A fost inaugurat Centrul de Științe SPArK al Școlii Internaționale Cambridge Transylvania College

Excelența Sa, Paul Brummell, Ambasadorul Marii Britanii în România a inaugurat ieri, la Transylvania College în Cluj-Napoca, noul centru de științe SPArK al școlii. Pe lângă simbolistica scânteii creatoare, denumirea a fost concepută astfel încât să înglobeze elemente reprezentative din domeniile științifice capabile să ne modeleze societatea și lumea ca întreg:

 Sulphur (științe aplicate),  Phosphorus (chimie),    Argon (fizică),   Kalium (biologie).

SPArK Science Centre a fost creat la Transylvania College din preocuparea continuă pentru inovarea educaţională la scară cât mai largă,  precum şi din dorința de a insufla respect şi dragoste faţă de ştiinţă, stimulându-i pe elevi să obţină performanţe in domeniul ştiinței şi să ia în considerare ştiinţa ca opțiune de carieră.

15957153824_e8f341db73_z

Cu ajutorul unei investiții britanice în valoare de 130.000 euro, Transylvania College a reușit să construiască un centru ultra-performant, cu un viitor promițător în domeniul cercetării științifice. În deschiderea evenimentului, Prof. Dr. Dorina Girbovan a explicat nevoia care a stat la baza construirii centrului de stiinte SPArK. Centrul este format din două laboratoare, unul pentru activitățile teoretice și unul pentru cele practice, conform standardelor impuse de curriculum-ul britanic. Unicitatea laboratorului este dată de integrarea în același spațiu a unei zone dedicate experimentelor („wet area”), în imediata proximitate a zonei dedicate studiului teoretic. Astfel, elevii pot pune imediat în practică ceea ce au învățat în prima parte a orei de curs. Toți elevii din gimnaziu și liceu au acces în laborator. În liceul internațional al Transylvania College elevii se pregătesc pentru a susține examene Cambridge, IGCSE și A-Levels, acestea din urmă fiind echivalente ale bacalaureatului. Subiectele examenelor Cambridge de științe (fizică, chimie, biologie) pe care elevii le susțin pe parcursul liceului includ obligatoriu și probe practice, experimentele reprezentând un procentaj important în scorul final. Aceste dotări le permit elevilor să se pregătească la cel mai avansat nivel pentru specializări ulterioare în domenii precum medicina, cercetarea în domenii științifice, arhitectura.

16578071261_ff275ace96_z

“A fost o placere să vizitez Transylvania College cu ocazia inaugurării centrului de științe SPArK, un laborator unic, care cu siguranța va fi o resursă foarte valoroasă în formarea unor noi generații de specialiști în domeniul știintelor.  Urez mult succes școlii și elevilor care studiază la Transylvania College,” a declarat Excelența Sa, Paul Brummell, Ambasadorul Marii Britanii în România.

Paul Brummell, împreună cu ceilalți invitați, s-au alăturat elevilor prezenți în laborator, pentru a le urmări experimentele din fizică, chimie și biologie, precum: măsurarea rezistivității unui conductor, echilibrul de forțe, disecție și microscopie inimă și rinichi, viteza de reacție, vulcani.

“Este foarte interesant ceea ce am vazut, mediul mi se pare extrem de familiar, aducându-mi aminte de anii de școală. Pe de altă parte, progresul tehnologic este remarcabil și acesti copii sunt foarte norocoși să se bucure de astfel de oportunități,” a declarat Excelența Sa.

Gheorghe Vușcan, prefectul județului Cluj, a declarat că, ținând cont de faptul că se dorește realizarea unui centru de științe la nivel local, în care să aibă acces comunitatea locală, centrul de științe SPArK este chiar “scânteia” care dă startul acestei inițiative.

Doamna Lucinda Scott, unul dintre susținătorul școlii de la fondare acum 22 de ani, a remarcat faptul că, alături de dotările la standarde internaționale pe care le oferă campusul Transylvania College, cele mai valoroase resurse sunt dascălii care predau din pasiune și cu vocatie, care pot ajuta elevii să se bucure de succes în orice domeniu aleg să profeseze.

Mai multe fotografii găsiţi pe flickr.com.