Gigi Căciuleanu: Lupta dansatorului cu sine însuși este o luptă pe viață și pe moarte

Spectacolul de teatru coregrafic „Eine Kleine Nachtmusik“, de Gigi Căciuleanu, cu Lari Giorgescu, a avut două reprezentații în premieră, în deschiderea micro-festivalului „Zilele Unteatru“. Gigi Căciuleanu spune despre această producție că este un „happening foarte calculat“ de dans-actor prin excelență, iar „lupta dansatorului cu sine însuși este o luptă pe viață și pe moarte“.

Gigi Caciuleanu

Gigi Căciuleanu spune că acest spectacol este un „happening foarte calculat“.

„«Happening» vine de la cuvântul «a se întâmpla», deci ceva care se întâmplă și, atunci când s-a întâmplat, a și trecut, nu mai există. Adică happening-ul clipei prezente, care este și nu mai este. Dar este și foarte mult calcul. Așa cum într-o partitură de muzică este și foarte mult calcul, și foarte multă pasiune, și foarte multă nebunie, și foarte mult talent, așa și în acest spectacol calculele sunt multiple. (…) Calculele au fost foarte multe și am strâns un material foarte mare înainte să fac acest spectacol. El trebuia să se numească inițial «Wolfgang», dar am aflat între timp că există o piesă cu acest nume care se joacă peste tot în lume“, a declarat Gigi Căciuleanu.

De asemenea, Gigi Căciuleanu a afirmat că „Eine Kleine Nachtmusik“ este un spectacol happening de dans-actor prin excelență, având o construcție „pur coregrafică“, de aici pornind și efortul depus de actor în timpul reprezentației.

„Lupta dansatorului cu sine însuși este o luptă pe viață și pe moarte, nu exagerez. E ca și cum ai cânta la vioară. Când cânți la vioară, trebuie să ai ureche. Când cânți la pian, nu poți greși pentru că ai clapele foarte clare, la vioară nu poți, e lăutărește. Trebuie să găsești nota la ureche, dacă nu o găsești, la loc comanda! La fel, în dans, trebuie să găsești dozajele, care țin de homeopatie și, în același timp, de anatomia dinozaurului, adică de ceva foarte mare“, a mai spus Gigi Căciuleanu.

Potrivit acestuia, „Eine Kleine Nachtmusik“ este al cincilea spectacol pe care îl face folosindu-se de muzica lui W.A. Mozart.

„Făcând spectacolul, lucrând la el, de fiecare dată când văd și aud muzica, descopăr alte lucruri. Așa mi-aș dori să se întâmple și cu spectacolul acesta, ca spectatorii care vin prima dată să mai vină o dată și încă o dată și să revadă total altă muzică“, a afirmat Gigi Căciuleanu.

Totodată, Gigi Căciuleanu a precizat că, dacă s-ar fi gândit să facă acest spectacol pentru el, când avea 30 de ani, l-ar fi realizat cu „multă dragoste“.

„Acum mi-am găsit un alter ego și l-am chinuit ca pe hoții de cai“, a afirmat Gigi Căciuleanu, făcând referire la actorul Lari Giorgescu.

La rândul său, Lari Giorgescu spune că acest spectacol este unul chinuitor, dar și plăcut, și fiecare reprezentație este diferită.

„Fiecare moment pe care îl trăiești îl trăiești atunci, nu în trecut, nici în viitor. E un spectacol care te trece prin tot felul de stări. Și datorită poeziilor care sunt variate, și datorită muzicii lui Mozart care e incredibil de frumoasă și de diversă și de incredibil de bine aleasă de Gigi“, a declarat Lari Giorgescu.

Scenografia spectacolului „Eine Kleine Nachtmusik“ este semnată de Vladimir Turturica, iar light design-ul de Dragoș Mărgineanu.

Micro-festivalul „Zilele Unteatru“ se desfășoară în  perioada 19 – 23 iulie.