Loana Comșa: „A fi antreprenor înseamnă a avea, de fapt, o groază de șefi”

Loana Comşa crede în capacitatea femeilor de a fi multitasking, se bazează pe sprijinul celor din jur, iar echilibrul dintre carieră şi familie i se pare un mit, greu de atins fără susţinerea celor dragi. Loana Comșa este o femeie independentă, de carieră, care și-a urmat drumul său și… a reușit!

Care sunt atuurile pe care trebuie să le aibă o femeie antreprenor? 

Intuiție – Este important să simți când trebuie să acționezi,  să simți de ce este nevoie pe piață, să simți când un angajat sau cei de acasă au nevoie de tine.

Curaj – Ai decis să faci un pas, ți-ai făcut calculele, ai pus în balanță riscul și câștigul, rămâne doar “să te arunci” și este nevoie de curaj pentru asta.

Toleranță la frustrare – A fi antreprenor înseamnă a avea, de fapt, o groază de șefi: clienții, colaboratorii, piața, organele de control etc. E greu să-i împaci pe toți. Uneori răsplata eforturilor, a nopților nedormite, investițiilor şi temerilor se lasă așteptată. Care este arma care te ajută să faci față? O toleranță crescută la frustrare! Să acceptăm că uneori lucrurile nu sunt corecte, nu sunt pe măsura așteptărilor, că a fi bun înseamnă multă muncă și efort în spate.

loana comsa 1

Cum găsiți echilibrul între business/carieră și familie?

Sincer, eu nu cred în echilibrul business/carieră și familie. Mi se par vorbe mari și frumoase. Sigur, toată lumea tinde spre așa ceva și este unul din obiectivele noastre, dar… eu cred doar în suportul și susținerea celor din jur. A avea o mamă sau soție cu carieră înseamnă că trebuie să renunți la ceva. Cred în norocul de a avea aproape pe cineva dispus la asta!

Ce sfaturi ați da femeilor care vor sa înceapă un business?

În primul rând, ar trebui sa aibă încredere în ele. După părerea mea, femeile sunt mai capabile decât bărbații, pentru că sunt multitasking. Totodată, să aibă încredere în ele și în visele lor. În al doilea rând, ar trebui să-și găsească susținători ai acestor vise: soț, copii, părinți, socri, apoi să se arunce! Să se agațe de șansa care li se oferă sau pe care și-o pot crea! Uneori nu vine a doua!

***

Loana Comșa este absolventă a Facultății de Psihologie din Cluj-Napoca, cât şi a celei de Construcţii din cadrul UTCN. Dorința de a se perfecționa în acest domeniu a împins-o spre un master în tehnici psihologice de control al comportamentului și dezvoltarea potențialului uman. Loana s-a specializat pe relațiile de cuplu, coaching și dezvoltarea tehnicilor de dezvoltare personală.

Povestea Loanei e cea a unui antreprenor de succes, cu un background complex în spate, care i-a adus un brand și o funcție de top management în sectorul de marketing.

Intuiția Loanei a făcut-o să renunțe la cariera ei și să pornească pe drumul pasiunii și a ceea ce iubește cel mai mult, motiv pentru care astăzi se dezvoltă în sectorul psihologiei, care o aduce mai aproape de oameni și de trăirile lor. Fire sensibilă și prietenoasă, Loana este un bun lider și manager al International Association of Cognitive Behavioral Coaching.