Guest post. Sportul în vacanța de vară, o plăcere

Trebuie să recunoaștem: sportul se poartă. Vremurile s-au schimbat, iar românii au început să ia cu asalt sălile de sport, îndemnați și de reclamele tv și radio care urlă la finalul oricărui buletin de știri sau calup de publicitate “Pentru o viață sănătoasă, faceți mișcare cel puțin 30 de minute în fiecare zi”.  E salutară această conformare la ceea ce se întâmplă de mulți ani în țările din Occident, sportul ajutându-ne și pe noi, românii, să intrăm în rând cu lumea. Dar ce se întâmplă cu turistul român când pleacă în străinătate? Își păstrează obiceiurile de acasă sau uită cu totul de sine, înțelegând cele câteva zile de relaxare ca o pauză de la toate constrângerile, pe principiul totul e permis, totul însemnând dezmățuri culinare, o continuă bună dispoziție care te face să te porți familiar cu alți turiști pe care-i întâlnești la masă sau la plajă, o pungă largă la shopping, alegerea unui hotel cu plajă de nudiști etc. (și lista poate continua, în funcție de preferințele fiecăruia).

[easyrotator]erc_93_1407926233[/easyrotator]

E hotărât lucru: în vacanță ne permitem să facem ceea ce nu obișnuim să facem în fiecare zi acasă. Cel puțin eu așa obișnuiesc să fac, axându-mă în principal pe deliciile culinare servite la orice oră. Cum să fii în Turcia și să refuzi o baclava făcută la ea acasă, servită ea fie și la cină?! Sau în Egipt, ce motiv ai avea să refuzi acele foietaje însiropate cu diferite arome și fistic presărat deasupra, acele budinci colorate cu frișcă, dulcețurile făcute din nuci, trandafiri sau chiar dovlecel, numai bune de asezonat cu felurite gofrete sau plăcintele proaspăt luate de pe lespede? De fiecare dată când am vizitat în excursiile de informare sala de fitness a unui hotel, mi se părea pierdere de vreme. Toată adunătura aia de aparate, care mai de care mai sofisticate, mirosul aparte de cauciuc și aer stătut mă făceau să vreau să plec cât mai repede de acolo și dacă tot trebuia să stau până managereul hotelului își lăuda aparatura și performața acesteia, atunci îmi găseam o bucățică de geam prin care să privesc plaja și valurile mării care sclipeau în lumina orbitoare a soarelui, visând la momentul în care mă voi tolăni într-un șezlong pe nisipul încins. Sunt însă turiști care își păstrează bunele obiceiuri de acasă și în țările pe care le vizitează. “Nu  vreau să plec în Turcia, că ei au All Inclusive și mă îngraș”, spunea o doamnă care venise în agenție cu gândul la vacanță. Am vrut să adaug că alegerea de a mânca sau nu, ne aparține, dar parcă doamna îmi citise gândurile și spuse, în aceeași secundă, șoptit și cu un aer ușor jenat “Nu mă pot abține!”. Și în acel moment am înțeles-o perfect. În general, toate hotelurile din marile orașe europene au săli de fitness, și nu orice săli, ci din acelea cu dotări sofisticate, care dau un aer de profesionalism hotelului ca ansamblu.

În călătoriile de business în general românii aleg hoteluri care să ofere facilități ca sală de fitness și piscină. Sunt situații în care aceste criterii primează în alegerea hotelului, acești turiști fiind genul de persoane care e limpede că și acasă fac zilnic mișcare și probabil au și piscină în propria curte. În vacanță trebuie să avem cel puțin același confort ca acasă, dacă nu un confort sporit – iată un principiu care va atrage după sine doar turiști fericiți. Pentru turiștii pasionați de adrenalină, mișcare în aer liber și iubitori de drumeții montane, recomand o vacanță în Austria. Pensiunile austrice sunt cele mai cochete, fermecătoare și drăguțe unități de cazare unde să petreci câteva zile împreună cu familia, în mijlocul munților. Ce poți să faci în afară de a admira de la înălțime peisajele, a gusta diferite tipuri de cașcaval făcut în gospodăria gazdelor și a face plimbări pe munte? Incredibil de multe alte activități, extrem de incitante, diverse și inedite, care abia dacă-ți mai vor lasă timp să stai cu burta la soare, așa cum probabil ți-ai planificat intitial.

