Cristina Chiriac: Toată educaţia mea s-a clădit pe ideea de a mă ridica măcar la nivelul aşteptărilor mele

hdhhgbjbMamă şi femeie de afaceri, o femeie care se defineşte prin ceea ce face, Cristina Chiriac, director general al Word Trade Center Bucureşti şi ambasadorul Antreprenoriatului Feminin din România, ne-a acordat un interviu, în care ne povesteşte cum împarte viaţa de familie şi cariera şi care sunt diferenţele între femeia secolului XXI din România şi alte ţări occidentale.

Sunteţi Ambasadorul Antreprenoriatului Feminin din România şi directorul general Word Trade Center Bucureşti, cum aţi ajuns aici?

Întotdeauna am considerat că o femeie de succes trebuie să fie nu doar mamă și soție, dar și un om de afaceri, un antreprenor. Dar pentru a fi la înăltime în toate aceste ipostaze, o femeie trebuie în primul rând să aibă încredere în sine și, în al doilea rând, să muncească și să își folosească la maximum calitățile.

Am crescut în ambiţia ideii, inoculată de părinţii mei, că acele calităţi pe care le irosesc fără rost, duc negreşit la un destin ratat. Toată educaţia mea s-a clădit pe ideea de a mă ridica măcar la nivelul aşteptărilor mele. Iar de la mine am aşteptări enorme. Am învăţat de la tatăl meu că nu pot obţine mai mult decât am muncit, mai mult decât m-am investit.

Am trecut, în evoluția mea profesională de la un simplu antreprenor, care s-a confruntat cu aceleași dificultăți cu care se confruntă toți oamenii care conduc afaceri, de la birocrație la greutăți fiscale, la demnitar, în cadrul Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului și acum la World Trade Center București.

Am învățat că micii antreprenori trebuie să fie susținuți și, pentru că știu cât de greu este să ai o afacere de success, lucru și mai dificil în cazul femeilor, am decis că pot face ceva să schimb acest lucru, să militez pentru antreprenoriatul feminin și nu numai.

Faptul că sunt o fire ambițioasă și curajoasă m-a făcut să accept provocarea de a redresa o companie în insolvență și să arăt că acest lucru poate fi o șansă pentru companiile în dificultate.

În numai cinci luni de mandat rezultatele se văd, iar profitul operațional și veniturile sunt pe o pantă ascendentă, deci se poate!

Ce îi lipseşte antreprenoriatului feminin în România?

Nu cred că antreprenoarelor din România le lipsește ceva. Trebuie în primul rând să aibă o voce unitară și să poarte o luptă, dificilă, cu mentalitățile.

Ca ambasador al antreprenoriatului feminin în România, am observat că mentalitățile sunt principalul obstacol, dar prin conștientizarea rolului importanței femeilor în economie cred că un prim pas a fost făcut.

Există vreo diferenţă între femeia secolului XXI din România şi alte ţări occidentale?

În Occident femeia secolului XXI este modernă, dezinvoltă, deplin eliberată de statutul ancestral al gospodinei prin excelență.

Este vorba despre aceleași mentalități despre care discutăm. Cred că femeile de succes din România nu sunt cu nimic mai prejos decât cele din Occident.

Mentalitatea este cea care ne produce probleme. În România, avem circa 37.000 de afaceri conduse de femei, cred ca această cifra vorbește de la sine. Uniunea Europeană face eforturi uriașe, și financiare și organizaționale, pentru susținerea antreprenoriatului feminin. De ce? Este simplu, pentru prevenirea abuzurilor, pentru ca aceste femei să fie independente financiar, pentru evitarea unor problema sociale, dar și pentru a încuraja femeile să își facă un drum în viață fără a depinde de locuri de muncă unde sunt discriminate.

În România, din păcate, nu sunt programe de stimulare a femeilor, ceea ce le face mult mai vulnerabile.

În care dintre aceste funcţii vă regăsiţi mai mult, de ce?

Ambele mă reprezintă, pentru că ambele presupun ambiție, voință, capacitatea de a duce lucrurile până la capăt și, în același timp, oportunitatea de a dovedi că o afacere condusă de o femeie poate fi la fel de profitabilă la fel ca și cea condusă de un bărbat.

Care sunt cele mai importante realizări de până acum?

Copii și familia mea! Paradoxal, nu vin în nicio contradictie cu viața mea profesională și carieră, dimpotrivă, se potențeaza reciproc și mă motivează.

Ştim că sunteţi mămică, cum împărţiţi cariera şi viaţa de familie?

Am toată înțelegerea familiei mele și ofer întreaga mea înțelegere și disponibilitate. Cariera mă împlinește profesional, mă stimulează să merg înainte, în timp ce familia îmi dă echilibrul și căldura de care am nevoie pentru a exista și pentru a-mi atinge obiectivele! Ambele fac parte din povestea mea de succes!

Care este cel mai bun sfat pe care l-aţi primit până acum, în afaceri, şi aţi vrea să îl transmiteţi cititorilor noştri?

Oricât ar fi de greu, nu te lăsa învins!

Uneori situația poate părea pierdută, dar cu energie și inspiratie, cu efortul de a găsi soluții și acolo unde ele par de negăsit, am reușit! Cum se spune: «Dacă ai câștigat, continuă, dacă ai pierdut, continuă!»

Interviu realizat de Mădălina Diaconu.

Foto: Arhivă personală