Fericire la înălțime pentru 30 de copii instituționalizați

Escaladă, tiroliană, face painting, baloane, cadouri și multă bucurie, așa a arătat ziua de ieri pentru cei 30 de copii de la Centrul de Plasament Pinocchio din Sectorul 3. Fundația Hope and Homes for Children (HHC) România și Asociația Climb Again le-au oferit în dar o sesiune ghidată de escaladă la sala Galactic Gym, unde cei mici s-au cățărat și s-au distrat alături de Gianina Corondan, Zoli Toth și Dragoș Bucurenci, dar și de echipa fundației și instructorii specializați.

Copiii s-au împărțit în trei echipe – Inimoșii, Curajoșii și Simpaticii – și, sub îndrumarea instructorilor și încurajați de colegii lor, fiecare a escaladat pereți de aproape 10 metri înălțime. Bucuria celor care au ajuns în vârf i-a convins și pe cei mai timizi să încerce, astfel că, până la final, toți copiii s-au cățărat de mai multe ori pe traseele stabilite. Chiar și micuții de 5 sau 6 ani și-au învins teama și au urcat „munții” din sala de escaladă.

catarare

 „A fost foarte emoționant astăzi pentru că acești copii se atașează foarte repede de tine și se simte că au mare nevoie de afecțiune. Sper ca ei să rămână cu ideea că, dacă cineva crede în tine, poți să ajungi până în vârf. Asta cred că a fost lecția cea mai importantă de azi”, a spus Dragoș Bucurenci, purtătorul de cuvânt al HHC România și căpitanul echipei Curajoșilor.

Tiroliana i-a încântat cel mai mult pe micii cățărători, care au zburat pe rând deasupra colegilor entuziasmați. Între sesiunile de cățărare, copiii s-au transformat, pe rând, în tigri fioroși și zâne diafane, cu ajutorul pensulei magice a Mariei Alexe.

Gianina Corondan

„Nici nu mi-am mai văzut capul de atâta treabă, mi-am lungit gâtul după cei care se cățărau până la zece metri înălțime, de fapt până la opt mii de metri, pentru că unii au urcat pe Himalaya, alții au urcat în Alpi. Chiar dacă le-a fost teamă la început, s-au întrecut pe ei și și-au depășit limitele. Cei mai puțin temători au urmat exemplul celor mai dibaci, au prins curaj și au vrut și ei să se cațere, iar la final nu se mai săturau. Dacă le rămâne lecția asta în viață cred că vor fi câștigați și vor fi niște oameni împliniți”, a spus Gianina Corondan, cea care a animat atmosfera evenimentului.

„A fost o zi plină de zâmbete, cu 30 de copii neînfricați, neobosiți, care s-au cățărat încontinuu și s-au bucurat de tot spațiul de la sala de escaladă. Cu siguranță nu vor uita experiența de astăzi și cred că sunt mulți cei care își doresc să facă asta în mod constant. Le doresc să se bucure cât mai des, să aibă un an bun, cu mai multă lume în jurul lor care să îi susțină”, a spus Claudiu Miu, fost campion la escaladă și președintele Asociației Climb Again.

micii cataratori sustinatori

La final, toți copiii au primit diplome de cățărători și pachete cu cărți de la Elefant.ro și de la Editura Litera, precum și cadouri strânse la ediția specială de Crăciun a Mojo Charity Quiz Night. Atmosfera de sărbătoare a fost completată de baloanele oferite de BluParty, sucurile de la Cyrom România și brioșele delicioase de la Zebra Catering.

Centrul de Plasament Pinocchio, alături de centrul Crinul Alb sunt ultimele instituții de tip vechi care mai funcționează în sectorul 3 din Capitală. Ele se află pe lista centrelor care vor fi închise cu ajutorul Fundației Hope and Homes for Children, copiii urmând să fie mutați în case de tip familial sau reintegrați în familiile lor, acolo unde este posibil.

pregatirea echipelor sustinatori (2)

Hope and Homes for Children România (HHC România) activează în țara noastră din 1998, timp în care a contribuit direct la închiderea a peste 50 de orfelinate de tip vechi din întreaga ţară. Prin serviciile dezvoltate de HHC România, copiii trec de la îngrijirea în instituţii-mamut în care nu beneficiază de atenţie şi afecţiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, care le permit o viaţă apropiată de normalitate. Prin eforturile HHC România şi ale partenerilor săi, 5.700 de copii au fost scoşi din instituţii; 21.344 de copii au fost salvaţi de la ruperea de familie, 715 tineri au fost sprijiniţi pentru o viaţă independentă, 1.711 de copii au fost primiţi în regim de urgenţă şi 6.545 de membri de personal din sistemul de protecţie al copilului au fost instruiţi de Hope and Homes for Children România. Organizaţia activează intens în prevenirea separării copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru susţinerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Până în acest moment, 30.134 de copii au beneficiat de serviciile organizației Hope and Homes România, al cărei obiectiv este ca până în 2020 să fie eliminată instituţionalizarea copiilor în țara noastră. http://www.hhc.ro/