Programul lunii iunie în REACTOR de creaţie şi experiment

 Prima vară a REACTORULUI începe ambițios, cu trei noi premiere, trei expoziții (pictură, ceramică, fotografie) și trei concerte (jazz, folk și un preambul la FânFest). În plus, mai avem un spectacol invitat de la Târgu Mureș și reprezentații ale succesului lunii mai, ”9 din 10”.

Joi, 5 iunie, ora 19.00vernisaj reactor

VOYEUR

Vernisaj de pictură de Alina Staicu

Voyeur este un proiect critic ce pune în discuție condiția privitorului, dar și a atitudinii sociale: aceea de privitor ascuns, neimplicat, atitudinea de pretinsă inocență, de detașare. Fără să condamne sau să emită sentințe, Voyeur studiază mai multe ipostaze ale vinovăției privirii și neimplicării. Modul de a privi, fie social, fie artistic, presupune o asumare. În acest caz, este aceea de „voyeur”, în sens social, fără conotațiile cu care suntem obișnuiți.

Duminică, 8 iunie, ora 20.00

AVANPREMIERĂ The F Act (Efect)

Performance cu Diana Nedescu

Joi, 12 iunie, ora 20.00

PREMIERĂ Poker

Spectacol în coproducție cu Asociația Reciproca

Spectacolul „Poker” ni-l prezintă pe tânărul Tudor, un puști de 20 de ani care atrage atenția prin contrastul puternic dintre cum își trăiește viața și cum și-o gândește sau și-o visează.

Subiectele surprinse în roman ating probleme pe care spectacolul își propune să le aducă în fața publicului: adolescentul întârziat sau generația Peter Pan, sursele de venit ale unui tânăr din anii 2000 (jocuri de noroc, video chat, trafic de droguri), viciile și temerile adolescenților de astăzi, identitate și mentalitate la 20 de ani, resemnarea dar și optimismul vârstei de 25 de ani. „Poker” devine un roman cu un ritm extraordinar, în care povestea nu e doar o poveste, ci un mod de a gândi și de a fi al generației din care face parte întreaga echipă a proiectului: Doru Taloș, Paul Socol, Valentin Oncu, Adriana Hagan și Leta Popescu.

Dramatizare după romanul lui Bogdan Coșa

Cu: Paul Socol, Doru Mihai Taloș, Valentin Oncu

Regia: Leta Popescu

Vineri, 13 iunie, ora 20.00

Junetrip
Concert

Junetrip propune o îmbinare de jazz cu nuanțe de blues, pop si electro. Un spațiu sonor în care momentele spontane de improvizaţie și joc cu sunetul întâlnesc compoziții inteligent orchestrate. Junetrip înseamnă vocea, căldura, carisma Cristinei Moraru și totodată intervenţiile instrumentale imprevizibile ale lui Cristian Ciceu. Din 2013, Junetrip înseamnă și un album, intitulat Aimna. IÎ deschidere va cânta Vlad Tamas (voce, chitară, muzicuță).

Sâmbătă, 14 iunie, ora 20.00

MARA ceramică

Vernisaj expoziție cu vânzare

Ceramică decorativă unicat din Deva, Româniaprogram reactor

Duminică, 15 iunie, ora 20.00

Colateral, Oedip

de Mihai Ignat

Spectacol invitat

Spectacolul este realizat pe baza a două scrieri scurte ale dramaturgului Mihai Ignat: Colateral, Oedip și Toate mi se-ntâmplă numai mie.

Una din problemele generației tinere și nu numai, este socializarea virtuală în detrimentul comunicării adevărate, firești, cu persoane reale. Textul lui Mihai Ignat semnalează această direcție, cu foarte mult umor, arătând că în cele două lumi regulile de comunicare diferă, iar șansele de a trăi situații jenante sunt foarte mari.

Personajul încearcă să își găsească o prietenă prin intermediul rețelelor de socializare, dar, cum niciodată persoana respectivă nu e ceea ce pare a fi, cere sfatul psihologului pentru a înțelege care este cauza întâmplărilor nefericite prin care trece.

