Pe urmele Anei Aslan

Zorita's Lab_30

Zoriţa Diaconeasa este o tânără care poate să-ţi vorbească despre pantofi şi despre efectul compuşilor bioactivi din plante cu la fel de multă pasiune. În viaţa de zi cu zi, este o tânără cercetătoare care studiază şi încearcă să inoveze.

Am întâlnit-o prima dată acum câţiva ani, când mă pregătem să părăsesc universitatea. Apoi, anul trecut, la una din conferinţele Amaliei Sterescu, când mi-a povestit câte ceva despre ea şi am descoperit astfel o tânără, doamnă deja, pasionată de viaţă şi de munca ei.

Spune-ne câteva cuvinte despre tine: cine ești și ce faci în viața de zi cu zi?

Iubesc florile, iubesc culoarea şi mai mult decât toate, iubesc pantofii! Ador dimineţile cu soare în care îmi iau porţia de energie dintr-o ciocolată bună cu multă cacao şi cireşe amare. Sunt o persoană simplă, optimistă şi mă dedic cu mult drag proiectelor mele. Îmi place să călătoresc şi o fac ori de câte ori am ocazia.

De aproape patru ani fac cercetare în domeniul biotehnologiilor. Ȋmbinând biochimia cu biologia celulară, analizez efectul compuşilor bioactivi din plante la nivel celular şi molecular, evaluând potenţialului chemopreventiv, proapoptotic şi antidiabetic al acestora.

E un domeniul absolut minunat care îmi oferă multe satisfacţii. L-am adoptat şi la fel a făcut şi el cu mine.

Cum arată o zi din viața ta?

Bună ȋntrebare! Niciodată nu m-am gândit la asta. Acum îmi dau seama că nicio zi nu e la fel ca alta. Nu-i aşa că e minunat?

Sigurul lucru pe care ȋl fac cu regularitate dimineaţa este cafeaua împreună cu Radu, soţul meu şi planurile pentru ziua respectivă. Ce urmează după? O adevărată provocare, care îmi place mult: laborator, experimente reuşite sau nu, studenţi, proiecte personale şi uneori sală (rar, dar se întâmplă). Seara, dacă ajung acasă în timp util, gradinăresc sau încerc formule noi de cosmetice. Atunci simt într-adevăr că mă deconectez de tot şi toate!

[easyrotator]erc_93_1398970125[/easyrotator]

Dar o zi în laborator?

În laborator, fericirea se măsoară ȋn procentul de viabilitate al celulelor tratate. Totul decurge după un plan bine stabilit împreună cu colega şi prietena mea, Dumitriţa. Aşa cum ne place nouă să le numim, “celulicile” au nevoie de “atenţie“ deosebită, în fiecare zi altceva. Așa că, în prima zi le lăsăm să se acomodeze cu noul mediu, urmează tratamentul, iar abia a treia zi sau poate mai târziu vedem rezultatele. Rezultate care uneori nu sunt cele așteptate şi abia atunci începe mare provocare.

De unde ideea cu cosmeticele şi mai ales, de ce?

Povestea mea cu și despre cosmetice nu e cea clasică în care a existat o bunică sau cineva din familie care să mă inspire sau ajute. Cred că multe dintre noi, în perioada adolescenței (și nu numai) s-au confruntat cu problema…oare ce ten am? Ce cremă mi se potrivește? Sau mai grav, să avem alergii la majoritatea cosmeticelor din comerț. Ȋn cea de-a treia categorie mă încadrez eu. Am încercat o mulțime de produse, la început mai ieftine, recunosc. Am trecut apoi şi la variante mai scumpe și mi-am dat seama că problema mea nu dispare. Atunci am început să caut răspunsuri şi mi-a venit idea că pot încerca și eu sa îmi prepar ceva simplu. Bineînțeles că la început rezultatele au fost dezastruoase. Toată bucătăria îmi era plină cu uleiuri, unturi.. iar cratițele mi le transformasem în surse de baie marină sau chiar mai rău. Acum a devenit o pasiune, le fac cu mare drag şi încerc mereu variante şi ingrediente noi.

[easyrotator]erc_80_1398970255[/easyrotator]

Ești următoarea Ana Aslan? Povestește-ne despre „invențiile” tale.

Ce bine sună! Trebuie să recunosc însă că niciodată nu m-am gândit să duc această pasiune la un alt nivel. Prepar cu mare plăcere creme pentru prietene, în funcţie de ce îşi doreşte fiecare. Suntem unice. De ce nu am avea şi o cremă la fel?

“Invenţiile” mele sunt produse cu adevărat organice, realizate manual cu uleiuri esenţiale pure şi fructe obţinute din culturi bio şi achiziţionate din Franţa şi Anglia. Sunt formulate ȋn special pentru pielea sensibilă şi predispusă la alergii (vechea mea problemă) şi pot fi folosite pentru întrega familie. Crema hidratantă de zi este un amestec nutritiv şi conține unt de shea, ulei de avocado şi măceșe, acizi din fructe şi bineînțeles alte principii active speciale pentru tenul persoanei pentru care este formulată. Un alt produs de care sunt nedespărțită este uleiul de argan la care am adăugat şi alte principii active cu proprietăți antiinflamatoare și regenerante, plus ulei esențial de citrice care este absolut minunat după o ședință cruntă de epilat. Alături de toate aceste ingredinte minunate, un aspect foarte important este modul în care folosim cosmeticele. Aplicate „cu drag”, tenul nostru cu siguranță va fi fericit.

Unde te vezi peste 5 ani?

Peste 5 ani vreau să fiu mamică şi bineînţeles vreau să îmi măresc colecția de pantofi.

Din punct de vedere profesional îmi doresc să implementez un proiect la care lucrez acum şi anume să pun într-o lumină mult mai practică toată munca de cercetare întreprinsă până acum. Nu doar publicaţii ştiinţifice în jurnale de specialitate.

Cât despre cosmetice, îmi doresc să fac multe fete fericite şi poate să găsesc o formula inovativă pentru celulită şi riduri. Cred că ne-ar ajuta foarte mult.

Peste 5 ani, vreau să fiu sănătoasă, să îmi pot continua cu același entuziasm toate aceste proiecte şi să fiu fericită alături de cei dragi.

Zorita's Lab_33

Foto: Andra Drăgan

Sonia Nechifor
Sonia Nechifor

Lumea îmi spune simplu: Sonia. Sunt specialist în comunicare, atât la birou, cât și în timpul liber. Îmi place să fac lucrurile „ca la carte”, să găsesc ideile simple care să transforme gânduri obișnuite în fapte extraordinare.