-ului, într-un mod mai profund. În 2018, le spunem copiilor că este minunat să fii unic. Modul în care ne distingem unii de alții ne face speciali și face ca lumea să fie mai interesantă. Acceptarea diversității dar și a propriilor diferențe este o lecție importantă și dorim să ne educăm copiii în acest spirit”, a declarat Malgosia Chapman, Vicepreședinte Brand and Content Engagement Europa Centrală și de Est, Turner.

Victimele fenomenului de bullying, colegii acestora sau părinții sunt încurajați să ceară sprijin la linia gratuită 116 111 sau să găsească sfaturi pe www.cartoonnetwork.ro/clubulprieteniei. Acolo pot să vadă videoclipuri animate și mesajul Cristinei Neagu. În cadrul campaniei, mesajul este susținut și prin brățările prieteniei, care sunt disponibile prin parteneriatul cu Noriel. Acestea pot fi găsite 65 de magazine din întreaga țară și sunt oferite gratuit copiilor și părinților.

No Comments Yet

Comments are closed