[easyrotator]erc_76_1407926414[/easyrotator]

Drumeții de aventură “Schmidolin’s Baptism of fire”  – Zell am See

Este un drum de hiking cu mai multe puncte de atracții unde poți face activități care să-ți ridice nivelul adrenalinei: o grădină cu frânghii pe care te poți cățăra, “Schmidolin’s Rocket Bike” – o roată imensă cu spițe de lemn unde încape toată familia, care se va învârti timp de câteva minute în aer. Cool!

Plimbare cu mocănița austrică

Vei merge cu trenul cu aburi, străbătând colinele pline de verdeață ale Austriei pe o cale ferată cu ecartament îngust, de la Zell am See, trecând prin Pinzgau până la cascadele din stațiunea Krimml. Trenul vechi cu aburi este o plăcere pentru cei nostalgici, după cum susțin austriecii.

 Maisiflitzer sau roller coaster-ul alpin

Sună periculos, dar nu este deloc așa: traseul este spectaculos și lin, astfel că familiile cu copii pot urca fără grijă în acest roller coaster. În jur vei găsi parc de distracții, petting zoo, carusel, castel medieval, bikepark, cursuri de go-kart și alte giumbușlucuri de genul acesta pe care probabil nu le-ai încercat în viața ta.

[easyrotator]erc_44_1407926895[/easyrotator]

 Hohenburg Rock Climbing Arena

 Aici vei putea să faci cățărări montane sub supravegherea unui ghid montan autorizat.

 Golf la Sportcamp Woferlgut Bruck

Un astfel de golf aș juca și eu, este extrem de inedit și amuzant! Se numește golf  cu 12 găuri sau golf de aventură, pentru că obstacolele sunt nenumărate în cale: cascade, pârâuri, podețe, gropi și aflorimente stâncoase. Se organizează cursuri atât pentru avansați, cât și pentru începători.

 Hiking la Weissee Glacier World Uttendorf

În Parcul Național Hohe Tauern vei avea parte de panorame superbe asupra munților, lacurilor și ghețarilor Austriei. Vei putea face hiking și plimbări montane.

Pasul Kitzloch, Klamm

Timp de două ceasuri te vei aventura prin poteci înguste montane, cu pietre care se rostogolesc, pereți stâncoși abrupți și apele râului Rauriser Ache care se revarsă peste toate acestea.  În lunile iulie și august, pasul se poate vizita noaptea, cu torțe în mână și muzică live asigurată de muzicieni din zonă.

 Cățărări la Felsenfest Climbing Gym

 Else locul perfect pentru amatorii de cățărări profesioniști, ambițioși sau începători, cu o suprafața de cățărare de 1.700 mp.

Traseu la înălțime pe frânghii

High Rope Park este situat în inima văii Saalbach Hintergelmm, peisajele montane din jur fiind impresionante. Experimentează o nouă perspectivă de la înălțime asupra  pădurilor, dealurilor și pășunilor montane!

Lista atracțiilor din Alpii austrieci poate continua, activitățile sportive și de divertisment fiind diverse și inepuizabile, stațiuni ca Tyrol, Kaprun, Salzburg, Saalach Valley, Leogang, Krimml sau Zeel Am See care știu să-și atragă turiștii iarna, în timpul sezonului de schi găsind o mulțime de alternative ingenioase de a-și păstra vizitatorii și pe timpul verii, lucru demn de laudă. Pentru cei dornici de o vacanță activă, Austria are cu siguranță ce oferi, ofertele de sejur Austria  fiind extrem de atractive în sezonul estival. Noțiunea de sport în destinațiile de vacanță cu familia suferă clar modificări, activitățile sportive fiind o îmbinare de efort fizic moderat, adrenalină, divertisment și efect educativ. Sportul în vacanță de vară cu siguranță nu înseamnă arderea caloriilor, încrâncenare pe bicicletă sau refuzul consumului de înghețată. Pentru acestea există restul zilelor din an.

Text semnat de Bianca Petean