AG Prime – când firma îţi devine o a doua familie

AG Prime este o companie de IT cu sediul în Cluj, fondată de Gabriel şi Andreea Ungureanu, o mică firmă ce are acum o echipă care s-a format în timp şi care funcţionează ca o familie.

Nu intrăm în termeni tehnici, că… ne depăşesc, dar am stat de vorbă cu A-ul din AG Prime, Andreea, şi ne-a povestit mai multe despre trecerea de la freelancing, adunatul experienţei prin alte companii, până la realizarea unui vis cu propria firmă şi munca într-o echipă călduroasă.andreea ag prime

Ce făceaţi înainte să fondaţi AG-prime?

Istoria noastră începe în ultimul an de facultate (eu – studentă la ştiinte economice şi Gabriel – student la informatică) când un prieten şi-a înfiinţat o asociaţie nonprofit pentru copii şi ne-a rugat să îi ajutăm cu site-ul şi restul de imagine.

Apoi a urmat un prieten al unui prieten cu un site de prezentare pentru un medic pediatru şi tot aşa au început să se adune proiecte frumoase la care munceam zi şi noapte.

Pe atunci eu faceam designul grafic, Gabriel programarea, iar ideile le concepeam împreună.

Cum v-a venit ideea acestui proiect?

Când au început să se adune proiectele am vrut să avem şi noi o imagine frumoasă, să ştie oamenii cine suntem şi proiectele la care am mai lucrat să fie adunate într-un singur loc. Aşa am început să lucrăm la prima noastră variantă de site şi de aici a urmat înfiinţarea propriu zisă a firmei, deoarece aveam nevoie să dăm facturi, să încheiem nişte contracte, să avem o formă legală. Astfel s-a născut AG Prime.

Pe atunci locuiam în Suceava, locul unde am şi copilărit, însă în 2008 ne-am mutat la Cluj, unde eu făcusem facultatea. Ne plăceau oamenii de aici şi perspectivele pe care le aveam.

În momentul mutării, am hotărât să ne angajăm, deoarece simţeam că avem nevoie de experienţă, doream să ne construim o carieră, fiecare în domeniul în care a studiat.

Am lucrat în jur de un an, eu la o firmă mare de IT din Cluj, ca şi consultant în vânzări online. Făceam mult mai mult de atât, făceam un fel de management de proiect pentru magazinul online al firmei. Era un proiect micuţ într-o firmă mare, iar aspiraţiile mele erau foarte mari şi setea de a face foarte multe lucruri m-a convins că nu era acolo locul meu.

Gabriel a lucrat în acest timp alături de o echipă tânără ca developer, a vrut să facă Drupal*, dar ei nu au fost pregătiţi pentru acest pas.

Am hotărât împreună că era momentul să luăm „taurul de coarne” şi să dezvoltam AG Prime. Câteva luni am facut freelancing, timp în care a venit pe lume şi băieţelul nostru.

Descoperisem Drupal, cu tot ce este el, cu tehnologie, comunitate şi cerinţă pe piaţă şi aşa am început să primim proiecte de Drupal. Gabriel făcea partea de programare, iar eu partea de promovare, contractare şi contabilitate.

În 2011 ne-am deschis birou în Cluj şi am angajat primii 3 oameni, acum suntem peste 20.

gabriel ag prime

Cum este să aveţi propria firmă?

Muncim mult, dar de fiecare dată avem un motor intern care ne mobilizează, pasiunea şi devotamentul sunt prezente în orice proiect nou pe care îl incepem. AG Prime este ca o familie, deci pentru noi, firma este a doua familie.

Iar atunci când lucrezi în familie, e bine să conturezi foarte clar rolul fiecăruia, aşa cum o faci pentru orice persoană din firmă, astfel poţi realiza un parteneriat de durată şi o echipă integră.

Ce probleme aţi întâmpinat pe parcurs?

Problemele nu sunt puţine, dar depinde cum le priveşti şi cum le abordezi.

Ne-a fost greu când ne-a plecat primul om din firmă deoarece am investit foarte mult în oameni încă de la început, și când mă refer la investit vorbesc despre faptul că am „crescut” oameni, am „crescut” profesioniști. Însă cu timpul ne-am dat seama că au rămas alături de noi cei care își doreau cu adevărat să rămână și care doream și noi cu adevărat să rămână, oamenii cu care împărtășeam aceleași valențe, aceleași vise, oameni cu care suntem și acum cot la cot, în fiecare zi, în orice ne propunem.

Cum vă descurcaţi cu coordonarea echipei? Cât timp v-a luat să o formaţi şi cum reuşiţi să o motivaţi?

Tipul de coordonare al echipei s-a schimbat mult în ultima perioadă deoarece la sfârșitul lui 2013 eram în jur de 15 oameni, iar acum suntem 24. Acum avem o structură bine definită și oameni de bază în poziții cheie. Fiecare membru al echipei, de la testeri și până la project manageri, își știu foarte bine atribuțiile și au definite obiective SMART. Punem foarte mare accent pe construirea unui mediu transparent și realizarea unei comunicări eficiente.

După cum spuneam, suntem ca o familie. Ce înseamnă acest lucru? Deciziile le luăm împreună, democratic, fiecare are libertatea deplină să își exprime punctul de vedere, nimeni nu are păreri proaste, suntem flexibili și oferim șansa fiecărei persoane în parte să își găsească locul și rolul potrivit, să poată străluci.

ag prime echipa

Care vă sunt cele mai dragi proiecte realizate de AG Prime?

Profesioniştii se formează cu ajutorul provocărilor.

Unul din criteriile de selectare a proiectelor la care lucrăm este „challenge-ul”, iar majoritatea proiectelor la care am lucrat în ultima perioadă au adus un plus de valoare echipei.

Ce vă face diferiţi faţă de ceilalţi de pe piaţa IT?

Misiunea noastră este să devenim unul dintre cei mai buni furnizori de servicii web integrate din Europa. Iar orientarea către client, devotamentul şi implicarea în fiecare proiect sunt în capul listei pe parte de obiective.

Ce le recomandaţi celor care sunt la început de drum şi vor să îşi deschidă o afacere în IT, în Cluj-Napoca?

Să își definească foarte bine misiunea, strategia și obiectivele. Noi suntem oameni de acțiune și am început cu muncă, însă, în timp am înțeles că pentru a-ți păstra focusul, ai nevoie și de planuri bine definite.

Foto: Arhiva personală Andreea Ungureanu

*Drupal este un sistem modular open source de gestionare a conținutului, un cadru de dezvoltare pentru aplicații web și motor de blogging. Drupal este unul dintre cele mai bune CMS-uri (Content Management Systems). După anul 2000 Drupal a câștigat în popularitate mulțumită flexibilității, adaptabilității, ușurinței în administrare și exploatare, precum și a unei comunități online foarte active.

Diana Câmpean
Diana Câmpean

Am terminat jurnalismul și, deși ar fi putut să “mă termine” și el pe mine, mereu am mers mai departe mânată de gândul: “eu vreau să scriu!”. Și cel mai mult îmi place să scriu despre oamenii sinceri, despre cei care surprind și prin cele mai mărunte gesturi, cei care trec împăcați cu ei prin viață și care știu să viseze fără șovăieli.