Ileana Răducanu: „De mică am fost învățată să fac doar ceea ce-mi place cu adevărat”

10Ileana Răducanu este redactorul șef al Elle Decoration, cea mai prestigioasă revistă din România în acest domeniu. Mereu în căutarea valorilor ce merită descoperite și promovate, Ileana se înconjoară de frumos, în toate nuanțele sale. Și pentru că designul îmbracă multe forme ale frumosului, astăzi Ileana ne vorbește despre pasiunea sa: designul autohton.

Dacă ar fi să vorbeşti despre tine, în cuvinte frumoase, ce ai spune? Sau cum te-ai descrie?

Ah, păi o să-ți spun ce am mai auzit deja spunându-se despre mine.

Sunt un foarte bun scouter de oameni talentați. Am această capacitate de a descoperi și de a mă înconjura de persoane cu potențial artistic și creativ, iar atunci când îi întâlnesc fac tot ce îmi stă în putință să îi ajut să își atingă visele.  O fac întotdeuna pro bono și munca mea în această direcție o consider o investiție în viitor. Sună cam pompos, dar așa e, sunt o idealistă care crede că fiecare contribuție, oricât de mică și de nesemnificativă ar părea, poate ajuta la dezvoltarea în bine a societății. Sunt și o mare patrioată și cele mai multe dintre proiectele mele sunt îndreptate în această direcție – în descoperirea și promovarea valorilor autohtone.

O paranteză: Există un curs de actorie la DallesGo (dallesgo.ro) pe care l-am iniţiat acum 4-5 ani. La final, cursanţii (de diferite vârste, de la adolescenţi, la adulţi) joacă într-o piesă pe care o scriu special pentru ei, pe scena unui teatru din București. Pentru că nu am prea mult timp de introspecţii, încerc să-i cunosc mai bine (pentru a le scrie personajele), punându-le și această întrebare și de fiecare dată primesc obiecţii pentru că nimeni nu vrea “să se laude”.  Și uite cum se răstoarnă situaţia și sunt pusă în pielea lor!

Pe scenă, la terminarea piesei, alături de adolescenții din proiectul de dezvoltare personală prin actorie.
Pe scenă, la terminarea piesei, alături de adolescenții din proiectul de dezvoltare personală prin actorie.

De unde pasiunea pentru design?

Am moștenit-o de la mama, care a lucrat o viață ca monteur de film, adică s-a dezvoltat într-un mediu artistic, așa că făcea orice ca să iasă din rutina stilului de viață impus de comuniști. Îmi amintesc cum mă întorceam de la școală și nu mai îmi recunoșteam apartamentul, pentru că schimba periodic locul mobilei. A făcut-o ani la rând, de altfel încă și-a păstrat acest obicei. Așa am învățat că obiectele pot avea diverse funcțiuni, că pot fi așezate într-un alt contex și se schimbă complet. Apoi, m-au fascinat decorurile de pe platourile de filmare, unde practic mi-am petrecut mare parte din copilărie. Probabil  și de acolo mi se trage.

Alături de domnul Justin Capră, celebrul inventator român.
Alături de domnul Justin Capră, celebrul inventator român.

Ştiu că eşti implicate în foarte multe proiecte, cele mai multe dintre ele susţinând ceea ce înseamna design/decor românesc. Vorbeşte-ne despre câteva dintre ele.

Revista ELLE Decoration este unul dintre aceste proiecte de susținere a designului autohton și probabil cel mai important. Criza a lovit din plin această publicație, pentru că se adresează unui segment de nișă, dar mi-am dorit foarte mult să fie titlul în continuare pe piață, fiindcă de aici au derivat proiecte datorită cărora am descoperit și susținut mulți tineri talentați.

La jurizarea proiectelor Dependent De Design
La jurizarea proiectelor Dependent De Design

Astfel, Dependent De Design este un concurs destinat designerilor de obiect, concurs pe care l-am organziat câțiva ani la rând. Toți câștigătorii acestei competiții au ajuns să creeze mai departe obiecte foarte frumoase, au ajuns să își facă propria lor afacere în domeniu și să își vândă produsele. Încă nu pot să spun că au ajuns să trăiască din asta, dar au început să își facă un nume și să fie apreciați penru ceea ce fac. Și de aici până la succesul adevărat mai sunt doar câțiva pași.

În această toamnă pregătesc o decernare de premii, cu o mai mare desfășurare de forțe, și se referă la mai multe domenii din zona de design interior. Este un proiect care se află sub licență internațională, și este menit să certifice munca celor mai talentați români din acest domeniu. Încă nu pot să dau foarte multe detalii, dar vă pot spune că evenimentul de decernare ELLE Decoration Design Awards va avea loc în noiembrie.

La decernările Dependent De Design 2012
La decernările Dependent De Design 2012
Decernarea DDD 2013
Decernarea DDD 2013
Câștigătorii DDD de anul trecut
Câștigătorii DDD de anul trecut

“Bucureşti, te iubesc!” şi în curând “Cluj, te iubesc!”. Care e povestea filmelor şi cea din spatele lor?

