Drupal Camp, la Cluj-Napoca

Comunitatea internaţională Drupal organizează, în fiecare an, sute de evenimente dedicate Drupal (camp-uri, conferinţe, meetup-uri). Anul acesta, pentru a 5-a oară în România, Drupal Camp va fi organizat în Cluj-Napoca, un oraş multicultural cu un potenţial semnificativ în domeniul IT, fiind cel mai mare oraş universitar din zonă, cu facultăţi care pregătesc an de an specialişti în dezvoltare de software.

Ediţiile anterioare din Timişoara (2010), Bucureşti (2011), Arad (2012) şi Târgu Mureş (2013) cât şi cea de la Cluj-Napoca sunt organizate de către Asociaţia Drupal România. Asociaţia susţine comunitatea Drupal din România cu finanţare, infrastructură, organizarea de evenimente, promovare şi distribuţia Drupal.

Misiunea Drupal Camp Cluj constă în promovarea şi răspândirea utilizării platformei open source Drupal şi conectarea comunităţilor locale şi regionale.

Evenimentul va avea loc în data de 14-15 Martie 2015 în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, de pe strada Teodor Mihali nr.58-60, Amfiteatrul A1.

drupal camp cluj 2015

Drupal Camp Cluj este dedicat tuturor celor care vor să se familiarizeze sau sunt deja experimentaţi în utilizarea platformei Drupal.

Drupal este un sistem modular open-source de management al conținutului ( CMS ) scris în PHP și distribuit sub GNU General Public License. A câștigat în popularitate mulțumită faptului că este uşor de instalat şi configurat, administrarea şi editarea conţinutului este cât se poate de facilă, oferă foarte multe funcţionalităţi, este flexibil, este o soluţie foarte bună pentru site-urile de utilizatori şi comunităţi (de la blog-uri personale, la magazine online, site-uri guvernamentale, site-uri de prezentare sau chiar reţele sociale), este orientat spre SEO, în fiecare zi se adaugă pe drupal.org module şi teme noi care se pot folosi gratuit. În plus, modulele deja existente sunt constant updatate, revizuite şi îmbunătăţite.

Organizatorii se aşteaptă ca la acest eveniment să participe utilizatori şi dezvoltatori din România, Ungaria, şi alte țări ale Europei Centrale și de Est.

Participanţii vor avea ocazia să ia parte la sesiuni de prezentări, susţinute de speakeri din comunitatea globală Drupal, care abordează diferite aspecte ale platformei open source:

  • prezentarea tehnicilor de ultimă generaţie în dezvoltare aplicaţiilor web utilizând Drupal 8 şi AngularJS;
  • prezentarea şi configurarea celei mai recente versiuni: Drupal 8;
  • crearea modulelor utilizabile şi durabile în Drupal 8;
  • dezvoltarea unui produs digital utilizând Drupal;
  • avantajele şi dezavantajele utilizării instrumentului open-source de integrare continua Jenkins; testarea automată la proiectele existente, stress testing şi integrarea sistemelor de bug tracking;
  • conceptul multi-site-urilor şi implementarea acestora utilizând Drupal;
  • prezentarea temei Open Framework
  • soluţii pentru îmbunătăţirea performanţei aplicaţiilor web etc.

Participanţii vor avea posibilitatea să  intre în contact cu reprezentanţi ai unor companii din domeniul dezvoltării de software dar şi cu reprezentanţi ai comunităţii Drupal, o comunitate cu peste 16.000 de dezvoltatori în întreaga lume.

Pagina oficială a eveniementului este http://cluj2015.drupalcamp.ro/.