Aurelia Cristea: „Dragostea de mamă mi-a dat forţa necesară pentru a răzbi”

Muncă, echipă, respect şi dragoste. Acestea sunt ingredientele succesului marca Aurelia Cristea, o femeie pentru care succesul a însemnat foarte multe greutăţi şi sacrificii, dar niciodată în defavoarea familiei. Din punct de vedere profesional, se caracterizează ca un „om din privat”, adică o combinaţie între „om de afaceri” şi „om de carieră în mediul privat”.

Care sunt atuurile pe care trebuie să le aibă o femeie antreprenor?aurelia cristea 2

Aş vrea să cred că fiecare antreprenor, fie că e bărbat, sau femeie, reuşeşte datorită unui set „genetic”, unic de calităţi, dar şi a unor calităţi dobândite ca urmare a evoluţiei personale şi profesionale, plus acei şapte ani de acasă de care ai nevoie dacă vrei să fii „om printre oameni”, cum îmi zicea bunica.

Eu, spre exemplu, consider că am reuşit să ajung unde sunt pentru că am crezut şi am acţionat în spriritul următoarelor valori: muncă, respect, bun simţ, seriozitate, integritate, responsabilitate, perseverenţă, învăţare continuă, ambiţie, dragoste.

Ecuaţia mea?

Muncă + echipa + respect, respect, respect + dragoste = potenţial succes

Cum găsiți echilibrul între business și familie?

Eu, mai mult ca oricine, cred în acest echilibru, având în vedere că am devenit mamă la o vârstă fragedă, la numai 19 ani, apoi am divorţat şi am reuşit să îmi cresc singură cele două fete şi să mă şi afirm profesional.

Da, le-am făcut pe toate, dar cu foarte multă ambiţie şi, de ce să nu recunosc, oboseală şi stres. Dar tocmai dragostea de mamă mi-a dat forţa necesară pentru a răzbi, pentru a trece peste tot şi toate, dar şi pentru a deveni creativă, plină de idei şi resurse.

E o vorbă din popor, în care eu nu cred, pentru că am ajuns să cred în alta, similară ca formulare, dar mult mai.. eficientă: „dragostea (de mamă/de familie) te învaţă”. Şi mai am o „vorbă”, de fapt un citat preferat, care mă motivează să-mi regăsesc echilibrul acesta între viaţa profesională şi cea personală: “Fericirea nu ține de intensitate, ci de echilibrul pe care reuşești să îl menții între ritm și armonie” (Thomas Merton). Ritmul e dat, de cele mai multe ori, de profesie, în timp ce armonia vine din suflet, din viaţa de familie.

Şi mi-aş mai permite să dau câteva sfaturi despre cum poţi să îţi  oferi cât mai multe clipe cu familia, în acest tumult al vieţii cotidiene, de care ştiu că „suferă” toate femeile puternice: propune-ți mici momente dedicate doar familiei, de exemplu seri de lectură, sau o masă tradiţională în aceeaşi zi a săptămânii, sau câteva excursii…chiar şi doar în parcul de lângă casă

Ce sfaturi ați da femeilor care vor sa înceapă un business?

  • Înainte de a te apuca de o afacere, cred că trebuie să ai sau să acumulezi experienţă în acel domeniu, atât experienţa teoretică, dobândită prin studii de specialitate, cât şi experienţa cea mai importantă, cea practică. Dacă nu ai nici una, nici alta, e bine măcar să te documentezi foarte temeinic despre acel domeniu şi să ţii cont de nişte repere profesionale generale:
  • Să dai dovadă de consecvenţă şi de adaptabilitate;
  • Să stăpâneşti arta comunicării- e nevoie de feedback (să ceri şi să dai) în tot ce faci, fie că e vorba de un task, sau de relaţii interpersonale;
  • Să dai finalitate oricărei acţiuni, să închizi cercul;
  • Să evaluezi şi să te autoevaluezi permanent;
  • Să nu cari “bagaje” cu tine: lucruri nefăcute sau nespuse la timp;
  • Să ai încredere în tine – să nu îţi (im)pui singură bariere! O fac alţii pentru tine;
  • Să îţi păstrezi optimismul – în tot răul e şi un bine, din toate experienţele de viaţă avem de învăţat, fie că e succes sau eşec!

***

Aurelia Cristea este parlamentar, membru al Comisiei pentru Buget, Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor şi preşedintele organizaţiei locale (Cluj-Napoca) a PSD.

A fost ministru delegat pentru Dialog Social și Relația cu Societatea Civilă în Guvernul Ponta, consilier judeţean, vicepreşedinte al organizaţiei judeţene PSD, membru al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

Înainte de toate acestea, şi-a construit un nume şi o carieră de succes, de 20 de ani, în domeniul asigurărilor, unde a trecut prin toate treptele fireşti de evoluţie profesională: de la director de filială, apoi de sucursală, până la director naţional de vânzări, director general şi administrator al propriei companii. A învăţat ce înseamnă munca, disciplina, rigurozitatea, seriozitatea, adevăratele valori profesionale, pe care le-a aplicat şi în politică.

În ceea ce priveşte valorile personale, se mândreşte că le-a învăţat de acasă, din satul clujean Bucea, al cărui cetăţean de onoare este din 2003. Este mama a două fete şi bunică, tot de fată.

Aurelia Cristea este speaker al conferinţei „Ele au reușit”, un eveniment marca ELITE Business Women