Eticheta la nunți: sfaturi pentru invitați – partea a doua

La restaurant

Și în acest caz, punctualitatea este extrem de importantă pentru că o petrecere de nuntă are anumite momente prestabilitile (dansul mirilor, servirea mesei) pe care ar fi potrivit să nu le influențăm și să nu atragem atenția asupra noastră.

Locurile prestabilite la mese pot deveni motive de nemulțumire pentru invitații care nu vor să-și petreacă întreaga după-amiază sau seară alături de necunoscuți sau persoane pe care nu le agreează. Este în regulă să ne scuzăm și să ne schimbăm locul la o masă la care se află prietenii noștri, cu condiția să existe locuri disponibile. În cazul în care sunteți la masă cu persoane pe care nu le cunoașteți, este politicos să vă prezentați și să purtați o conversație agreabilă cu aceștia.

În cazul în care aveți restricții de dietă, este recomandat să anunțați acest lucru în momentul în care răspundeți la invitație. Dacă nu ați făcut acest lucru, este elegant să nu faceți caz de situație, ci să alegeți din meniu doar ce puteți mânca. În ceea ce privește utilizarea tacâmurilor, regula de etichetă este foarte simplă: începeți cu tacâmurile din exteriorul farfuriei și nu refolosiți tacâmurile de la un fel de mâncare la altul.

Nu exagerați cu băuturile alcoolice. Nimic nu poate fi mai neplăcut la o nuntă decât un invitat în stare avansată de ebrietate, care nu-și mai poate controla nici mișcările, nici cuvintele. De asemenea, chiar dacă masa cu băuturi este în apropiere, nu este politicos să vă duceți să vă umpleți singuri paharul. Așteptați să vină un ospătar care să vă servească.

Nu monopolizați timpul mirilor atunci când vor trece pe la masa fiecărui invitat. Faceți câteva urări scurte, exprimându-vă bucuria pentru evenimentul fericit și permiteți-le să continue cu ceilalți invitați.

partea a doua

Vestimentația

Alegerea unei vestimentații potrivite pentru nuntă este un element absolut obligatoriu. Încercați sa vă adaptați stilului de nuntă și locației (la mare, în aer liber, la un hotel de cinci stele). În general, este important ca vestimentatia aleasă să nu atragă  atenția decât prin eleganță și bun gust, fără a distrage atenția de la protagoniștii petrecerii – mirele și mireasa. Evitați rochiile prea scurte, strâmte și/sau foarte decoltate, culoarea albă sau ivoire – sunt total nepotrivite pentru o asemena ocazie. Doamnele vor purta o rochie sau un compleu elegant, iar domnii un costum clasic, cravată și cămașă cu mânecă lungă.

La plecare

Nu este elegant să plecați de la petrecere fără să vă luați la revedere de la miri, chiar dacă aceștia sunt ocupați. Așteptați și întrerupeți scurt pentru a le mulțumi. În măsura în care este posibil, încercați să nu plecați înainte de tăierea tortului.

Fotografii

Dacă faceți fotografii cu mirii și rudele acestora, este de preferat să le păstrați doar pentru dumneavoastră. Le puteți posta pe rețelele de socializare doar dacă aveți acordul explicit al lor. Fiecare are dreptul să aleagă cum să anunțe public un eveniment important din viața sa.

După nuntă

Data viitoare când vă veți întâlni cu mirii, indiferent de ce s-a întâmplat sau nu s-a întâmplat la nuntă, nu vă plângeți de ceva legat de acest eveniment, oricât de neplăcut ar fi fost. În definitiv, intenția tinerilor căsătoriți este de a organiza un eveniment cât mai agreabil pentru toți invitații, însă anumite aspecte nu depind direct de ei. Zâmbiți și spuneți-le, din nou, ce plăcut a fost pentru dumneavoastră să puteți fi alături de ei la celebrarea unui eveniment atât de important în viața lor și treceți mai departe.

Cu siguranță, anumite aspecte prezentate în acest articol nu v-au fost familiare până acum, însă, în contextul potrivit, au o valoare importantă și pot determina succesul sau eșecul unui astfel de eveniment. Écolage, singura școală de bune maniere din România, oferă cursuri de etichetă pentru persoane de toate vârstele – copii, adolescenți și adulți, astfel încât orice situație cu care se vor confrunta să fie abordată cu eleganță, bun simț și respect.

Eticheta la nunți: sfaturi pentru invitați – prima parte

Ecolage
Ecolage

Écolage este prima școală de bune maniere din România ce oferă lecții de etichetă, bune maniere, social skills, leadership skills și business skills. Cursurile școlii se adresează atât copiilor și adolescenților, cât și adulților și sunt susținute de Sandra Gătejeanu Gheorghe, director de protocol al Casei Regale și Simina Mayer, fost ofițer de protocol al Casei Regale. Aflați mai multe informații despre școală și programă accesând www.ecolage.ro.