Bunele maniere de sărbători – cum oferim și cum primim cadouri

Să oferi cadouri poate fi în egală măsură un motiv de bucurie, dar și un motiv de stres. “Dacă nu nimeresc cadoul dorit? “Dacă l-a primit deja de la altcineva?” “Dacă măsura nu este cea potrivită?” sunt doar câteva dintre întrebările pe care ni le punem mulți dintre noi înainte de a cumpăra și oferi un cadou.

 

Gestul contează, dar nu ajunge

Indiferent de poziția în care te afli, fie că oferi cadouri sau primești, este bine să ții cont de câteva aspecte pentru a respecta eticheta bunelor maniere. Chiar dacă gestul de a face un cadou este unul valoros în sine, el nu este suficient pentru a face o impresie bună și a-i aduce o bucurie celui care primește cadoul.

Așadar, iată câteva reguli, oferite de școala de bune maniere Ecolage, care te ajută să oferi un cadou cu eleganță.

 

Cum oferi un cadou?

Dă la o parte eticheta de preț de pe orice cadou, cu excepția discurilor și cărților, pe acestea prețul poate rămâne.

Cărțile cadou nu vor conține dedicații sau mesaje, decât dacă noi suntem autorii cărții pe care o facem cadou. Putem să includem o carte de vizită și un mesaj pe o hârtie de bună calitate, pe care ne putem exprima urările.
Tot la capitolul cărți, nu  vom da  nimănui  cărți  pe  care  nu  le-am  citit noi înainte sau  pentru care nu am primit recomandări bune de  la  o  persoană competentă.

Când oferi flori, asigură-te că le oferi înainte de a intra în casă, cu cozile  în jos. Oferim flori, nu cozi. 🙂

 

Cum primești un cadou? 

Lucrurile par să stea cu totul altfel când vine vorba de primit cadouri. Este foarte plăcut când primim cadouri și foarte important cum le primim.

Când primim flori, le vom pune imediat în vază, în camera unde primim musafirii. În nici un caz nu le ducem într-o altă încăpere unde nu sunt la vedere.

Regulile de bune maniere ne îndeamnă ca, în momentul în care am primit bomboane sau fructe, să servim toți oaspeții cu ele, în niciun caz nu le vom depozita pentru a le servi mai târziu.

Orice cadou primit ambalat, trebuie deschis în momentul primirii, în fața celui care l-a oferit.

Când faceți cadouri copiilor, țineți minte că aceștia nu își doresc să primească în dar vreun obiect util. A oferi un cadou din sfera utilului unui copil înseamnă a-l priva de esența cadoului: surpriza lui.

Iar la final, poate cea mai importantă regulă, indiferent cui aveți de făcut cadouri, asigurați-vă că o faceți cu drag. Se simte!

Sărbători fericite și nu uitați că manierele contează chiar și atunci când suntem în vacanță sau cu cei mai apropiați nouă!

#mannersmatter #ecolage #scoaladebunemaniere

logo-1