Câștigătorii premiilor UNITER 2015. Anca Hanu – cea mai bună actriță în rol principal

Premiile UNITER au fost decernate aseară, la Teatrul Național din București. Amfitrionul Galei a fost Ion Caramitru, președintele Uniunii Teatrale din România.

Pentru a XXIII-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru: Monica Andronescu, Mircea Morariu şi Maria Zărnescu.

Juriul final, care a decis câştigătorii, a fost format din scenografa Ştefania Cenean, criticul literar Dan C. Mihăilescu, actriţa Valeria Seciu, criticul de teatru Oana Stoica şi regizorul Alexa Visarion.

Lista câștigătorilor

Pentru a XXIII-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru: Monica Andronescu, Mircea Morariu şi Maria Zărnescu.

Juriul final, care a decis câştigătorii, a fost format din scenografa Ştefania Cenean, criticul literar Dan C. Mihăilescu, actriţa Valeria Seciu, criticul de teatru Oana Stoica şi regizorul Alexa Visarion.

Iată lista nominalizărilor și a câștigătorilor:

Cel mai bun spectacol:

„De vânzare / For Sale”, un spectacol de Gianina Cărbunariu, a fost declarat cel mai bun spectacol al anului 2014.

Victor Ioan Frunză a fost desemnat cel mai bun regizor al anului 2014.

Adriana Grand a câştigat premiul pentru cea mai bună scenografie a anului 2014.

Vlad Ivanov a câştigat premiul acordat pentru „cel mai bun actor în rol principal“: „Mărturisesc că aș fi vrut să aud valsul lui Șostakovici venind pe scenă. Aș fi dansat cu mare plăcere cu colega mea, Andreea Bibiri… Le mulțumesc colegilor pentru faptul că, spectacol de spectacol, suflet lângă suflet, formăm împreună, ca un puzzle, Omul cel bun din Seciuan.”

Screen Shot 2015-05-25 at 11.49.56 PM

Actrița Teatrului Național din Cluj-Napoca, Anca Hanu,  a câștigat premiul acordat pentru „cea mai bună actriţă în rol principal“: „Bună seara, mă simt ca o furnică… Alina Nelega, mulțumesc pentru textul pe care l-ai scris și care este ca un examen pentru o actriță.”

Premiul pentru „cel mai bun actor în rol secundar“ a fost câștigat de Mihai Călin: „Am mai avut asemenea emoții acum 20 de ani când am fost nominalizat la Premiul pentru debut. Nu l-am luat atunci… Iată că îl iau acum. E o plăcere. Așa cum e o plăcere să primești aplauze seara, după spectacol.”

Katalin Berekméri a câştigat trofeul acordat pentru „cea mai bună actriţă în rol secundar“, pentru rolurile din spectacolul „Castingul Dracului”, Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania „Tompa Miklós”.

Critică teatrală:

Doru Mareș a câștigat premiul acordat pentru critică teatrală în anul 2014.

Teatru radiofonic:

Premiul pentru „cel mai bogat teatru posibil”, după cum l-a numit Ion Caramitru, a fost câștigat de spectacolul „Henric al V-lea”. Actorul Mircea Albulescu a fost cel care i-a înmânat premiul lui Attila Vizauer.

Teatru TV:

Premiul pentru Teatru TV i-a revenit spectacolului „Vinovatul”,  după Ion Băieşu, scenariul şi regia: Ion Gostin.

Debut:

Câștigătoarea premiului pentru Debut a fost Ana Bianca Popescu (25 de ani), pentru rolul Fata din spectacolul „Numele”, producţie a Teatrului Foarte Mic Bucureşti în parteneriat cu Teatrul de Comedie

Screen Shot 2015-05-25 at 9.21.19 PM

Cea mai bună piesă românească a anului este „Timpul nebunilor”, de Stela Giurgeanu.

Premiile acordate de Senatul UNITER sunt:

PETER BROOK – Premiul de Excelenţă – în omagiu pentru aportul şi impactul spectacolelor sale asupra teatrului românesc

Premiul pentru întreaga activitate: Actor (VLADIMIR JURĂSCU); Actriţă (MIHAELA ARSENESCU WERNER); Regizor (ALEXANDER HAUSVATER); Scenografie (CLARA LABANCZ); Critică şi istorie teatrală: MIRA IOSIF

PREMII SPECIALE: Premiu special acordat Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti pentru Galele Absolvenţilor

Uniunea Teatrală din România (UNITER) a primit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer, categoria D – „Arta spectacolului”, în urma unui decret de decorare semnat de preşedintele României, Klaus Iohannis.

Premiul Preşedintelui UNITER a fost acordat de Ion Caramitru lui Romeo Belea, arhitectul Teatrului Naţional din Bucureşti.

Premiul British Council: Cristiana Gavrilă, Ionuţ Corpaci Teodorescu, Viorel Florea pentru proiectul 9G – Noua generaţie al Teatrului Naţional „I. L.Caragiale” din Bucureşti.

Mai multe detalii și lista completă a nominalizărilor găsiți pe uniter.ro.

Surse foto: uniter.ro, adevarul.ro