„My Money Week”-program de educaţie financiară şi antreprenorială pentru elevi

Criza economică din Europa a impus necesitatea de a dezvolta un spirit antreprenorial, nu doar în rândul adulților, ci și în educația oferită tinerilor. Astfel, elevii au nevoie de activități extracurriculare care să le ofere o perspectivă nouă asupra talentelor proprii, respectiv a instrumentelor prin care acestea pot fi valorizate.

Ȋnţelegând această nevoie, Transylvania College a implementat, începând din anul şcolar 2010-2011 programul de educaţie financiară şi antreprenorială My Money Week, bazat pe curriculum britanic. Programul implementat de Transylvania College, The Cambridge International School in Cluj a câştigat în 2013 premiul cel mare, Global Money Week Award, la Summit-ul Internaţional organizat la Istanbul de fundaţia olandeză Child Youth Finance International.  Ȋn 2014, o echipă de elevi şi profesori de la Transylvania College au reprezentat România, alături de delegaţia BNR, la Summit-ul Internaţional de la New York, găzduit de ONU, unde ţara noastră a câştigat premiul global pentru eforturile făcute în domeniul implementării educaţiei financiare în rândul tinerilor.

Deja la a cincea ediţie, programul se va desfăşura în acest an în perioada 9-15 martie şi va implica întreaga comunitate a grădiniţei şi a şcolii, activităţile pregătite cu entuziasm de către profesori şi părinţi adresându-se atât celor mici, copiii din Grădiniţa Happy Kids şi din şcoala primară, cât şi elevilor din gimnaziu şi liceu. Peste 200 de elevi din şcoli din municipiu şi din ţară au confirmat de asemenea participarea la concursurile şi activităţile oferite în cadrul acestei săptămâni cu program inedit, care se va încheia cu o competiţie de debate în limba engleză, pe teme financiare, organizată în parteneriat cu ARDOR şi deschisă elevilor de liceu din ţară şi din străinătate. Liceenii aşteaptă cu nerăbdare şi evenimentul „10 Success Stories” care va avea loc marţi, 10 martie în Transylvania FORUM, auditorium-ul şcolii.

my money week 1

Elevii vor avea ocazia să asculte poveştile de succes ale unor oameni remarcabili, reprezentând domenii variate de activitate: Omer Tetik, Director General Banca Transilvania, banca ce a susţinut ca şi partener principal acest program, încă de la prima ediţie; Sinziana Maioreanu, CEO, AEGON Romania,de asemenea partener al programului, susţinand şi ediţia anterioară; Voicu Oprean, Director General AROBS Transilvania Software; David Trayford, Speaker şi Coach Singularity University-Sillicon Valley (Teentrepreneur); Dr. Florea Bogdan, Medic Specialist Neurologie; Conf. Dr. Ioan Nistor, Decan al Facultatii de Business; Anca Ivascau, Event Manager Gala 10; S-P O’Mahony, ‎CEO Opportunity Microcredit Romania; Monica Soare, CEO Artwin Consulting. Proiectul se bucură de sprijin şi din partea CITR Group. Elevii vor avea de asemenea ocazia să audă de la Felicia Tulai frumoasa poveste a uleiurilor Luna Solai şi vor afla cum a ajuns familia Tulai furnizori oficiali ai Casei Regale.

Chiar şi profesorii vor avea parte de educaţie financiară pentru gestionarea finanţelor personale, datorită unui program oferit pro bono profesorilor şi angajaţilor şcolii de către Bogdan Maioreanu.

Ediţia din acest an a programului My Money Week coincide cu o etapă importantă a proiectului ERASMUS „Viitorul e în mâinile tale!”.  Ȋn cadrul acestui program, șapte școli din spațiul Europei – din Cipru, instituția coordonatoare a proiectului, Finlanda, Turcia, Slovenia, Spania, Bulgaria și România – s-au mobilizat cu scopul comun de a propune noi modalități-soluții, menite să depășească criza social-economică ce afectează țările implicate (Cipru, Bulgaria, Spania și România). Partenerii caută soluţii pentru a crea egalități de șanse tuturor absolvenților, cu precădere celor dezavantajați din punct de vedere social ori personal, conform Planului Strategic European 2020 și prevederilor din Tratatul de la Lisabona, menite să “încurajeze participarea tinerilor la viața democratică din cadrul comunității europene.”

my money week  2

Cele șase țări partenere vor fi reprezentate la activităţile derulate la Transylvania College în My Money Week de 14 profesori și directori de şcoli: dna prof. Antigoni Komodiki, coordonatoarea proiectului, din Cipru, însoțită de dna prof. Tereza Markidou, de la Școala Primară nr 23 din Limassol;  dnul prof Eduard Iimenes și dna prof Mariona Parareda vor reprezenta Spania şi Școala FPEVB Escorial Vic; din orașul Turku, Finlanda, participă dnul Director Timo Lehtinen și dna prof Liisa Rounti. Oaspeții din Bulgaria sunt dna prof. Svetla Yordanova şi dna Director Rumenova Georgieva, iar din Turcia, reprezentanții sunt de la Școala Saraykoy Anadolu Lisesi din Denizly: dnul prof. Ozgur Boyaci, coordonatorul proiectului și dnul prof. Hasan Kolcu. Vor participa de asemenea patru profesori din Ljubljana, Slovenia, împreună cu dna Director Barbara Novinec. Toți cei paisprezece profesori din străinătate vor vizita Transylvania College cu scopul de a împărtăşi bune practici, de a evalua progresul parteneriatului Erasmus și, nu în ultimul rând, de a lua parte la o nouă experiență în cadrul proiectului de educație financiară My Money Week.

Transylvania College este singura școală internațională din România care oferă un traseu educațional complet, de la creșă până la liceu, cu sistem de boarding-internat după model britanic, dedicat în mod special elevilor de liceu şi celor care intră în clasa a VIII-a. În anul școlar 2014 – 2015, aproape 600 de elevi, din 25 de ţări, de pe 6 continente, au ales Transylvania College pentru educația la standarde internaționale oferită de această instituție.