Nadine RELOADED! Partea a II-a a interviului cu designerul care ne-a câştigat inimile la Gala UAD 2015

Nadejda Iacubina:Dacă aș avea o baghetă magică, i-aș face pe toți să se îmbrace cu stil”

(Continuare interviu) Prima parte a interviului

Nadine, aşa cum o ştiu prietenii, este designer, proaspăt absolventă a Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca şi este noua stea (de) pe Bulevard! Şi nu fiindcă a câştigat, în cadrul Galei UAD Cluj 2015, premiul Designer’s Formula Award, pentru cel mai promiţător tânăr designer, oferit de Comm‘ON. Be Visible, constând în 6 luni de servicii de PR şi promovare în Revista Bulevard. Şi nici fiindcă a reuşit să ne impresioneze prin originalitatea şi ingeniozitatea colecţiei ”Mărită-mă, mamă”. Ci fiindcă este genul de om pe care nu ai cum să nu-l îndrăgeşti! Vă va cuceri şi pe dvs., suntem convinşi, aşa cum preconizăm, fără a apela la ajutorul clarvăzătoarelor, că va cuceri marile podiumuri de modă ale lumii!

Nonconformistă și expansivă, Nadine vrea să îşi continue studiile în Cluj şi în Londra, să aibă un cuvânt de spus în lumea modei, să îşi depăşească limitele. E foarte important să fii îndrăzneț și să nu-ți fie frică de ce zice lumea, crede Nadine, tânăra pentru a cărei imaginaţie numai cerul pare să fie limita.

IMG_20150619_200550

Cum a început povestea ta ca designer? Te numeri printre acele fete care făceau haine păpușilor când erau mici?

Mereu făceam haine pentru păpuși, tăiam alte haine, însă eram conștientă ce trebuie să tai și ce nu. Aveam o prietenă croitoreasă care m-a inspirat. Mereu mă îmbrăcam diferit, iar la școală primeam uneori comentarii de la profesori.

Despre design vestimentar credeam că e doar croitorie, apoi am aflat de schițe, concepte, poveștile din spatele colecțiilor. La colegiu aveam doar sursa de inspirație. Abia la Cluj, la facultate, mi-am dat seama că inspirația e una, iar conceptul altceva. La colegiu ne axam mai mult pe partea artistică, iar la Cluj am aflat mai multe despre dezvoltarea conceptului.

1437647134901

La ce proiecte ai lucrat acolo (în Rep. Moldova)?

La final am realizat o colecție, inspirată din cultura africană, cu titlul ‚,Actual Etno’’, coordonată de Elena Gorcea. Nu aveam un concept, ci mai degrabă o sursă de inspirație. Mi-am pictat eu materialele, am mers pe culori mai moderne, în același timp păstrând stilul specific culturii africane.

Pe mine uneori mă blochează, mă limitează schița. Mai ușor lucrez dacă nu mă gândesc la haină, ci la compoziție. Redau povestea prin formă, apoi intervin cu detalii tehnice.

1 5 6 7 9

Vrei să rămâi la Cluj? De ce ai ales orașul acesta?

Din gimnaziu visam să-mi fac studenția în România. Eu am învățat româna la grădiniță, pentru că acasă se vorbea doar în rusă.

Am avut o profesoară la liceu pe care o admiram foarte mult, ea a studiat la Cluj, iar felul ei de-a fi m-a impresionat. O admiram și îi urmăream comportamentul, fiecare gest. E inteligentă și foarte obiectivă. Ea ne-a povestit despre Cluj și așa am fost convinsă să vin. M-am îndrăgostit de oraș de când am ajuns. Mi-ar plăcea să rămân aici, dar nu-mi dau seama ce o să fac, caut oportunități să mă dezvolt în domeniul ales.

Ce planuri ai în continuare?

Nu pot să zic că am un plan bine definit. Mereu viața mi-a oferit surprize și am învățat să fiu flexibilă. În primul rând, aș vrea să urmez un master în Modă şi să plec în Londra pentru a a-mi aprofunda cunoștințele în domeniu. Mi-ar placea să ramân în lumea modei, să am un cuvânt de zis în acest domeniu.

Cum ți se pare că se îmbracă tinerii din ziua de azi, care consideri tu că sunt tendințele și ce ai schimba, dacă ai avea o baghetă magică?

Nu îmi place să spun eu care sunt tendințele, pentru că majoritatea își creează (şi bine fac) stilul propriu. Cred că nu trebuie să ne ghidăm după modă sau să purtăm ce e la modă, mai ales că s-ar putea să nu ne avantajeze și să arătăm mai degrabă ca un… hibrid.

Dacă aș avea o baghetă magică, i-aș face pe toți să se îmbrace cu stil, să nu se mai conducă neapărat după tendințe. Stilul este exprimarea personalității și, dacă avem posibilitatea să povestim despre personalitatea noastră în acest mod, de ce să nu o facem?!

1437646935739

Care e ţinuta ta preferată?

Nu am reușit să îmi definesc în totalitate stilul, simt că încă încerc să mă cunosc pe mine însămi. Încă sunt curioasă să port ce nu am mai purtat sau să încerc ceva total opus a ceea ce cred că pot purta. Acum îmi place mai mult stilul casual, street-style, folosit zi de zi și care îmi permite foarte multă lejeritate, deși sunt sigură că în timp îmi va plăcea un alt stil, așa a fost mereu.

Din garderoba mea niciodată nu o să lipsească cămășile și tricourile cu două mărimi mai mari, pe care le port mereu în orice sezon.

Cum îți petreci timpul liber, cum te încarci de energie?

Citesc, ascult muzică, mă uit la desene animate – da, la desene, pentru că mă eliberează de orice energie negativă acumulată și mă fac să mă simt copil, lipsit de griji!

Mă reîncarc cu energie când evadez, fie mă retrag undeva, singură, fie merg la plimbare în parc, şi îmi adun încet, încet gândurile, ideile, găsesc soluții pentru problemele sau pur și simplu nu mă gândesc la nimic și analizez oamenii în tăcere, îmi creez personaje, care uneori pot fi și o sursă de inspirație.

Cel mai mult în viață m-au inspirat oamenii puternici cu valori spirituale și morale. Oamenii care sunt hotărâți să continue indiferent de obstacol, dar care țin cont și de cei din jur, nu calcă pe oricine ca să ajungă unde şi-au propus.

  Interviu realizat de Diana Câmpean, în colaborare cu Anca Dinu și Andrada Borda