Neticheta sau bunele maniere în mediul online

Conduita în mediul online, cunoscută și sub denumirea de netichetă, poate fi definitorie pentru imaginea unei persoane, în condiţiile în care comunicarea virtuală este astăzi omniprezentă. S-a observat, în ultima perioadă, că și comportamentul din mediul online are un impact covârșitor asupra interlocuitorilor și contribuie la crearea imaginii de ansamblu, în aceeași măsură ca gesturile și limbajul exprimate în întâlnirile „față în față”.

Eticheta in online

Comunicarea digitală a adus cu sine reguli noi de comportament și principii etice adaptate spațiului virtual, care sunt la fel de importante precum cele din comunicarea interpersonală. Există o nevoie reală a unui nou cod al bunelor maniere, mai ales pentru generația Millenials, care își petrec mare parte a timpului studiind, comunicând și socializând online. Respectarea regulilor de comportament este cu atât mai importantă în contextul comunicării profesionale, atât cu colegii de muncă, cât și cu partenerii de afaceri.

Se spune că prima impresie contează și, odată formată, nu mai poate fi schimbată. Astfel, în cazul unui email, de exemplu, prima impresie va fi creată de felul în care structurăm și livrăm informația, de formula de adresare, de corectitudinea gramaticală, de cursivitatea limbajului, chiar și de mărimea sau tipul fontului folosit în redactarea mesajului. Chiar dacă mediul online este unul aparent informal, este indicat să folosim expresii precum „bună ziua”, „te rog”, „mulțumesc”, în loc de „sal”, „cf”, „ms”, „k”.

Iată care sunt unele dintre cele mai importante reguli de comportament în spațiul virtual:

  • Formulele de salut nu trebuie să lipsească din mesajele online, indiferent că este vorba despre emailuri, sms-uri sau mesaje pe reţelele sociale. Acestea nu se scriu în subiectul unui email, ci în corpul acestuia. Și semnătura este mereu obligatorie, la fiecare mesaj fiind recomandată scrierea numelui, chiar şi atunci când acesta corespunde adresei de email.
  • Nu folosiţi excesiv emoticons, abrevieri și nu scrieți doar cu majuscule. În mesajele trimise persoanelor necunoscute ori clienţilor, nu este recomandată folosirea simbolurilor tip emoticon.
  • Răspundeţi cât mai repede unui e-mail sau cel târziu până la sfârşitul zilei. De asemenea, se recomandă folosirea răspunsurilor automate tip “out of office”, pentru a-i înștiința pe interlocutori de faptul că nu vor primi un răspuns în intervalul în care nu aveți acces la email.
  • Puteţi refuza „prietenia“ cuiva pe Facebook, însă doar dacă este vorba despre o persoană necunoscută (în aceste cazuri, cererea de prietenie trebuie însoțită și de un mesaj prin care se motivează gestul). În cazul în care refuzați să acceptați cererea unei cunoștințe, gestul poate fi interpretat ca o lipsă de politeţe.
  • Fiți foarte atenți și selectivi în privința postărilor de pe rețelele de socializare. Nu de puține ori, angajatorii își verifică viitorii angajați pe rețelele de Social Media. Prin urmare, evitați să publicați fotografii în ipostaze compromițătoare sau statusuri scrise în grabă, cu greșeli de ortografie sau, mai rău, cu un conținut deplasat.
  • Aceeași regulă este valabilă și pentru etichetarea prietenilor în fotografii nereușite sau în fotografii “amuzante” redistribuite de pe diverse pagini mai mult sau mai puțin serioase. Urările transmise cu ocazia sărbătorilor religioase, a zilelor de naștere sau de nume se fac individual, separat pentru fiecare persoană în parte și nu etichetând toți prietenii din listă într-o singură felicitare.
  • Nu spuneţi unei persoane ce aţi aflat despre ea de pe internet. Majoritatea persoanelor încep să caute online informaţii despre cei pe care urmează să îi cunoască, însă evitaţi să dezvăluiţi lucrurile aflate în acest mod, mai ales dacă sunt personale.
  • Pe rețelele profesionale precum LinkedIn, imaginea dumneavoastră trebuie să fie cât se poate de profesionistă și trebuie să acordați mare atenție fotografiei de profil și conținutului pe care îl distribuiți, deoarece acestea reprezintă cartea dumneavoastră de vizită. O fotografie de la mare, în costum de baie, sau una lângă pomul de Crăciun nu sunt indicate a fi folosite într-un astfel de context.

În concluzie, discreția și respectul față de noi înșine, dar și față de cei din jur, sunt cuvintele care descriu cel mai bine noul cod al bunelor maniere în mediul virtual. Este important să nu uităm că veștile importante se transmit întotdeauna personal, atunci când este vorba despre persoane foarte apropiate sau, cel mult, prin telefon. Celelalte canale de comunicare sunt destinate comunicării informațiilor mai puțin urgente sau importante.

Articol oferit de Școala de bune maniere Écolage.

Ecolage
Ecolage

Écolage este prima școală de bune maniere din România ce oferă lecții de etichetă, bune maniere, social skills, leadership skills și business skills. Cursurile școlii se adresează atât copiilor și adolescenților, cât și adulților și sunt susținute de Sandra Gătejeanu Gheorghe, director de protocol al Casei Regale și Simina Mayer, fost ofițer de protocol al Casei Regale. Aflați mai multe informații despre școală și programă accesând www.ecolage.ro.

No Comments Yet

Comments are closed