Cu mâinile curate… aducem sănătate!

Andreea Moldovan, medic la Clinica Sf. Constantin din Brașov, și coordonatoarea programului Vigigerme, prin care spitalul Sf. Constantin a primit titlul de cel mai curat spital din Europa, din partea Organizației Mondiale a Sănătății, este implicată în acest moment în campania națională „Mâini curate pentru Sănătate”, menită să transmită mai departe mesajul lansat, prin programul Vigigerme.

Campania „Mâini curate pentru Sănătate”, lansată la începutul lunii mai, este o campanie de educaţie sanitară, cu privire la riscurile asupra sănătății care pot apărea ca urmare a igienei precare a mâinilor, campanie derulată de Fundația Clinica Sf. Constantin din Brașov, cu sprijinul Ropharma și B. Braun.

andreea moldovan

De unde a pornit inițiativa de a derula o astfel de campanie?

Pur şi simplu din dorinţa de a face cunoscute şi a aplica şi la noi în ţară reguli simple, puţin costisitoare, însă care salvează vieţi. De ce să nu ştim şi noi ce avem de făcut, atâta timp cât aceste proceduri au fost studiate, verificate în multe centre medicale şi şi-au dovedit utilitatea? Igiena mâinilor este poate cel mai simplu şi la îndemână gest pe care îl putem face pentru a preveni aproximativ 70% din infecţiile nozocomiale, ceea ce mă duce cu gândul la numărul mare de vieţi salvate prin prevenirea acestor infecţii de temut. Nu mă refer doar la costurile materiale, le-aş sublinia în primul rând pe cele morale. Ca o paralelă, se spune că numărul deceselor prin infecţii nozocomiale este egal cu cel care s-ar obţine dacă un avion Boeing 747 s-ar prăbuşi în fiecare zi. Şi atunci, dacă putem să le prevenim cu un singur gest, eficient şi repetabil ori de câte ori este indicat, e păcat să nu o facem.

Care sunt obiectivele pe care Fundația Sf. Constantin își dorește să le atingă?

În primul rând, cu ajutorul moral şi material al Fundaţiei, dorim să sensibilizăm două segmente importante de populaţie în ceea ce priveşte importanța igienei mâinilor: în primul rând, personalul medical, unde igiena mâinilor este primordială şi de importanță vitală, iar în al doilea rând populaţia non-medicală, generală, unde spălatul simplu pe mâini previne un număr mare de îmbolnăviri, în special digestive, ce pot fi uşor ocolite. Rutina secundară învăţării, reflexul care se formează prin repetarea unui gest sau al unei acţiuni, duce la implementarea regulior corecte. Fundaţia ne ajută să avem sprjinul logisitc necesar organizării de cursuri în spitalele din ţară(din toate regiunile ţării), de sesiuni ştiinţifice în spitalul nostru, de participare ca şi co-organizatori la manifestări internaţionale cu tematică a igienei spitaliceşti şi a mâinilor, precum şi la susţinerea campaniilor de informare în masă a populaţiei pe teme medicale de importanță majoră. În mod direct, ne ajută să ne punem în practică ideile şi aspiraţiile noastre.

Cine sunt cei implicați în această campanie?

În primul rând suntem noi, angajaţii spitalului Sf.Constantin. Avem cunoştinţele necesare, idei pe care dorim să le punem în practică, multă motivaţie. Suntem ajutaţi în demersul nostru de prieteni dragi, epidemiologi din Braşov, care au aderat la aspiraţiile noastre. De asemenea, ne susţin şi producătorii de materiale de dezinfecţie a mâinilor, care doresc să facă şi ei cunsocută utilitatea şi importantă produselor de bună calitate.

Care sunt acțiunile pe care le-ați desfășurat până în acest moment?

Primele acţiuni au început în anul 2011, anul inaugurării spitalului nostru. Atunci am început cu cursuri de instruire, teoretice şi practice, pentru personalul nostru, astfel încât debutul funcţionării spitalului a coincis cu aceste cursuri, urmate de punerea lor în practică în mod unitar, de către întreg personalul, de la începutul începuturilor. Subliniez în mod expres acest lucru, deoarece este importantă o dinamică unitară, care să implice absolut întreg personalul medical, fără excepţie, similar cu principiul dominoului. Ulterior, din aproape în aproape, am continuat cu acele cursuri de instruire în spitale mai mici sau mai mari din ţară, cu sesiuni de audit şi consultanţă pe acest subiect celor dornici să îl implementeze, cursuri pentru medici şi asistente organizate de către Spitalul Sf.Constantin în sala noatsra de cursuri, acţiuni în şcoli sau comunităţi defavorizate, participări la manifestări ştiinţifice naţionale sau internaționale.

Igiena mâinilor e un crez pe care dorim să îl facem cunsocut şi să îl împărtăşim şi altor colegi din sistemul sanitar. Însă nu ne-am rezumat doar la atât: ne-am îndreptat acţiunile şi asupra populaţiei generale, participând la emisiuni de TV şi radio în care am discutat subiecte importante de prevenţie, de care din păcate se vorbeşte din ce în ce mai puţin. Ultima acţiune pentru populaţie a fost organizată în data de 5 mai, Ziua Internaţională a Igienei Mâinilor, în Piaţa Sfatului din Braşov, organizând un stand cu produse informative referitoare la igiena mâinilor şi prevenţia bolilor transmise prin mâini murdare, cu soluţii hidr-alcoolice şi mteode deverificare a calităţii spălării mâinilor. A fost o acţiune reuşită, au aprticipat de la copii mici până la persoane în vârstă. Am fost ajutată de voluntari, colegi din spital şi studenţi la medicină, cărora le mulţumesc şi pe această cale.

