Filmele „Sieranevada‟ și „Câini‟ au câștigat cele mai multe trofee la Gala Premiilor Gopo

Filmele „Sieranevada‟, regizat de Cristi Puiu, și „Câini‟, regizat de Bogdan Mirică, au primit cele mai multe trofee la cea de-a XI-a ediție a Galei Premiilor Gopo, care a avut loc marți, la Teatrul Național din București.

„Sieranevada‟, filmul cu cele mai multe nominalizări – 16 -, a câștigat, la Gala Gopo, șase premii, printre care cele mai importante trofee ale serii: cel mai bun film, cel mai bun regizor și cel mai bun scenariu, acordate cineastului Cristi Puiu, cea mai bună actriță în rol principal, care i-a revenit Danei Dogaru, cea mai bună actriță în rol secundar, premiu ce i-a fost înmânat  Anei Ciontea, și cel mai bun montaj, trofeu acordat Letiției Ștefănescu și lui Ciprian Cimpoi.

Pe scena Teatrului Național din București, Cristi Puiu le-a mulțumit soției sale, Anca Puiu, și fetelor sale, pentru că „îl suportă‟. „E greu să fii scenarist, ai nevoie de liniște, e multă tensiune atunci când lucrezi și eu am această șansă de a fi lăsat în pace‟, a spus Cristi Puiu, când a urcat pe scenă pentru a ridica Premiul pentru cel mai bun scenariu.

De asemenea, cineastul i-a mulțumit și regizorului Lucian Pintilie. „În 1999, (Lucian Pintilie) a citit scenariul pe care îl scrisesem atunci cu Răzvan Rădulescu la «Marfa și Banii» și a venit așa ca un fel de efect de bumerang dinspre Lucian Pintilie informația că i-a plăcut și i-a plăcut foarte mult. Și atunci s-a întâmplat să prind curaj și să continui să scriu‟, a mai declarat Cristi Puiu.

Șase trofee Gopo a câștigat și „Câini‟, filmul de debut al regizorului Bogdan Mirică. Regizorul a urcat pe scenă pentru a primi Premiul pentru cel mai bun film de debut.

„Atunci când s-au anunțat nominalizările și noi am avut destul de multe, producătoarea filmului, Marcela Ursu, mi-a trimis un mesaj în stilul ei foarte caracteristic: «Nu o să iei absolut nimic, o să ia tot Cristi și Cristian». Așa că, în seara asta, dincolo de oamenii fantastici cu care am lucrat pentru filmul ăsta, vreau să le mulțumesc domnilor Cristi și Cristian că n-au participat la categoria asta‟, a spus Bogdan Mirică, făcând referire la regizorii Cristi Puiu și Cristian Mungiu, ale căror filme, „Sieranevada‟ și „Bacalaureat‟, au fost nominalizate la mai multe cateogorii, la această ediție a Premiilor Gopo.

Tot pentru filmul „Câini‟, Gheorghe Visu a primit Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, iar Vlad Ivanov, Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar.

„Mulțumesc, Bogdan, că mi-ai dat ocazia cu acest film să-mi pierd și ultimul prieten, care m-a sunat îngrozit și m-a întreabt: «Ție nu ți-e frică să dormi cu tine în casă?»‟, a spus Vlad Ivanov, pe scena Teatrului Național din București. Vlad Ivanov are un rol negativ în filmul de debut al regizorului Bogdan Mirică.

De asemenea, filmul „Câini‟ a mai primit, la ediția din acest an a Galei Gopo, și premiile pentru cea mai bună imagine – acordat lui Andrei Butică, pentru cea mai bună muzică originală – care a revenit lui Codrin Lazăr și lui Sorin Romanescu și pentru cel mai bun sunet – Sam Cohen, Sebastian Zsemlye, Herve Buirette.

Un trofeu Gopo pentru cea mai bună imagine – acordat lui Marius Panduru – a fost adjudecat și de pelicula „Inimi cicatrizate‟.  De asemenea, Marius Panduru a câștigat și Premiul Romanian Society of Cinematographers. Filmul lui Radu Jude a mai câștigat alte trei statuete la categoriile „cele mai bune decoruri‟ (Cristian Niculescu), „cele mai bune costume‟ (Dana Păpăruz) și „cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură‟ (Bianca Boeroiu și Domnica Bodogan).

La categoria „cel mai bun documentar‟, Premiul Gopo a mers către Monica Lăzurean-Gorgan, pentru filmul „Doar o răsuflare‟.

„Mă bucură faptul că, în ultimii ani, documentarele au reușit să câștige teren și să fie din ce în ce mai vizibile și poate că, în vremurile astea tulburi în care trăim, documentarele pot provoca niște schimbări. Poate. Schimbări mici, dar importante în timp. Și aș mai vrea să cred că filmele și filmele documentare pot pune în mișcare niște mecanisme care să ne facă să acționăm și să ne ajute să rezistăm în continuare, pentru că un pericol major în viitor este lipsa implicării. Deci, rezistăm‟, a spus Monica Lăzurean-Gorgan, la primirea Premiului pentru cel mai bun documentar.

Cât despre Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj, acesta a fost câșigat de „4:15 P.M. Sfârșitul lumii‟, regizat de Cătălin Rotaru și Carmen Virginia Șarga.

Trofeul „Tânără Speranță” a fost câștigat de producătoarea filmului „Ilegitim”, Anamaria Antoci, iar la categoria ”cel mai bun film european” voturile profesioniștilor din cinematografie și ale criticilor de film au mers către „Fiul lui Saul/ Saul Fia”, distribuit în România de Transilvania Film.

În cadrul galei a fost oferit și Premiul publicului pentru filmul românesc cu cel mai mare succes de box office în 2016. Acest trofeu a fost împărțit de lungmetrajele „#Selfie69‟, regizat de Cristina Iacob, și „Două lozuri‟, regizat de Paul Negoescu.

În acest an, la Gala Premiilor Gopo, Premiul special i-a revenit lui Constantin Petre, un profesionist al efectelor speciale și pirotehnice, cu o experiență de peste 40 de ani pe platourile de filmare.

Alte două premii speciale au fost acordate la ediția din acest an a Galei Premiilor Gopo. Ion Dichiseanu a primit Premiul pentru întreaga carieră, iar Valentin Uritescu, Premiul pentru întreaga activitate.

„Eram în anul I de facultate, când am debutat în cinematografie, în filmul «S-a furat o bombă», al lui Gopo. Aveam o singură replică – «Să mergem!» – și treceam cu grupul ăla după mine de la dreapta la stânga cadrului. Au trecut de atunci peste 50 de ani, zeci de roluri în teatru și în film‟, a spus Valentin Uritescu, la Gala Premiilor Gopo 2017.

Gala Premiilor Gopo 2017 a fost organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei și Babel Communications, și a fost prezentată de actorul Alexandru Bogdan.