Persoana cu “școli înalte”- îmi pare rău că nu am candidat

10171874_919968274683467_7776118804389899666_npoate peste 4 ani…. 

Nu v-am povestit niciodată despre mine, cea educată la “școli înalte” – așa cum ar fi spus bunica. Adevărul este că am trecut de la un domeniu la altul în cei peste 15 ani de când îmi câștig singură existența. De fiecare dată însă am avut grijă să cunosc cât mai bine domeniul în care activam.

Fac parte din generația de antreprenori care nu a (prea) avut nevoie să își facă un CV din simplul motiv că nu prea am participat la interviuri. Cumva m-au găsit ei pe mine sau mi-am făcut singură un parcurs.

Însă vreau să mi-l fac acum, pentru a intra și eu în rând cu lumea…” bună”. Am terminat Facultatea de Sociologie-Științe Politice în Iași și am ajuns să lucrez pentru Președintele României (Emil Constantinescu) într-o structură care urma să devină echipa de campanie la nivel național. Am „absolvit” în acea perioadă Național Democratic Institute (NDI) și am activat o perioadă ca trainer pentru NDI în cadrul unui program de pregătire a partidelor din România. Pe rând, am coordonat organizarea la nivel național a evenimentelor de campanie electorală pentru Mugur Isărescu și mai târziu am făcut parte din grupul de fondatori a unei mișcări politice menite a fi o șansă pentru cei nereprezentați: Uniunea pentru Reconstrucția României – URR.

În perioada URR am absolvit cel mai lung și complex program de formare în management: de la cercetare de piață, studii de marketing, vânzări și până la macroeconomie. Am învățat de la cei mai buni. Și pentru că timpul e important, am absolvit și cursurile de time management la TMI.

Întâmplarea a făcut să părăsesc domeniul politic și să intru în domeniul designului și amenajărilor interioare. Și m-am pus din nou pe studiu, că doar bunul gust și bunul simț nu erau de ajuns. Așa am ajuns din nou la absolvire: Lago – desing house din Italia, Cassina I Maestri și am participat la peste 20 de târguri internaționale de profil. Iar în partea de construcții și antreprenoriat am avut Coach personal (se poartă, să știți!).

Și vă dați seama: am uitat să candidez!!! Mi-am dat seama zilele acestea, când am citit spicuiri din CV-ul Rovanei Plumb, o altă care s-a dat absolventă de Școli de Școli, când nici măcar secretara de acolo n-o găsea pe listă.

Oare când se va așeza țara aceasta și cei care își doresc să ne conducă vor avea o măsură a bunul simț? Nu e tot una să fii absolvent, cu a participa la un curs de 2 săptămâni de unde ai primit o diplomă de participare – care nu atestă în fapt nimic. Când vor învăța și politicienii că un CV are legătură cu ceea ce știu și pot să facă, ceea ce îi reprezintă și scrisoarea de intenție trebuie să ne convingă că sunt capabili să facă față postului. Și că nu are legătură cu școlile înalte. Și nu numai despre ei este vorba (sau poate de la ei ni se trage?) ci despre toți cei care, neavând încredere suficientă în forțele proprii, au tendința de a se ascunde în spatele unor „diplome” primite uneori după un sfârșit de săptămână de participare la un curs.

Nu ar fi mai bine dacă „ne-am iubi, ne-am valoriza, ne-am căuta drumul și nu ne-am opri din învățat?” Și asta pe bune și fără să simțim nevoia să ne îmbrăcăm cu alte haine doar din dorința de a da bine?

Dați-mi voie să rectific: NDI a fost un curs, frumos e drept, dar pe care pot alege să vi-l prezint așa cum a fost, nedistorsionat sau plin de importanță și cuvinte lungi, de preferat în engleză.

Coach-ul personal în antreprenoriat e de fapt soțul meu, de la care am „furat” meserie, iar la TMI am fost la un curs de 2 zile de management a timpului, pe care nu am știut să-l aplic în practică.

 Dar… dă bine la CV.

Nu am terminat o facultate de design interior, însă sunt un antreprenor în acest domeniu – unul care învață mult, este autodidact, se cultivă zilnic, face ce face cu pasiune și de aproape 10 ani se ocupă de interioare… cu bun gust. Și pentru că am bun simț, mă prezint așa cum sunt, fără a-mi aroga „școli înalte”.

Și dacă simți nevoia de a „ambala strălucitor competențe pe care nu le ai” sau dacă nu ai suficientă încredere în propriile forțe și propria viziune, te sfătuiesc să suni un psiholog. Asta nu înseamnă că ești „nebun”, ci din contră, că ești înțelept și cu bun simț.

La bună reauzire,

Diana