Inocență la halbă

Pentru tema de luna aceasta a trebuit să merg la dexonline, să fiu sigur că știu ce înseamnă inocență. Știam că e ceva ce cu toții avem pe facebook sau în alte descrieri personale, însă nu îmi era clar despre care din multele calități este vorba.

INOCÉNȚĂ, inocențe, s. f. Curățenie sufletească, nevinovăție; candoare. ♦ (Ir.) Naivitate, simplitate; ignoranță. – Din fr. innocence, lat. innocentia.

Ca să pot deschide dexonline a trebuit să închid multe site-uri porn, deci slabe șanse să mă încadrez la categoriile “curățenie sufletească”, “nevinovăție” sau “candoare”. Dar iată că în irlandeză înseamnă altceva (bănuiesc că de acolo vine „Ir”): naivitate, simplitate, ignoranță.

După care mi-am dat seama că, de fapt, nu m-a întrebat nimeni dacă sunt sau nu inocent, ci când trimit textul despre tema lunii. Și atunci de ce gândul m-a dus repede la a afla dacă sunt inocent?

Pentru că inocența e ca smartphone-ul: toată lumea (zice că) o are, deci trebuie să-ți faci și tu rost de una. Și nu doar la ocazii cum ar fi 1 iunie sau Crăciunul, ci ori de câte ori vezi un copil care aleargă după baloane de săpun și ți se pare că ți-ar sta și ție bine în postura asta. De ce să fii tu cel care aleargă după autobuz pentru că iar vei întârzia la lucru, când poți să fii copilul care aleargă după porumbei în centrul orașului?

Pentru că vrei salariul ăla cu care îți vei cumpăra bilet la Electric Castle Festival, unde te vei face cel puțin o dată de rușine în cele patru zile și nu să te culci la zece seara după ce s-au terminat desenele animate. Inocența este pentru copii și călugări, iar faptul că nu putem trece peste nevoia de a avea inocență este singura copilărie de care suntem capabili.

Sigur, asta nu inseamnă că nu puteți să fiți buni. Uite, eu ajung azi la Electric, iar voi puteți să mă căutați și să-mi faceți cinste cu o bere. Promit să vă observ inocența.

innocence and beet

Text semnat, desigur, de al nostru MisoGin