Dincolo de pragul Speranţei

Într-un interval de timp în care România suferă de o hemoragie a cadrelor medicale ce dovedesc înalt profesionalism, iar sistemul de sănătate în sine, cu gravele sale deficienţe, pare să fie cel dintâi care încurajează acest fenomen, mai sunt, totuşi, oameni de mare calitate care cred în visurile lor şi se încăpăţânează să reuşească. Acum şi aici… Am decis să scriu despre proiectul de succes al unor medici clujeni tocmai pentru că, întâi de toate, el este un simbol, dar în acelaşi timp şi o remarcabilă lecţie de viaţă şi de speranţă de care, până la urmă, avem nevoie fiecare dintre noi.

3

Am tot meditat la această lecţie mai ales după ce i-am cunoscut pe fondatorii spitalului Novogyn din Cluj, datorită unui context fericit de împrejurări. Experienţa în sine mi-a readus în prim plan o mai veche reflecţie vis-à-vis de fundamentul pe care ar trebui construit un sistem de sănătate eficient, care să fie cu adevărat în slujba pacientului: schimbarea de mentalitate. Într-o ţară care este membră a Uniunii Europene, într-o urbe care aspiră la statutul de Capitală Culturală Europeană, grija pentru calitatea vieţii, pentru confort, performanţă şi sănătate nu are voie să suporte compromisuri. Siguranţa actului medical este un drept fundamental al fiecărui pacient, dar şi o responsabilitate a oricărui cadru medical. Am rememorat aceasta în scurta vizită survenită ad-hoc în mijlocul celor care şi-au „lansat la apă” ambiţiosul proiect încă din cursul lunii aprilie a anului curent: un spital realizat la cel mai înalt standard al dotărilor şi ambientului, cu aportul unor medici având o pregătire completă, dar şi o bogată experienţă practică coroborată cu o componentă umană remarcabilă. Clinica în sine dispune de recepţie, ambulator, secţie de obstetrică, un bloc operator, o secţie de ginecologie, o secţie ATI, o secţie de neonatologie, respectiv un sector administrativ.

Cabinetele de consultaţii sunt dotate cu aparatură de ultimă oră, fiecare salon dispune de frigider, TV, internet wireless, grup sanitar propriu, instalaţii de aer condiţionat, sistem de apelare asistentă, masă pentru baia şi îngrijirea noului născut. Blocul operator prezintă două mese de operaţii la standarde moderne care permit efectuarea unei largi palete de operaţii. Eu personal nu am beneficiat până acum decât de amabilitatea celor care au binevoit să îşi rupă din timp pentru a-mi împărtăşi câte ceva din filosofia lor de succes. Nu am putut să păstrez totul doar pentru mine, mai ales că sunt rari acei oameni de la care poţi învăţa cât de mult înseamnă, în măiestria succesului, o altă mentalitate, un alt mod de a te raporta la oameni şi la nevoile lor. Am întâlnit în acel loc o pacientă simpatică şi inimoasă care venise tocmai din Oradea pentru a-şi rezolva o problemă de sănătate destul de serioasă. Am făcut schimb de impresii, reuşind să aflu, în cele din urmă, cum anume se simte un om care are nevoie de îngrijire de specialitate, îl primeşte cu cea mai mare atenţie, dar de aşa manieră cum nu i se mai întâmplase în prealabil. De multe ori e greu să crezi şi aproape că ai şi uitat cât de liniştitor şi cât de reconfortant este ca oameni pasionaţi de munca lor să îţi ofere cu generozitate din măiestria lor profesională pentru propria ta siguranţă, pentru propriul tău bine.

2

E adevărat, pentru toate acestea, doar un simplu „mulţumesc” e prea puţin. Îţi rămâne să meditezi, în profunzime, la acel adevăr pe care Petroniu l-a spus în deja celebrul său Satyricon: „Medicul nu e altceva decât o mângâiere sufletească”. De la aceasta ar trebui să pornească vindecarea cu succes a oricărei boli. Sunt unii cărora chiar le reuşeşte aceasta, tocmai pentru că mai ştiu să trăiască zilnic un adevăr profund, dar foarte greu de pus în practică: în clipele în care investeşti mult suflet în tot ceea ce întreprinzi şi îţi pasă, realmente, de cei ce sunt în jurul tău, viaţa în sine este, cu adevărat, frumoasă şi dinamică. Mai mult, ea prinde culoare atunci când cei pe care îi ajuţi regăsesc pofta de a trăi şi de a crede că orice clipă merită construită într-un farmec inegalabil pe care să o poţi oferi şi altora. Aceasta înseamnă, până la urmă, să învingi cu demnitate în probele grele în care te implică, adesea, viaţa. Aceasta înseamnă să treci, cu succes, Pragul Speranţei…

Foto: descopera.org, 1cartepesaptamana.ro, opiniatimisoarei.ro

Attila Varga
Attila Varga

Sunt „călător în timp” de când mă ştiu, fapt pentru care am făcut o mare pasiune din a descoperi tot ceea ce este minunat şi atractiv în oamenii şi locurile de lângă mine. Dacă stau să reflectez în profunzime, chiar cred că am ales să urmez una din cele mai frumoase şi mai dificile provocări ale Vieţii.