Când este ziua mea?

O veche legendă românească spune că Dumnezeu nu a vrut să îi spună Sfântului Ilie când este ziua lui, ca nu cumva acesta să facă o petrecere atât de mare încât să dărâme lumea, așadar răspunsul a fost „Mai este Ilie până atunci, mai este…”.

După câteva zile, Sfântul Ilie a întrebat din nou : „Te rog, Doamne, spune-mi și mie, mai am mult de așteptat până la ziua mea?”. Dumnezeu se uită la el și îi răspunde, „Apoi, dragul meu, ziua ta tocmai a trecut!”

Haideți să nu mai așteptam să fie ziua mea și să o sărbătorim astăzi. Într-o notă optimistă și ignorând mohoreala de toamnă de afară, am decretat că astăzi este ziua mea.

Așa că propun să bem un pahar de cava.

cava_2

Un pahar din ce soi? A devenit pentru mine din ce în ce mai evident că băutorii de vin, din prea marea lor dorință de a se perfecționa, își încarcă memoria cu din ce în ce mai multe date tehnice despre vinul pe care îl au în pahar, lăsând pe locul doi plăcerea băutului. Dacă este un cupaj, vor să știe exact cât la suta a fost folosit fiecare vin în asamblaj, dacă a stat în butoi de stejar, ce capacitate avea butoiul și câte luni a stat vinul acolo, dacă e monovarietal cât la sută este influența terroir-ului și cât e soiul.

De ce atâta nerăbdare? Au intrat zilele în sac? Mai așteaptă, dragul meu oaspete. Vreau să știu dacă îți place ce bei în pahar, daca îți încântă simțurile, dacă te duce în starea de bine pe care o aștept de la tine.

Da, îți place? Mă bucur nespus, pentru că acum putem povesti câte ceva despre cava.

Cava este singurul vin spaniol spumant DO, produs conform metodei tradiționale din 1968 – este un Vin Spumant Produs într-o Regiune Determinată (Vino Espumoso de Calidad Producido en una Region Determinada).

Producția de cava este concentrată în regiunea Penedes (98%), unde Codorniu și Freixenet au o producție ce depășește astăzi 200 de milioane de sticle pe an. Aceste două mari firme au realizat instalațiile care înlocuiesc remouage: gyrasol și gyropalette.

Au fost primele care au adoptat presele orizontale și care au utilizat la modul științific drojdiile autohtone, au fost primii care au înlocuit degorjarea cu eliminarea depunerilor prin introducerea sticlelor în saramură la -25 grade Celsius.

cava_3

La nivel mondial, cava este pe locul doi în vânzarea de vinuri spumante, fiind depășit doar de șampanie ca număr de sticle vândute.

Prima Cava a fost produsă în 1851, de Anton Gali Comas, în urma recomandărilor primite de la Luis Justo y Villanueva, din Chardonnay. În 1879 s-a produs Cava la Codorniu și au intrat în scenă soiurile clasice pentru producerea vinului spumant spaniol: Parellada, Macabeo si Xarel-lo.

Parellada – conferă echilibru, arome de fructe și eleganță vinului, Macabeo vine cu finețe și fructuozitate, iar Xarel-lo aduce aciditate și corpolență în vin.

Vița de vie este cultivată în cea mai mare parte, sub forma de copăcel sau pe spaliere, pe soluri argilos-calcaroase de culoare roșiatică. Învechirea pe propria drojdie, în sticle, trebuie să fie de minim 9 luni pentru Cava, dar pentru Cava Gran Reserva, perioada minim acceptată este de 30 de luni.dop_cava_stea

Pentru verificarea autenticității, este bine să știm că pe dopul vinurilor cava veți găsi întotdeauna desenată o stea cu patru colțuri.

Cava care a perlat pentru mine în pahar în tot timpul cât eu v-am povestit câte ceva a fost o Cava Brut Freixenet Cordon Negro. Cu o culoarea galben-aurie, de lămâie, cu nas intens de biscuit crocant, de fructe coapte și de struguri pârguiți, cu note finale de vanilie. Structura aromatică-gustativă este complexă, cu note ușor minerale și foarte proaspătă.

Doamne, când este ziua mea?

Mai este, Delia, până atunci, mai este…

Pai atunci să înceapă acum fiesta!

cava_1