Mult umor, multe situații jenante și comice, multe incertitudini, 45 de minute de bună-dispoziție cu tânărul actor Cristian Iorga, laureat al Galei HOP, 2013 (Premiul Teatrului Național din Timișoara) si al Galei STAR Bacău, 2014 (cel mai bun one man show).

Cu: Cristian Iorga

Text de Mihai Ignat

Miercuri, 18 iunie, și vineri, 20 iunie, ora 20.00

9 din 10

Spectacol în coproducție cu Asociația Reciproca

Spectacolul a avut premiera în 11 mai, fiind prima producţie teatrală semnată Asociaţia RECIPROCA şi primul spectacol realizat în totalitate în spaţiul REACTOR de creaţie şi experiment.

Chestionând limbajul specific cărților motivaționale, „9 din 10” este rezultatul unui proces de lucru de tip devised theatre, având la bază un scenariu colectiv, bazat pe improvizațiile actrițelor Oana Hodade, Oana Mardare și Lucia Mărneanu, coordonat de dramaturgul Ana Cucu-Popescu, sub regia Letei Popescu.

Spectacolul confruntă publicul cu realitatea îndoielnică a statisticilor abracadabrante de astăzi, o realitate aflată la limita dintre „fake” şi „true”, la limita dintre „how to be…” şi „be yourself!”. Acid şi ironic, „9 din 10” este o critică a standardelor actuale de perfecţiune şi o celebrare a autenticităţii din spatele acestor norme.

Cu: Oana Hodade, Lucia Mărneanu și Oana Mardare

Regia: Leta Popescu

Scenariu: Ana Cucu Popescu

Duminică, 22 iunie, ora 20.00

Poker

Spectacol în coproducție cu Asociația Reciproca


Joi, 26 iunie, ora 20.00

Pre-event FânFest

Concert

Echipa FânFest, alături de REACTOR de creație și experiment, organizează la Cluj un pre-event FânFest 2014. Vor concerta două trupe din programul festivalului care va avea loc între 11 și 17 august, la Roșia Montană. Publicul poate afla mai multe despre ce se va întâmpla la Roșia, sprijinind în același timp mișcarea pentru salvarea unei zone extraordinare din țara lor.

Vineri, 27 iunie, ora 20.00

PREMIERĂ Fete, filme și băieți (working title)

Spectacol de teatru

Cât de mult din ce știm despre iubire e informație preluată din ficțiunile altora și cât e realitate personală? Există vreo diferență între cele două? În ”Fete, filme și băieți” urmărim niște povești de dragoste care ne lasă cu o bizară senzație de deja vu. Emoția care le unește ne face să vrem să credem că fiecare e adevărată și unică. În realitate, nu știm unde începe realitatea și unde se oprește arta.

Cu: Raluca Mara, Florin Suciu, Doru Taloș și Oana Mardare

Regia: Ovidiu Caița

Scenariu: Alexa Băcanu

Sâmbătă, 28 iunie, ora 20.00

Cântece de munte

Concert folk

Cu Sorina Puiac, Radu Leu și Bogdan Oprea.

Duminică, 29 iunie, ora 20.00

PREMIERĂ Th F Act (Efect)

Performance

The F Act este un performance care vorbește despre profeții. Nu despre sex, drugs & rock`n`roll, ci spre sex, drugs & DEX. Vorbește despre Coca-Cola, gemul de vișine, țigara de după și treburile mefistofelice din timp ce, care nu vor ajunge niciodată pe youtube.

If its not on Facebook, it doesn`t exist (asta ca să vorbim într-o română perfectă). Dacă ai un profil de Facebook, acum ai ocazia unei experiențe unice. Efectul este că vei avea parte de un spațiu în care umanul, din curent de ficțiune, devine posibil. Defectul este că vei primi cele mai noi informații despre realitate: despre oameni și pisici, despre așteptări în relații eșuate și relații care abia așteaptă să eșueze.

Bonus: muzică live și efecte speciale. Despre oameni, pentru bărbați și femei de la 1 la 99 de ani. Porția de râs este inclusă în efect.

Luni, 30 iunie, ora 20.00

Re-graffiti

Vernisaj expoziție de fotografie și transfotografie

Autoare: Sabine Tikuma, Liepaja University (Letonia).