Ioana Oprea: „A dărui este o artă simplă”

Știm toți că Paştele este acea sărbătoare, pe care majoritatea dintre noi nu concepem să o petrecem altfel decât în sânul familiei, în jurul unei mese mari, pline de bunătăţi. Nu toată lumea este, însă, atât de norocoasă încât să o şi petreacă aşa, la fel cum nu toată lumea o cunoaşte pe Ioana Oprea, proprietara pensiunii de 3 margarete La Mesteceni, din localitatea Sălicea, judeţul Cluj!

Ioana organizează, influențată de sărbătorile Paștilor, un eveniment caritabil deosebit, sub sloganul „Bunici Fericiţi”: o masă tradiţională de „sărbători în familie” pentru 30 de persoane în vârstă.

Este ceea ce Ioana Oprea şi-a dorit să facă demult, este parte din visul ei, transformat de altfel într-unul dintre principiile care stau la baza afacerii ei: familia trebuie să fie parte din tot ceea ce faci, pentru că sufletul e în familie, iar fără suflet, nimic nu iese bine!

Mai multe detalii aflați din interviul următor.

Sunteți fericita proprietară a unei pensiuni de 3 margarete, pensiunea La Mesteceni. Cum a început această poveste?

Cred că povestea a început demult, în copilărie, când îmi doream cu ardoare să am și eu bunici la țară, pe care să îi pot vizita… Ai mei fuseseră strămutați de la țară la oraș, cum se obişnuia atunci, din cauza serviciului. La mine s-a întâmplat exact invers: prin prisma acestei afaceri, am fost nevoită să mă mut din oraș și, astfel, mi-am îndeplinit și visul legat de viața la țară: acum trăiesc aici! Şi partea şi mai frumoasă a poveştii am lăsat-o la final: pensiunea am ridicat-o pe locurile natale ale bunicilor mei, în satul Sălicea. Aşa, legătura cu ei va rămâme mereu puternică!

ioana oprea 1

Am aflat că veți organiza o cină caritabilă, cu ocazia sărbătorilor de Paști. Ne puteți spune despre ce este vorba?

Generația mea își aduce aminte cu siguranță de farmecul meselor în famile, îmbelşugate, aromate, descântate, de bucuria şi agitaţia aceea plăcută care anunţa sărbătorile alături de cei dragi, alături de familia…extinsă!

Am observat însă că aceste evenimente de sărbătoare s-au rărit, cu trecerea anilor, din diverse motive: fie s-au”rărit” sau „împrăştiat în lume” rudele, fie nu mai au, sau, mai bine zis, nu îşi mai fac timp să se reunească, fie, pur și simplu, nu se mai gândește nimeni la aceste momente în familie. Indiferent de motiv, ideea este că acest dor de ”sărbători împreună” mă copleșește mereu, iar acum m-am hotărât că e cazul să fac ceva să îl domolesc: să organizez o masă festivă, cu cât mai mulți invitați, de dragul vremurilor vechi.

Se va numi „Bunici Fericiţi” şi va fi un eveniment, pe care l-am pregătit în parteneriat cu Asociația Magic People. Vom avea astfel, pe data de 22 aprilie, La Mesteceni, 30 de persoane în vârstă, invitați speciali pentru evenimentul nostru!

De ce persoane în vârstă, ce v-a determinat să vă orientați spre acest public țintă?

Consider că persoanele din generația lor sunt persoane care pun pe plan secundar condiția socială, greutățile financiare sau povara vieții de zi cu zi. În schimb, pun la loc de cinste: mulțumirea sufletească, bucuria de a fi în preajma cuiva și, nu în ultimul rând, nevoia de afecțiune și tandrețe.

În general, persoanele în vârstă își doresc lucruri simple, dar atât de pline de sens: sănătate, respect și o companie plăcută. Iar noi le putem oferi ultimele două, alături de o amintire frumoasă, fără efort. De ce să nu o facem?!

ioana oprea 2

Care sunt planurile dvs. de viitor pentru pensiunea La Mesteceni?

Pfff, am aşa de multe planuri pentru acest loc minunat… ceea ce pot spune este că majoritatea sunt concepute în jurul ideii de afacere de şi în familie!

În primul rând, îmi doresc ca evenimentul acesta, „Bunici Fericiţi”, să devină un obicei La Mesteceni, şi să se extindă, dacă vreţi, şi către copii, nepoţi, strănepoţi, să putem spune, într-adevăr, că avem un portret de familie! De asemenea, m-aș bucura să găsim o modalitate să găzduim, lunar, o întâlnire a celor de vârsta a 3-a, să le oferim ocazia să-și împărtășească bucuriile, tristețile și experiențele, deopotrivă. Mi s-ar părea un gest de considerație, pe care îl merită din plin!

În afară de asta, pregătesc programul de deshidere al piscinii cu ocazia zilei de 1 mai. Vom avea un nou sistem de rezervări pentru locurile de la piscină, oferte speciale pentru cazare dar și un program de entertaiment pentru cei care vor fi prezenți!

ioana oprea 3

Interviu realizat de Andrada Borda

Credite foto: Lavinia Mureşan