Festivalul Grand Prix Nova: 45 de producții din 26 de țări în șase zile de audiții la București

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, dedicat inovației în creația radiofonică, a debutat pe 29 mai și se va desfășura până pe 3 iunie. Secția competițională a festivalului Grand Prix Nova cuprinde 45 de producții din 26 de țări în șase zile de audiții la Mashall Garden Hotel din București.

Grand Prix Nova

Deschiderea oficială a Festivalului Grand Prix Nova a avut loc luni, la eveniment participând, printre alții, Georgică Severin, director general interimar Radio România,  Attila Vizauer, director al Centrului Cultural Media Radio România, și Dmitry Nikolaev, președintele juriului de anul acesta.

„Suntem mândri pentru faptul că Radio România este instituția care organizează un festival internațional dedicat inovației în teatrul radiofonic. Am ales să facem acest lucru, pentru că am considerat întotdeauna că teatrul radiofonic este o artă specială“, a spus Attila Vizauer, la evenimentul de deschidere a Festivalului Grand Prix Nova.

Personalităţi din 26 de țări de pe toate continentele îşi vor disputa şase trofee la Bucureşti, distincţii dedicate celor două secţiuni – Spectacole Radiofonice şi Forme Scurte. Din Australia până în Canada și Statele Unite, festivalul cartografiază Europa pentru a ajunge în Iran, Israel, în Extremul Orient.

Anul acesta, președintele juriului este Dmitry Nikolaev, regizor în cadrul departamentului Radio Drama și Ars Acustica de la Radio Rusia (Radio Kultura), autor distins cu numeroase premii pentru spectacole de teatru radiofonic și Ars Acustica.

„Sunt foarte fericit că Radio România organizează acest festival de teatru radiofonic. În primul rând, pentru că permite unor creații radiofonice din întreaga lume, de pe cinci continente, să participe la acest festival și vă promit că anul viitor vom avea înscrise și producții din Antarctida. Mi se pare extraordinar motto-ul acestui festival, «Voicing the Future/ Dând glas viitorului», deoarece cultura își are sămânța în trecut, iar această sămânță urmează să crească și să înflorească în viitor. De asemenea, mi se pare important că acest festival se concentrează pe inovație – nu atât în domeniul tehnologiei, inovația în tehnologie nu este autentică. Ceea ce mi se pare mult mai important este inovația în domeniul ideilor“, a spus Dmitry Nikolaev, președintele juriului de anul acesta.

Din juriul acestei ediții mai fac parte Bernanrd Clarke, autor și producător la RTÉ lyric fm Irlanda, Amandine Casadamont din Franța, sound artist independent, colaborator constant cu France Culture, Shanti Bhagirathan, directorul grupului The Capital Maharaja Organisation (PVT) Ltd din Sri Lanka, și Ilinca Stihi, regizor, unul dintre fondatorii Festivalului Grand Prix Nova, membră în numeroase jurii internaționale ale festivalurilor de profil și autoare a numeroase spectacole multi-premiate de-a lungul anilor.

Prezent la eveniment, Georgică Severin, care de o lună ocupă funcția de director general interimar Radio România, a spus că se bucură că a avut ocazia să sprijine „o echipă excepțională, care a făcut tot ce era posibil, în contextul legislativ actual, ca acest festival să se desfășoare la cel mai înalt nivel“.

„Indiferent de dorințele nostre de a ne bate cu posturile comerciale, nu trebuie niciun moment să ne abandonăm menirea, aceea de a informa corect, de a educa și de a oferi acele elemente care țin de normalitatea culturală a unei țări, pe care, din păcate, zona comercială le abandonează. Odată cu festivalul Grand Prix Nova și cu activitatea desfășurată de posturi de nișă, cum ar fi Radio România Cultural și Radio Muzical, dar și cu implicarea Radio România Actualități, ne facem datoria“, a afirmat Georgică Severin.

Festivitatea de decernare a premiilor va avea loc la Palatul Elisabeta, vineri, 2 iunie, ora 18.00, când vor fi acordate și distincţii pentru interpretările cele mai valoroase ale stagiunii Teatrului Naţional Radiofonic din anul precedent. În 2017, câștigători sunt actorii Maria Ploae – Premiul pentru cel mai bun rol feminin, Dan Aştilean – Premiul pentru cel mai bun rol masculin și Bianca Elena Babaşa – Premiul pentru debut.