Eticheta pentru invitația la ceai

Moda ceaiului servit după-amiaza a apărut în Marea Britanie, în timpul Reginei Victoria (1837 – 1901), când doamna sa de onoare, Anna Maria Russell, cea de-a șaptea Ducesă de Bedford, nu avea răbdare să aștepte până la cină și cerea să fie servită cu diverse preparate în cursul după amiezii. Este adevărat că în acele timpuri britanicii serveau doar două mese principale pe parcursul zilei – micul dejun și cina în jurul orei 20. Soluția doamnei de onoare era să servească o ceașcă de ceai și o gustare ușoară în cursul după amiezii.

tea 3

Nu a trecut mult timp și moda servirii ceaiului cu sandvișuri light și prăjituri a fost adoptată în întreaga Mare Britanie și nu numai.

Întrucât cina era servită în mod tradițional la ora 20, ceaiul se lua fie la ora 16, fie la ora 17.30 -18, în locul cinei. Dacă ceaiul înlocuia cina, atunci acesta era servit la masa din sufragerie (masă înaltă) iar meniul cuprindea și plăcintă cu carne, pește afumat și prăjituri. De aici provine numele ,,hightea”, pentru că ceaiul era servit la o masă înaltă. Acest obicei a fost inițial preluat de către clasa de mijloc. Dacă ceaiul se servea la ora 16, atunci era luat în jurul unei mese de cafea și cuprindea doar sandvișuri și dulciuri. De aici provine denumirea de ,,lowtea ” sau ,,afternoon tea” folosită în special de aristocrație.

tea 1

Treptat, invitațiile la ceai au devenit un obicei și în alte state din Europa, dar și în America sau Asia. Sub influența britanică a Reginei Maria, și în România a fost adoptată moda ceaiurilor la care participau membrii Familiei Regale și invitații lor. Regina Maria organiza astfel de reuniuni la Palatul Cotroceni.  Uneori ceaiurile erau organizate pentru membrele asociațiilor sau organizațiilor patronate de Regină. Deși în perioada comunistă această frumoasă tradiție a fost interzisă, în ultimii ani, românii au reluat obiceiul de a servi ceaiul în cursul după amiezii.

Este recomandat să folosiți ceai proaspăt, care a fost depozitat într-un recipient închis, departe de orice alte produse parfumate sau aromate. Puneți puțină apă proaspăt fiartă în ceainic și amestecați-o pentru a încălzi vasul. Încălzind ceainicul vă asigurați că frunzele de ceai se infuzează la temperatura optimă.

Măsurați cu atenție frunzele de ceai pe care le adăugați în ceainic. Timpul necesar infuziei diferă în funcție de tipul de ceai.

Puteți să adăugați lămâie sau lapte, în funcție de gustul personal.  Puteți să adăugați laptele înainte sau după ce turnați ceaiul în ceașcă. Producătorii  de ceai recomandă să puneți mai întâi laptele (gras, la temperatura camerei) în ceașcă și apoi ceaiul. În schimb, dacă folosiți pliculețe de ceai, mai întâi turnați apa caldă peste aceastea și apoi adăugați laptele.

tea2

În ceea ce privește așezarea mesei trebuie să pregătiți o farfurie medie, un șervețel așezat pe farfurii, tacâmuri (uneori două rânduri – atât pentru preparatele dulci cât și pentru cele sărate), o ceașcă de ceai cu farfurie și linguriță (așezată în dreapta-sus). Pentru fiecare două persoane ar trebui să se pună o latieră, o zaharniță și un filtru/sită pentru ceai.

Gazda este cea care trebuie să toarne ceaiul în cești.

Dacă serviți cafea, aceasta trebuie să fie turnată din cafetieră de porțelan.

Cafeaua trebuie să fie servită imediat după preparare pentru a-și păstra aroma puternică și bogată.tea 5

Există câteva reguli speciale privind eticheta la ceai:

–      Atunci când beți ceai trebuie să țineți ceașca între degetul mare și degetul arătător. Nu lăsați degetul mic în aer.

–      Nu scufundați biscuiții în ceai decât dacă vă aflați într-un cadru foarte informal și prietenesc.

–      Nu sorbiți din ceașcă chiar dacă ceaiul este fierbinte. Așteptați până se răcește.

–      Dacă sunteți servit cu biscuiți care au alături gem și smântână groasă (clotted cream) țineți minte că cel mai practic mod de a mânca este să rupeți biscuitul în două bucăți, să adăugați mai întâi gemul și apoi smântâna. În acest fel veți mânca fiecare bucată din  biscuit dintr-o singură înghițitură și nu veți risca să vă pătați cu gem sau smântână.

–      Trebuie să așezați șervețelul sau napronul pe picioare, desfăcut. Dacă părăsiți încăperea temporar, lăsați-l pe scaun.

–      Ceașca de ceai nu trebuiesă fie separată de farfuria ei. Spre exemplu, dacă stați pe fotoliu și doriți să vă sprijiniți de spătar, luați și farfuria împreună cu ceașca de ceai. La fel și în situația în care vă ridicați în picioare – nu lăsați farfuria pe masă.

–      După ce amestecați în ceai lingurița trebuie scoasă din ceașcă și așezată pe farfurie.

–      Fumatul nu este permis.

tea 4

Surse foto: highteasociety.wordpress.com

theritzlondon.com

yelp.it

afternoonteatable.co.uk