Învăţate & demitizate la TEDxCluj 2016 – Multitasking-ul e o iluzie pozitivă

TEDxCluj înseamnă pentru mine acea sâmbătă din an când ajung la conferinţă mai repede decât la birou şi plec mai târziu, iar de cele mai multe ori lucrez mai mult, descopăr mai multe, învăţ mai multe. Pe lângă asta, vreau nu vreau, mai şi socializez şi de cele mai multe ori cunosc oameni noi cu care ţin legătura.

TEDxCluj dimineaţa mai înseamnă buluc de oameni cu ochii mici, coadă la cafea şi multe zâmbete deja curioase.

La TEDxCluj nu te captivează doar speakerii pe care-i aştepţi nerăbdător, ci şi momentele artistice şi ce găseşti la partenerii evenimentului în pauze.

 Innovation&Tech Expo 3D Coffee Table - Foto Calin Tamas
Innovation&Tech Expo 3D Coffee Table – Foto Calin Tamas

Sub umbrela Mythbusting, înconjurată de discursuri pro tehnologie şi nu numai, am avut parte de o zi din care am rămas cu următoarele (posibil ca notiţele mele să denote foarte multă ignoranţă din partea-mi, dar dacă tot suntem la capitolul mituri, le las să curgă):

 • Probabil sunt printre ultimele persoane care au aflat abia la conferinţă că au fost descoperite 4 noi elemente chimice, primele descoperite din 2011 până în prezent – 113, 115, 117 și 118– sau, dacă vreţi denumiri şi simboluri (temporare), acestea sunt: ununtrium Uut, ununpentium Uup, ununseptium Uus, ununoctium Uuo.
 • Organismele modificate genetic nu-s bau bau, cum nici noi, oamenii, organisme modificate genetic la rândul nostru nu suntem (cu mici excepţii).
 • „E foarte important să nu-ţi susţii părerea pe care o ai deja” – Ovidiu Covaciu
 • E foarte posibil ca Adam să fi mâncat ciuperci în grădina Raiului – „Cum dovedeşti că într-o poveste pur abstractă afli ştiinţific ce a mâncat cineva?” – s-a întrebat Mircea Tomescu.
 • Tot el ne-a lăsat cu un îndemn: „Fiţi atenţi la lucrurile mici. Aţi putea fi savanţi fără să vă daţi seama”.
 • Petru Curşeu crede în magia colectivă şi spune că „ştiinţa a devenit un sport de echipă”
 • Multitasking-ul e o iluzie pozitivă (asta e gândul care-mi macină zilele la birou de când Andrei Miu a demitizat multitasking-ul) – „ar putea să ascundă slăbiciuni cognitiv-comportamentale şi supraîncarcă active creierul”
 • Taurii sunt daltonişti;
 • Atenţie la murături! Acidul salicilic nu e bun!
 • „Woody Allen este principalul prototip pentru softstrong-ul mondial” – Mugur Ciumăgeanu
 • Dacă tolerezi, accepţi… discriminezi!
TEDxCluj 2016 - Foto Vlad Cupsa
TEDxCluj 2016 – Foto Vlad Cupsa

Pe lângă toate trăririle celor din public şi de pe scenă, cunoştinţele noi şi vechi, informaţiile de peste hotare şi cele în direct, anul acesta TEDxCluj a însemnat 25 de vorbitori, 3 momente artistice, 10 ore de inspirație, 13 echipe cu proiecte inovatoare, 60 de voluntari, 1.600 de cafele, 100 de kilograme de portocale, 56 de parteneri și susținători, 1 premiat, 1 nou ambasador TEDxCluj.

„Demolarea miturilor s-a dovedit o temă de mare interes pentru publicul nostru și ne-am bucurat să vedem participanți din zone foarte variate de activitate. Comunitatea TEDxCluj crește cu fiecare eveniment pe care-l organizăm și, lucru important, se coagulează pentru a genera idei valoroase atât pentru fiecare dintre noi, ca indivizi, cât și pentru comunitate”, a declarat Cristian Dascălu, curatorul TEDxCluj.

Au demolat mituri despre corp, suflet, familie, carieră și societate Dragoș Bucurenci (storyteller), Dragoș Iliescu (cel mai nou ambasador TEDxCluj), Amfiana Gherman, Daniela Drăghici, Adriana Radu, Nic Sârbu, Domnica Petrovai, Cristian Coman, Flaviu Turcu, Dan C. Vodnar, Larisa Petrini, Petru Curșeu, Sara Reardon, Anca Dobrean, Lindsay McGregor&Neel Doshi, Peter C. Brown, Andrei C. Miu, Ovidiu Covaciu, Philipp Kandal, Mugur Ciumăgeanu, Delia Niță, Maria-Luisa Flonta, Vintilă Mihăilescu și Mircea Tomescu. Le-au completat ideile artiștii Sebastian Arnold, Primitive și Just Push Play.

Alături de ping-pong-ul cu idei jucat cu cei de pe scenă, cei peste 800 de participanți care au umplut sala (evenimentul a fost sold-out cu mai bine de o săptămână în avans) au avut ocazia să testeze gadget-uri inovative realizate de tineri antreprenori. Cardboard, MindMi, MIRA, Meze, NOAH, Tintag, Upside Down au venit cu prezentări inedite la Innovation & Tech Expo. La rândul lor, Control 3D, G.R.E.E.N, Maker Cafe și Symme3D au realizat un experiment în premieră: șapte imprimante 3D au lucrat împreună pentru a realiza o măsuță de cafea, în cadrul primului proiect colaborativ din România de o asemenea anvergură.

La TEDxCluj 2016  fost lansată și competiția TEDxCluj Award, care urmărește să premiere profesioniștii din Transilvania ce inovează în domeniul lor de activitate, prin idei curajoase ce pot schimba lumea sau care aduc noutăți tehnologice nebănuite. Cu sprijinul specialiștilor, organizatorii au selectat trei proiecte ce vor fi susținute în continuare: ArKase, carcasa care va elimina problema încărcării smartphone-ului, dezvoltat de Răzvan Mărcuș; Happy Lamps, o colecție de corpuri de iluminat ce pot lua diferite culori și texturi pentru a se integra în diferite spații, proiect dezvoltat de Sergiu și Eliza Tîrziu; Aleph 1.0, manipulator robotizat pentru lucrul cu substanțe biologice sau chimice, dezvoltat de Andrei Kovari. Dintre acestea, ArKase a fost desemnat marele câștigător, iar Răzvan Mărcuș a primit și cecul de 1.000 de euro oferit de NN România, partenerul principal al evenimentului.

„Le mulțumim și pe această cale partenerilor și susținătorilor noștri, fără de care TEDxCluj – Mythbusting nu ar fi fost posibil. Reacțiile generate în urma conferinței ne-au încurajat să începem conturarea ediției următoare și sperăm să-i avem alături de noi pe cât mai mulți dintre cei implicați până acum”, a completat Cristian Dascălu.

tedx cluj vlad cupsa
foto: Vlad Cupsa

Conform tradiției TED, discursurile vor fi încărcate pe site-ul www.tedxcluj.com ulterior conferinței, pentru a putea fi audiate de toți cei interesați.

Diana Câmpean
Diana Câmpean

Am terminat jurnalismul și, deși ar fi putut să “mă termine” și el pe mine, mereu am mers mai departe mânată de gândul: “eu vreau să scriu!”. Și cel mai mult îmi place să scriu despre oamenii sinceri, despre cei care surprind și prin cele mai mărunte gesturi, cei care trec împăcați cu ei prin viață și care știu să viseze fără șovăieli.