INTERVIU Kida Khodr Ramadan: „4 Blocks“ este un serial de ficțiune, dar este autentic

Actorul Kida Khodr Ramadan, care interpretează rolul Toni în „4 Blocks“, spune că serialul german prezentat din perspectiva unei bande arabe este autentic.

Serialul „4 Blocks“ spune o poveste despre prietenie și familie, despre trădare și vinovăție din sânul unui clan arab care trăieşte în Neukölln, un cartier mărginaş al Berlinului.

distributie 4 Blocks

Personajul  principal este Ali „Toni“ Hamady, interpetat de Kida Khodr Ramadan, care, împreună cu soția sa, Kalila (Maryam Zaree), vrea să plece din cartier și să lase în urmă afacerile ilegale. Cu toate acestea, atunci când cumnatul său, Latif (Massiv), este arestat într-un raid, Toni este forțat să îşi protejeze familia, nedorind să cedeze controlul fratelui său imprevizibil, Abbas (Veysel Gelin), care plănuia să devină următorul lider de clan.

Apariția neașteptată a lui Vince (Frederick Lau), un fost prieten din adolescență, îi redă lui Toni încrederea că poate trăi în legalitate.

Kida Khodr Ramadan spune că s-a documentat foarte mult pentru acest rol și cel mai greu i-a fost să joace în scenele violente alături de Frederick Lau.

Kida Khodr Ramadan

În serialul „4 Blocks“, sunteți Toni, un bărbat care își iubește foarte mult familia și ar dori să renunțe la activitățile ilegale și să se ocupe de o afacere legală în domeniul imobiliar. Cum a fost să interpretați acest personaj care oscilează între bine și rău?

Kida Khodr Ramadan: Trebuie să spun că m-am documentat destul de mult. Și mai este și arta actoricească, desigur. Plus că sunt și eu tată de familie. De asemenea, eu am trăit pe stradă. Nu sunt eu însumi infractor, dar am prieteni infractori, care au o familie.

Ce le-ați spune unor străini despre Neukölln și despre arabii care locuiesc acolo, având în vedere că sunt foarte multe prejudecăți despre acest loc?

Kida Khodr Ramadan: Despre Neukölln aș spune că la 3 dimineața, dacă vrei, poți să cumperi o pâine. Poți să întrebi, oricând, oamenii încotro s-o apuci și îți vor oferi cu dragă inimă direcția pe care o cauți. Într-adevăr, viața este ambivalentă, dar mai bine să trăiești în Neukölln decât în alte zone și alte cartiere unde este ceva mai multă acțiune. Aici oamenii sunt calzi, sunt primitori, vorbesc cu tine, te abordează. Sigur, există și persoane rele, rău famate, ca peste tot.

Cât este adevăr și câte este ficțiune în „4 Blocks“?

Kida Khodr Ramadan: Am realizat un serial de ficțiune, dar este autentic. Nu pot să-mi dau seama ce ar fi inventat. Poate un singur amănunt:  Veysel nu are carnet de conducere, dar în serial conduce o mașină.

Care a fost cea mai mare provocare a acestui rol?

Kida Khodr Ramadan: Eu am jucat foarte des în filme cu Frederick Lau și problema a apărut în momentul în care a trebuit să jucăm un rol serios. În serial este o scenă cu împușcături, iar acestea nu trebuie să pară false, trebuie să fie realiste. Și am observat că avem, într-adevăr, o problemă în a ne face rău unul altuia, în a fi agresivi unul cu altul. Și atunci a trebuit să ne gândim să aplicăm o tactică actoricească, despre care râdeam înainte când îmi spunea cineva. Se numește tehnica Meisner. Ne-am dat, reciproc, niște palme, după care nu ne-am vorbit toată ziua. Și, până la urmă, se spune că a ieșit cea mai bună scenă din serial. Dar imaginați-vă că ar trebui să nu o mai iubiți pe mama dumneavoastră, că ar trebui să o urâți. Cum ați face asta? Cum ați proceda?

Nu cred că aș putea să fac asta, dar eu nu sunt actriță.

Kida Khodr Ramadan: Este dificil, într-adevăr, pentru că este greu să iubești pe cineva în viața personală, după care să ai o astfel de relație în film, însă, atunci când ești actor, reușești, pentru că asta fac actorii. Și, până la urmă, și la fotbal, dacă tu joci într-o echipă, iar fratele tău este în poartă și trebuie să dai un 11 metri, încerci să marchezi, pentru că trebuie să îți vezi și de persoana ta, nu te gândești doar la celălalt.

Aveți o scenă preferată în acest film, mai ales că este un film cu foarte multă violență?

Kida Khodr Ramadan: În episodul al doilea, este acea scenă în care unul dintre frații lui Toni (Abbas, interpretat de Veysel Gelin) și cu Vince (Frederick Lau) pleacă la Frankfurt, ajung la o casă de unde iese un neamț dezbrăcat, începe să tragă în ei, îi gonește, iar la final spune „Alibiul a funcționat“. Și îmi mai place foarte mult scena cu hipsterul din Neukölln. S-a petrecut într-o cârciumă reală, iar chelnerul chiar lucrează acolo și joacă și în film.

Cum a fost să lucrați cu regizorul Marvin Kren?

Kida Khodr Ramadan: A fost o colaborare foarte bună, am lucrat întens și bine împreună. Am construit și deconstruit rolul de un milion de ori ca să ajungem la rezultatul dorit. Pentru serial a trebuit să slăbesc 12 kilograme. Tocmai am fost anunțați că se va filma și un al doilea sezon, pentru care trebuie să mai slăbesc alte 12 kilograme. Dar, oricum, atunci când pot să mă concentrez pe ceva, îmi face mare plăcere, mai ales dacă rezultatul este unul bun. De asemenea, faptul că am jucat cu propria fiica în film mi-a plăcut foarte mult, a fost grozav.

Sunteți prima care ați aflat că se filmează și al doilea sezon. Nici măcar în Germania nu am spus acest lucru încă.

Am citit într-un interviu că vă place să fiți mereu pe primul loc. V-ați gândit la un rol anume pe care v-ar plăcea să-l jucați?

Kida Khodr Ramadan: Dacă nu te gândești la lucruri mărețe, atunci nici nici nu ai șansa să devii mai mare, să devii mai cunoscut, rămâi undeva jos. Chiar dacă nu ești cel mai bun sau cel mai talentat, trebuie să spui mereu „sunt cel mai bun!“. Este o chestie psihologică. Și, dacă nu faci asta, nici nu o să reușești să avansezi. Atunci când filmez, mă gândesc mereu la personalități. Una dintre ele este tatăl meu.

Din 8 mai, serialul „4 Blocks“ va putea fi urmărit în fiecare luni, de la 22:55, la TNT.

https://www.youtube.com/watch?v=7km_V4pHT2g