Anul trecut am decis să pun bazele unui proiect destul de curajos pentru mine, fiindcă nu mai făcusem asta. Ideea s-a născut la o masă cu câțiva prieteni, unii foarte tineri și entuziaști; inițial am vrut să facem un documentar despre București, în care să arătăm locurile cool din capitală. Pe măsură ce se contura proiectul și atrăgeam în el și alte suflete pasionate, ne-am dat seama că impactul va fi mai mare dacă filmăm o poveste-ficțiune, și așa am ajuns să scriu o poveste de dragoste, care se întâmplă pe fundalul orașului. Acum cred că e momentul să specific că am terminat U.N.A.T.C, însă înainte de a mă îndrepta spre un domeniu complet diferit de industria cinematografiei, am primit două premii pentru scenariile pe care le scrisesem în facultate, unul în 2000, pentru un scurtmetraj, la festivalul Cinemaiubit, și în 2003, am primit Marele Premiu la concursul de scenarii organizat de HBO, pentru lung-metraj. De-a lungul timpului am mai scris scenarii pentru videoclipuri sau reclame, însă întotdeauna ca pe o activitate din zona hobby. Prin urmare, nu sunt străină de acest domeniu, doar că în ultimii 11 ani nu a fost activitatea mea principală. Acum un an habar nu aveam cât de multe resurse înghite un film, chiar și de scurt metraj, dar cumva  am reușit să-l terminăm. Și pentru că e vorba de o producție independentă, cu ajutorul echipei Bucharest Design Center ne-a fost ușor să facem în așa fel încât să se regăsească în film cât mai multe produse ale designerilor de obiect, pe care i-am tot menționat în comunicatele de presă.

La avanpremiera scurt-metrajului București, te iubesc! cu actorii Filip Ristovski, Kira Hagi, Rareș Andrici și producătorul Liviu Lupșa.
La avanpremiera scurt-metrajului București, te iubesc! cu actorii Filip Ristovski, Kira Hagi, Rareș Andrici și producătorul Liviu Lupșa.

Deocamdată filmul circulă în regim închis, în principal pe la festivaluri (în afara competiției), dar de la anul o să poată fi văzut on-line. Feedback-ul pe care îl primim de la cei care l-au văzut este mult peste așteptările noastre. Este un film pozitiv și probabil publicul simte nevoia să descopere și aspectele plăcute ale vieții. Astfel, am fost încurajați să continuăm acest tip de proiect. Cluj a apărut imediat în discuție și decizia a fost luată. Acum suntem încă în pregătiri și nu am multe să îți povestesc, dar la anul pe vremea asta probabil or să se încheie filmările.

Cum apare Clujul pe harta designului românesc? Ne deosebeşte ceva la acest capitol?

Unul dintre tinerii designeri de obiect, Marele Câștigător al competiției Dependent De Design, este din Cluj! Se numește Tudor Bălănean și a câștigat dintre sute de participanți care au trimis din toată țara. El face și amenajări foarte frumoase. Apoi, aveți aici un foarte talentat designer de interior, Genoveva Hossu, care a apărut și în ELLE Decoration. Ar mai fi și faptul că un site internațional extrem de popular, Bored Panda, a inclus Joben Bistro din Cluj, în topul 20 cu cele mai spectaculoase baruri tematice din lume! Deci, da, Clujul este pe harta designului, cu siguranță!

Care sunt artiştii români pe care îi prefer din zona designului?

Orice designer care creează, perseverează și nu se dă bătut după primele eșecuri devine imediat designerul meu preferat. Majoritatea celor pe care îi susțin se află în ultimul număr al revistei.

La deschidrea spre vizionare a casei sustenabile Soleta (soleta.ro) alături de Elis Popescu (designist.ro)
La deschidrea spre vizionare a casei sustenabile Soleta (soleta.ro) alături de Elis Popescu (designist.ro)

Cum vezi aceasta industrie creativă în 5 ani?

Acum cinci ani abia dacă existau doi-trei designeri care să creeze mai mult de un prototip. Acum sunt câteva zeci de minți creative care chiar își pun în aplicare ideile și apoi le comercializează (îi găsiți pe platformele online care le sunt dedicate: bucharestdesigncenter.org, dizainar.ro, cid-grup.ro). Sper ca peste cinci ani să vorbim despre designeri recunoscuți la nivel internațional.

Designerii Codrin Stănciulescu și Mira Ene, câștigătorii unei ediții DDD, au avut anul acesta un stand în timpul celui mai mare târg de mobilă din Europa, Fiera Milano. Am fost tare mândră de ei pentru că au și câștigat un premiu foarte important pentru cariera lor viitoare.
Designerii Codrin Stănciulescu și Mira Ene, câștigătorii unei ediții DDD, au avut anul acesta un stand în timpul celui mai mare târg de mobilă din Europa, Fiera Milano. Am fost tare mândră de ei pentru că au și câștigat un premiu foarte important pentru cariera lor viitoare.

Dacă ar fi să o iei de la capăt, ai fi…?

Dintodeauna am sentimentul că viața trece cam prea repede pentru câte sunt de făcut. Mi-ar fi plăcut ca la 20 de ani să am ideile de acum, dar probabil atunci nu m-ar fi luat nimeni în serios și nu aș fi putut să le pun în aplicare.  În rest, nu aș schimba nimic pentru că de mică am fost învățată, și m-am conformat, să fac doar ceea ce-mi place cu adevărat.

Foto: arhivă personală şi Dan Liutic.

Sonia Nechifor
Sonia Nechifor

Lumea îmi spune simplu: Sonia. Sunt specialist în comunicare, atât la birou, cât și în timpul liber. Îmi place să fac lucrurile „ca la carte”, să găsesc ideile simple care să transforme gânduri obișnuite în fapte extraordinare.