Pentru lansarea campaniei am întâmpinat publicul din Brașov cu câteva metode ingenioase protecţie şi prevenţie, legate de igiena mâinilor. Astfel, trecătorii din Piaţa Sfatului au avut parte de „testul cutiei negre”, respectiv un recipient umplut cu FluoRub, o soluție fluorescentă cu ajutorul căreia prezenţa microbilor poate fi observată cu ochiul liber. Înainte şi după ce s-au spălat, clasic, pe mâini, participanţii la campanie au fost invitaţi să le introducă în „cutia neagră”, iar rezultatul a fost incredibil: microbii au continuat să existe şi după spălare, chiar dacă în număr mai mic! Pentru a se asigura că această situaţie nu se va repeta, voluntarii i-au învăţat pe trecători cum să se spele CORECT pe mâini şi le-au oferit mostre de SoftaMan, o soluție dezinfectantă produsă de compania B Braun. Geluri igienizante au primit toţi cei care au acceptat provocarea Hi 5 for Healthy Life!, un „joc al igienei”, ale cărui reguli sunt simple: îţi dezinfectezi mâinile, apoi baţi palma cu susținătorii campaniei. Jocul continuă pe rețelele de socializare, unde, cei care au fost provocați trebuie să încarce fotografiile realizate în timpul hi5-ului, să adauge hashtag-ul: #hi54life și să provoace, la rândul lor, alți trei prieteni să facă același lucru, pentru a intra în ”Clubul Mâinilor Curate”. Cei care primesc provocarea, dar nu vor să o îndeplinească trebuie să ofere un gel igienizant persoanei care i-a provocat.

Care sunt acțiunile viitorare pe care le urmăriți?

Dorim să continuăm pe acest drum, care uneori e puţin mai anevoios. E necesară schimbarea mentalităţii, a acelui „eu aşa am lucrat de când mă ştiu şi nu am avut probleme”. Nu e adevărat acest lucru, problemele trebuie recunoscute şi asumate, pentru a le preveni pe viitor. Îmi doresc mult ca oamenii să conştientizeze importanța  igienei mâinilor, doar aşa vom reuşi să schimbăm modul de lucru, calitatea actului medical. E nevoie de multă muncă, răbdare, perseverenţă, însă ştiu că vom reuşi să diseminăm aceste acţiuni şi informaţii.

Pe lângă acestea, ne pregătim să organizăm un marș al igienei, în Brașov. Legat de jocul igienei: ne dorim ca acțiunea Hi 5 for Healthy Life să ajungă la cât mai multe persoane, fapt care se și întâmplă, mulțumită receptivității oamenilor, de care suntem profund impresionați! Săptămâna aceasta, în urma monitorizării, am observat cu bucurie că mișcarea ajunge la tot mai multe persoane și sperăm să continue în același ritm.

Care a fost reacția publicului la lansarea campaniei?

Lumea a fost curioasă iniţial, neştiind despre ce e vorba. Pe măsură ce ne-am făcut cunoscut mesajul, am avut din ce în ce mai mulţi aderenţi la ideile şi acţiunile noastre. Din fericire, igiena mâinilor e „contagioasă”, o dată ce îţi dai seama că e vitală nu mai renunţi la ea (şi nici ea la tine). Deja avem reflexul dezinfectării mâinilor în momentele cheie, nu mai conştientizăm în sine gestul, doar necesitatea efectuării lui.

Cum se pot implica cei care sunt interesați în această campanie?

Oricine doreşte să ne ajute e binevenit. Avem mulţi voluntari în echipa noastră, cu ajutoul cărora acţiunile noastre prind viaţă mai uşor şi mai interactiv. Şi mai ales mai direct. Îi instruim alături de personalul nostru, apoi ne bazăm pe ei.

În mediul online, cei care vor să se implice trebuie să urmeze „ritualul” de igienizare și să se fotografieze în timp ce dau ”Hi 5” cu un prieten. Următoarea mișcare este postarea fotografiei pe rețelele de socializare, adăugând hashtag-ul: #hi54life. Jocul igienei nu se oprește aici: participanții trebuie, mai departe, să își provoace 3 prieteni să facă același lucru și să intre astfel în ”Clubul Mâinilor Curate”. Cei care primesc provocarea, dar nu vor să o îndeplinească (Termenul fiind de 24 de h), vor trebui să ofere un gel igienizant persoanei care i-a provocat.

hi5

Cum se poziționează medicii spitalului Sf. Constantin vis-a-vis de această idee?

În limita timpului de care dispun, mă ajută şi mă susţin, şi moral, şi prin participarea la acţiuni, unde datorită lor vizibilitatea evenimentului creşte mult. Însă cred că ajutorul cel mai de preţ pe care mi-l dau constă în respectarea regulilor de igienă impuse în spital.

Cum credeți că va influența o asfel de campanie comportamentul social, pe viitor?

Cred mult în schimbarea în bine, în informarea şi instruirea corectă a populaţiei, atât medicale cât şi generale. Cred în tendinţa spre evoluţie, îmbogăţirea cunoştinţelor şi a informaţiilor utile şi corecte. La implementarea unor reguli simple, verificate, care nu fac decât să ne ajute. Să nu mai căutăm să inventăm roata deja inventată, să învăţăm să ne folosim de ea! Cred că perseverând vom reuşi, nu ştiu în cât timp (ani?) să schimbăm mentalitatea în acest subiect. Să nu uităm că se salvează vieţi printr-o igienă corectă a mâinilor!!! Şi atunci, de ce nu?

Interviu realizat de Andrada Borda