Guerilla Verde duce colectarea selectivă a dozelor din aluminiu în şcolile din România

Astăzi începe la Slobozia cea de-a XII-a ediţie a Caravanei educaţionale Guerilla Verde. Traseul acestei ediţii, care se va derula pe tot parcursul lunii noiembrie, include oraşele: Slobozia, Târgovişte, Bucureşti, Călăraşi şi Slatina. La această ediţie vor participa peste 25 de şcoli din cele 5 oraşe aflate pe traseul caravanei. Programul complet este disponibil pe  www.guerillaverde.ro.

Caravana educaţională Guerilla Verde porneşte astăzi la drum către şcolile din oraşul Slobozia, urmând ca până la sfârşitul lunii noiembrie să ajungă în toate şcolile înscrise in această ediție din Târgovişte (12 noiembrie), Călăraşi (17 noiembrie), Slatina (19 noiembrie) şi Bucureşti. Obiectivul general al proiectului este acela de a determina tinerii să se implice în acţiuni concrete de protejare a mediului. În prezent, în şcolile din România se desfăşoară numeroase programe educaţionale cu privire la colectarea selectivă, menite să îi familiarizeze pe elevi cu un comportament responsabil şi cu grija pentru mediul în care trăiesc. Elevii sunt învăţaţi încă de la clasele primare cum şi de ce trebuie să colecteze separat deşeurile de sticlă, plastic şi metal.

guerrila

Pentru reciclarea aluminiului se utilizează cu circa 95% mai puţină energie faţă de procesul de obţinere a acestuia din bauxită. Faţă de reciclarea altor materiale, acesta este un randament excelent: economia de energie realizată la reciclarea deşeurilor din plastic este de aproximativ 70%, în timp ce la reciclarea deşeurilor din hârtie economia de energie este în jur de cel mult 40%. Colectarea si reciclarea dozelor din aluminiu este un subiect aparte și va fi discutat pe larg la întâlnirile programate în școlile selectate. Invitatul special al acestei ediții este Adina Magsi, Director, Asociația Alucro – reprezentat al programului Every Can Counts în România – program ce promovează colectarea selectivă a dozelor din aluminiu în mai multe țări din Europa: Franța, Marea Britanie, Irlanda, Grecia sau Austria. Ca rezultat al înscrierii în program, unitățile de învățământ vor fi dotate cu un sistem de colectare selectivă a dozelor din aluminiu. Participanții la întâlnirile organizate de Guerilla Verde vor avea ocazia să afle cum se pot înscrie la concursul Can Art&Design Festival, organizat sub umbrela Every Can Counts România şi care presupune realizarea de lucrări/machete din doze de aluminiu care să redea un obiect sau un loc din mediul urban. Detalii despre concurs, regulamentul de participare şi formularul de înscriere sunt disponibile pe www.candesignfestival.ro.

Caravana Guerilla Verde este soluţia pe care noi o oferim cu scopul de a consolida comunicarea dintre tineri şi organizaţii neguvernamentale sau alţi participanţi implicaţi în procesul educaţional pe tema ecologiei. Astfel, pentru oraşele care au deja tradiţia participării la acest program reprezintă o modalitate prin care implică, an de an, tot mai mulţi elevi, iar pentru oraşele care cunosc pentru prima dată această experienţă este o oportunitate de deschidere către acest tip de activităţi. Declară Nicoleta Talpeş, Managing Director, Media Image Factory, organizator.

„Ne bucurăm că putem susţine şi în această ediţie un proiect care inspiră tinerilor un comportament responsabil faţă de mediu. Prin implicarea Every Can Counts în desfăşurarea Caravanei educaţionale Guerilla Verde aducem în faţa publicului un subiect cu adevărat important, şi în acelaşi timp, încercăm să îl prezentăm elevilor  astfel încât să fie atractiv şi să suscite interesul de implicare. Soluţia în acest sens vine prin concursul Can Art&Design Festival, care are ca temă refolosirea dozelor din aluminiu în vederea protejării mediului. Este o activitate faţă de care elevii sunt foarte deschişi, întrucât au mulţumirea că au creat singuri un obiect din doze de aluminiu care poate fi chiar premiat de organizatori”. Declară Adina Magsi, General Manager Alucro – Every Can Counts România.

Traseul caravanei Guerilla Verde ediţia a XII-a: Slobozia – 10 noiembrie, Târgovişte – 12 noiembrie,  Călăraşi – 17 noiembrie, Slatina – 19 noiembrie, Bucureşti – noiembrie – decembrie. Programul detaliat al Caravanei Guerilla Verde este disponibil pe site-ul proiectului www.guerillaverde.ro.