David Grossman a câștigat Man Booker International Prize 2017

Scriitorul israelian David Grossman a câștigat Man Booker International Prize – unul dintre cele mai prestigioase premii literare din lume – pentru romanul „Un cal intră într-un bar“.

Man Booker International Prize recompensează o operă tradusă în limba engleză și publicată în Marea Britanie.

Romanul a fost tradus în engleză sub titlul „A Horse Walks Into a Bar“ de Jessica Cohen și publicat de Jonathan Cape.

Începând de anul trecut, premiul este decernat autorului și traducătorului. David Grossman și Jessica Cohen au câștigat, odată cu acest premiu, și suma de 50.000 de lire sterline.

„Un cal intră într-un bar“ este primul roman pe care David Grossman l-a scris după moarte fiului său Uri, în august 2006.

David Grossman

„Un cal intră într-un bar“ a apărut și în România, în anul 2015, în colecția „Biblioteca Polirom“, coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu. Traducere din limba ebraică a acestei cărți a fost realizată de Gheorghe Miletineanu.

David Grossman este autorul bestsellerului „Până la capătul pămîntului“ (două ediții la Polirom), o cutremurătoare poveste despre iubire și prietenie, în care istoria intervine mereu cu brutalitate în destinul oamenilor.

David Grossman, născut în 1954, este unul dintre cei mai importanţi autori israelieni, cunoscut comentator al politicii Israelului faţă de Palestina şi militant pentru recunoaşterea Palestinei ca stat. A studiat filosofie şi teatru la Universitatea Ebraică din Ierusalim și, după ce şi-a încheiat stagiul militar obligatoriu, a lucrat la postul de radio Vocea Israelului. A publicat mai multe cărţi de ficţiune şi câteva de reportaje şi interviuri. Printre scrierile sale se numără „Copii în zigzag“ (1994), „Cineva cu care să fugi de acasă“ (2000), „Până la capătul pămîntului“ (2008, distins în 2009 cu Premiul Albatros, acordat de Fundaţia Günter Grass) şi „Căderea din timp“ (2014), ultimele două fiind traduse şi la Editura Polirom. Volumele lui Grossman au fost traduse în peste treizeci de limbi.

No Comments Yet

Comments are closed