Ce ne aşteaptă la Jazz in the Park 2016

Festivalul Jazz in the Park e tot mai mare, iar de doi ani are fraţi mai mici, evenimente bine primite… evenimente tot mai bogate. În câteva zile începe din nou (27 iunie – 3 iulie). Pentru că nu mai avem răbdare până să stăm iar pe iarbă în parc şi să ascultăm muzică bună, am stat puţin de vorbă cu Corina Brânduşan, PR Manager Jazz in the Park, să ştim ce e de făcut la ediţia cu numărul 4 a festivalului.

Care sunt punctele forte ale acestei ediţii?

Anul acesta vom avea mai multe scene – 3 scene în Parcul Central, una pe Malul Someșului –, mulți artiști foarte buni, activități mai multe și extrem de diverse.  Concursul Jazz in the Park e unul mai puternic decât anul trecut, avem trupe foarte bune care participă, atât din țară, cât și din străinătate. Ne bucură faptul că e tot mai bine primit și tot mai bine privit atât de comunitate, cât și de artiștii care participă. Line-up-ul este cu siguranță un punct forte: avem cel mai bun line-up de până acum și, în general, cu fiecare an care trece încercăm să facem lucrurile tot mai bine pentru a avea o experiență cât mai frumoasă la festival.

Ce descoperim şi redescoperim anul acesta la Jazz in the Park?

Vă invităm să descoperim mulți artiști și trupe foarte bune, dar și să redescoperim Parcul Central și malul Someșului. Avem multe premiere locale, dar și naționale. Spre exemplu, artiști precum AaRON şi Kovacs vin pentru prima dată în România. O premieră pentru Transilvania va fi Hindi Zahra, artistă care a concertat o singură dată în România, anul trecut la București, și de care suntem foarte mândri că am reușit să o aducem. Noi personal învățăm cum să facem mai bine în fiecare an festivalul, iar anul acesta îi vom încuraja pe oameni să fie atenți la aspectul ecologic, să folosească pahare reutilizabile, să ceară saci de gunoi dacă au mai multe deșeuri, până și toaletele vor fi altfel, veți vedea.

Locaţiile rămân aceleaşi, pe unde ne va purta muzica în săptămâna 27 iunie – 3 iulie?

Păstrăm Parcul Central pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică, acolo e inima festivalului, dar după experiența de anul trecut vrem să continuăm evenimentele și pe malul Someșului. Astfel, pe mal vom avea concursul Jazz in the Park, de marți și până joi, iar de vineri și până duminică le dăm întâlnire tuturor celor care vor să se bucure de muzica bună și de relaxare în Parcul Central. Avem totuși un spațiu nou pentru festival: curtea Muzeului de Artă. Am organizat aici concertul Dominic Miller&Miles Bould, din cadrul Jazz in the Street, și ne-a plăcut mult locul, așa că anul acesta deschiderea festivalului va avea loc aici. E vorba despre concertul susținut de Teodora Enache si Benny Rietveld, basistul și directorul muzical al trupei Santana, luni, în 27 iunie. Acesta va fi și singurul concert pe bază de bilet din cadrul festivalului.

13

Ce alte activităţi, pe lângă cele muzicale, fac parte din programul ediţiei din 2016?

Vom avea activități sportive: cățărat, minigolf, tiroliană, închirieri și testări de bicilete, zone de jocuri pentru cei mici și cei mari, expoziții de pictură și sculptură, fashion show, workshopuri de jazz și de vopsire a materialelor textile, lansări de carte, proiecții de filme, desigur, nu lipsește Târguțu’ Vintage de la festival și nici zona de foodcourt unde vom găsi multe bunătăți.

Revenind la activităţile muzicale, o surpriză plăcută e scena de muzică clasică. Cum s-a născut ideea aceasta?

E o idee mai veche, dar care acum se dezvoltă și ajunge la un alt nivel. Tot conceptul festivalului a pornit de la dorința lui Alin (Alin Vaida, directorul festivalului), de a promova muzica de calitate. Și la celelalte ediții am avut concerte de muzică clasică, acum pentru prima dată vom avea o scenă de muzică clasică, Classic Stage, în Parcul Central. Va fi primul concert de muzică clasică la care oamenii vor putea să se așeze direct pe iarbă. Pe scena de muzică clasică vor concerta 5 muzicieni care au fost colegi de clasă la Liceul de Muzică Sigismund Toduță și care nu au mai avut ocazia de atunci să cânte împreună, au trecut de atunci 17 ani, iar azi toți sunt muzicieni cunoscuți în țară și străinătate. Ideea s-a născut din dorința lui Alin de a-l avea la festival pe fratele lui, Bogdan Vaida, el va cânta pe această scenă împreună cu alți colegi de liceu.

Malul Someşului va fi casa concursului Jazz in the Park. Ce ne puteţi spune despre trupele înscrise?

Sunt trupe foarte bune înscrise, iar juriul va avea o misiune dificilă să stabilească care sunt câștigătorii. Avem trupe atât din țară, cât și din străinătate care au aplicat, iar cele care intră în finală vor concerta marți, miercuri și joi, pe malul Someșului. Ne-am mândri cu oricare dintre aceste trupe dacă le-am avea pe scena principală. Rămâne să vedem ce decide juriul format din specialiști ai domeniului. (N.red. Juriul Concursului Jazz in the Park este format din Aranka Takacs, managerul Concursului Internațional Jazz in the Park, Alex Sipa muzicolog, jurnalist, comentator și promotor de jazz, Florian Lungu, promotor de jazz, Ștefan Vannai, profesor de jazz, conf. univ. dr. Virgil Mihaiu, jazzolog.)

14

Cum se dezvoltă Fondul Jazz in the Park? Spuneţi-ne mai multe de ideea de bilete neobligatorii la festival şi întreaga campanie care vine în sprijinul tinerilor artişti?

Noi avem două scopuri: să lăsăm ceva frumos în urma festivalului și să dăm putere comunității. Așa s-a născut Fondul Jazz in the Park și ideea de bilet neobligatoriu la festival. În fiecare an decidem spre ce cauză merg banii strânși de la comunitate, iar anul acesta sprijinim arta experimentală. Gestul mic al publicului de a cumpăra un bilet neobligatoriu se poate transforma într-o schimbare majoră atunci oamenii își dau mâna. E fain când festivalul adună oameni și schimbă împreună ceva în bine în comunitate.

Cum vedeţi publicul Jazz in the Park, ce reacţii aţi primit până acum?

Publicul nostru e format atât din melomani nedesprinși de scenă, cât și din foarte mulți oameni care vin pentru atmosfera frumoasă din parc și pentru a descoperi trupe. Toată lumea e binevenită, este multă energie pozitivă în jurul festivalului.

12

Diana Câmpean
Diana Câmpean

Am terminat jurnalismul și, deși ar fi putut să “mă termine” și el pe mine, mereu am mers mai departe mânată de gândul: “eu vreau să scriu!”. Și cel mai mult îmi place să scriu despre oamenii sinceri, despre cei care surprind și prin cele mai mărunte gesturi, cei care trec împăcați cu ei prin viață și care știu să viseze fără șovăieli.