Torţa Jocurilor Olimpice, purtată pentru prima dată în istorie în spaţiu

flameTorța Jocurilor Olimpice de la Soci va călători pentru prima dată în spațiu. Trei astronauţi au decolat cu torța olimpică joi dimineața la bordul unei navete rusești de tip Soiuz din stepele Kazahstanului pentru o escală în spațiu.

Astronauţii rus Mihail Tiurin, american Rick Mastracchio şi japonez Koichi Wakata au decolat la ora 4.14 GMT (6.14, ora României) de pe cosmodromul rus de la Baikonur, pozând înainte fiecare în parte, cu torţa în culorile roşie şi gri, simbolul idealului olimpic.

„Flacăra olimpică este un simbol al păcii şi sunt foarte mulţumit să îndeplinesc o asemenea misiune”, a declarat cosmonautul rus Mihail Turin, în timp ce Astronautul american Rick Mastracchio a spus: „Sunt foarte mulţumit că putem participa la evenimente atât de importante, ca munca pe staţia spaţială şi Jocurile Olimpice”.

Sâmbătă, cosmonauţii aflați deja la bordul ISS vor efectua o ieşire în spaţiu cu torţa olimpică.

Torţa olimpică va fi purtată şi în adâncurile Lacului Baikal (Siberia), după ce a călătorit deja la Polul Nord, într-un periplu de 123 de zile, început pe 7 octombrie la Moscova, care se va încheia la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă, pe 7 februarie 2014.

Sursă știre și foto: mediafax.ro, thehindu.com